Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Recomandări de la DSP Alba în vederea prevenirii îmbolnăvirii cu trichineloză. Vezi cum se manifestă boala

Publicat

Pentru că este perioada în care în gospodării se sacrifică porcul sau oamenii se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă cumpărând carne de la diferite persoane, aceştia trebuie să fie atenţi la urmările consumului de carne infestată. Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume, fiind cauzată de un vierme nematod Trichinella spiralis.

Riscul de infestare apare prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne: infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de:

1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic

2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnaţ uscat sau afumat, şuncă.

3. Achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .

4. Tăierea clandestină a animalelor

În vederea prevenirii îmbolnăvirii reprezentanţii DSP Alba recomandă populaţiei :

– să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora,

– să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar,

– să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

Procedeele de sărare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele. Persoanele care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele menţionate să se prezinte la medic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax