Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Recomandări de la poliţiştii din Alba, pentru şoferii care circulă în condiţii de Cod Galben de ninsori

Publicat

Judeţul Alba se află în perioadă de avertizare meteo Cod galben de ninsori, până sâmbătă după-masa, astfel că reprezentanţii Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba transmit şoferilor care circulă pe drumurile publice o serie de recomandări pentru a evita producerea de accidente. De asemenea, poliţiştii reamintesc că şoferii sunt obligaţi să respecte interdicţiile de circulaţie instituite pe anumite tronsoane de drum.

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Potrivit art. 101, alin. (3) din OUG 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice, “constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public”.

– Nu plecaţi în călătorie înainte de a vă interesa de condiţiile de trafic şi despre starea drumurilor pe tronsoanele de drum pe care urmează să le parcurgeţi!
– Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
– Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos! Nu efectuaţi depăşiri riscante!

– Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare. Pentru a evita riscul înzăpezirii pe câmp, nu continuaţi deplasarea şi alegeţi să vă retrageţi în localităţi, acolo unde puteţi găsi adăpost!

– Verificaţi instalaţia de iluminare-semnalizare, nivelul uleiului,

antigelului, lichidului de parbriz, precum şi instalaţia de climatizare.

– Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare.

– Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă!
– În situaţia în care rămâneţi în pană pe un sector de drum înzăpezit, scoateţi autovehiculului cât mai în afara părţii carosabile pentru a nu bloca intervenţia utilajelor de deszăpezire şi aprindeţi lămpile de poziţie şi de avarie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax