Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RECORDER: Anchetă despre mafia balastierelor care au împânzit râurile. Cum închid ochii autoritățile la metoda ”bazinul piscicol”

Publicat

Recorder a publicat o nouă anchetă care arată cum funcționează, pe lângă lege și cu complicitatea autorităților, una dintre cele mai bănoase afaceri din România: cea cu balastiere.

Jurnaliștii au descoperit și o metodă mai sigură de avizare a unor asemenea exploatări: mascarea lor sub titlul de bazin piscicol. Una care funcționează și în Alba, arată investigația.

Construcțiile private și publice, șoselele și autostrăzile înghit cantități mari de pietriș și nisip exploatat din albiile râurilor.

Așa s-a ajuns la un interes major pentru această afacere și tot așa s-a ajuns la ilegalități comise de adevărate structuri mafiote, din care nu lipsesc reprezentanții instituțiilor statului.

În acest context, pe parcursul investigației, jurnaliștii s-au confruntat cu tentative de intimidare, cu patroni stăpâni pe administrațiile locale și conectați la instituțiile publice care ar fi trebui să îi controleze.

YouTube video

”Balastul se găsește în special pe lângă albiile râurilor și este, de fapt, o resursă naturală care aparține statului român.

Teoretic, nu poate fi exploatată oricum și oricât, ci numai după reguli stricte care au grijă ca mediul să nu fie afectat.

Prea mult balast scos din albia unui râu poate destabiliza malurile, provocând eroziuni, surpări și inundații” scriu jurnaliștii de la Recorder.

În România au apărut sute de balastiere care folosesc tertipuri legislative pentru a ocoli normele de mediu, care sapă direct în albiile râurilor și care profită de pasivitatea autorităților.

Unul dintre tertipurile folosite este acela prin care pescuitul a ajuns un pretext pentru ocolirea normelor de mediu în afacerile cu balast.

Practic, firmele iau avize pentru construirea unor bazine piscicole, dar în realitate acestea sunt niște balastiere. Evident, nimeni nu vede timp de ani întregi.

Dacă toate bazinele piscicole ar exista în realitate, România ar fi unul dintre cei mai mari producători de pește din România.

Fenomenul este extins la nivel național, inclusiv în județul Alba, unde balastierele mascate în acte în ”bazine piscicole” se întind de-a lungul Mureșului.

Peste 1.300 de asemenea avize au fost acordate în România în ultimii 10 ani.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 07.12.2022 at 20:24

    Şi dacă te legi de PSD,că de acolo provin şefii care dau autorizaţii,capul tuturor răutăţilor din Romania se spune că eşti părtinitor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax