Actualitate
Recomandări de la specialiştii DSP şi DSVSA Alba pentru persoanele care ţin post. Controale pentru protejarea consumatorilor
În perioada Postului de Crăciun, populaţia care respectă această tradiţie creştină solicită pentru consum produse alimentare specifice, respectiv produse de morărit şi panificaţie, legume, fructe, produse de patiserie şi zaharoase, alimente conservate, ciuperci, cafea, produse naturiste, precum şi peşte (în anumite zile), solicitare care determină operatorii din domeniul alimentar să pună pe piaţă cantităţi mai mari de astfel de alimente decât în mod obişnuit. Pentru a proteja consumatorii, DSP şi DSVSA Alba derulează în această perioadă verificări la producătorii, furnizorii şi comercianţii de produse vegetale.
Având în vedere volumul mare de produse alimentare din această categorie care sunt la procesare şi în distribuţie pe piaţa de consum, există riscul ca, pe parcursul fluxului tehnologic, să fie supuse contaminării cu microorganisme sau prin substanţe chimice (contaminanţi naturali care sunt introduşi accidental, sau prin tratarea inadecvată a alimentelor), transmite DSP Alba. Factorii se împart în două categorii: contaminare biologică – bacterii, fungii, viruşi sau paraziţi; contaminanţi chimici – care includ substanţe chimice provenite din mediu, reziduuri de medicamente de uz veterinar, metale grele sau alte reziduuri
Din acest motiv este absolut necesar ca siguranţa produselor alimentare să poată fi monitorizată şi controlată prin metode care să asigure identificarea şi înlăturarea pericolelor potenţiale de contaminare, înainte de consumul produsului finit, mai precizează reprezentanţii DSP.
Cu toate că legislaţia şi regulile din domeniul siguranţei alimentelor pe întregul lanţul alimentar obligă operatorii din acest domeniu de activitate să garanteze că alimentele destinate consumului uman, sunt sigure şi nu prezintă risc pentru sănătatea populaţiei, personalul de specialitate din cadrul DSVSA este implicat permanent în protejarea populaţiei, prin monitorizarea şi intensificarea acţiunilor de control tematic, în această perioada de tradiţie religioasă, urmărind respectarea normelor de funcţionare şi igienă în exploataţiile furnizoare de materii prime vegetale, în unităţi de procesare a produselor alimentare de origine nonanimală, unităţi de depozitare şi comercializare, pieţe agroalimentare şi alte obiective care pot fi considerate în anumite condiţii cu risc alimentar.
În acest context, pentru a asigura piaţa de desfacere judeţeană şi naţională, cu produse alimentare specifice postului, de calitate şi salubre, conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor si DSP Alba, prin personalul de specialitate, au în obiectiv implementarea în această perioadă a unor proceduri şi mecanisme de control, care să asigure că alimentele care ajung pe masa consumatorului sunt corespunzătoare şi că riscul contaminării este resus la minim.
Se va urmări asigurarea asistenței de specialitate în funcţie de cerinţe legislative, pentru eficienţa sporită a activităţii, la nivel judeţean, la circumscripţiile sanitare veterinare zonale, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentului din municipii şi în unităţiile de procesare şi desfacere cu volum mare de produse alimentare.
Din acest motiv este absolut necesar ca siguranţa produselor alimentare să poată fi monitorizată şi controlată prin metode care să asigure identificarea şi înlăturarea pericolelor potenţiale de contaminare, înainte de consumul produsului finit.
DSP şi DSVSA Alba vor efectua controale şi inspecţii planificate, corelate cu gradul de risc a unităţiilor, stabilit în urma evaluării şi luarea de măsuri corective, urmărindu-se:
– monitorizarea obiectivelor care furnizează materii prime pentru unităţile de procesare;
– îndeplinirea condiţiilor generale de funcţionare şi de igienă a unităţilor de profil;
– asigurarea condiţiilor optime la recepţie, la procesare, depozitare, expunere şi desfacere a materiilor prime şi a produselor finite;
– existenţa documentelor care atestă originea (trasabilitatea), cantitatea, calitatea produselor şi efectuarea acţiuniilor D.D.D;
– etichetarea produselor, cu informarea corectă privind componentele acestora, valabilitatea şi modul de păstrare;
Se va asigura supravegherea prin analize de laborator a calităţii şi salubrităţii, materiilor prime, produse finite, din probe afluite pentru examene fizico-chimice, microbiologice, pentru determinarea aditivilor, contaminanţi şi pesticide, monitorizarea alimentelor care conţin organisme modificate genetic şi teste de sanitaţie pentru supravegherea stării de igienă a unităţilor.
De asemenea, se va colabora cu celelalte instituţii din judeţul Sibiu, cu atribuţii în acest domeniu, autorităţi locale, DSP, CPC, DAJ, IPJ, asociaţii pe produs, operatori economici, mai spun sursele citate.
Recomandări pentru consumatori:
– achiziţionarea alimentelor de origine non-animală, specifice postului, numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, care garantează, prin examen de specialitate, calitatea şi salubritatea acestora, evitând comerţul ”stradal”(atenţie la ciuperci)
– citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, care în mod obligatoriu trebuie să conţină informaţii privind elementele componente, modul de păstrare, preparare corectă şi termenul de valabilitate
– păstrarea corectă a alimentelor în frigider, în spaţii uscate la temperaturi optime, după caz
– păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor (mese, blaturi, veselă, etc)
– evitarea manipulării alimentelor de către persoane care prezintă leziuni la nivelul degetelor de la mâini
– folosirea la prepararea alimentelor numai a apei potabile
– spălarea atentă a recipientelor în care se prepară şi păstrează alimentele
– spălarea atentă a fructelor, a zarzavaturilor şi verdeţurilor folosite în reţetele culinare sau când acestea se consumă crude
– spălarea atentă a mâinilor înainte de prepararea alimentelor şi înainte de fiecare masă
– asigurarea condiţiilor de protecţie necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau animale
– gestionarea corectă a resturilor menajere.
Sfaturi de la nutriţionişti:
“Vorbim de acelaşi 5 mese pe zi – 3 mese principale, două gustări de fructe. Micul dejun va fi format în general din carbohidraţi complecşi, adică vor fi fructe care sunt carbohidraţi simpli, combinate cu cereale integrale; cafeaua pe care o bem dimineaţa sau ceaiul va fi prezent în continuare în dieta noastră, fructele vor fi luate drept gustari între mese, fuctele cu indice glicemic inferior după-amiaza, cele cu indice glucemic superior – adică mai dulci – dimineaţa. La prânz, salata este cel mai uşor de luat; seara se poate mânca o branză vegetală, dar atenţie foarte mare la produsele din soia pentru că foarte multe au doar informaţie de soia, au doar nişte proteine extrase din soia şi de fapt sunt mai mult aditivi alimentari”.
Specialiştii avertizează asupra pericolelor înfometării.
„Un exces de zel în sensul de înfometare sau post negru până la o anumită oră repetat, mai multe zile, categoric poate duce la hipoglicemie, poate duce la hipocalcemie, deci chiar dacă este post se poate mânca cu stricteţe în sensul de doar legume şi fructe dar trebuie consumate din două în două ore pentru că altfel se poate ajunge până la lipotimie, leşin şi aşa mai departe”, sunt precizările nutriţioniştilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News