Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Rectorul Daniel Breaz, despre retrocedarea corpului principal al UAB: „Nu vom pierde nicio clădire. Noi suntem adevărații proprietari”

Publicat

YouTube video

„Nu vom pierde nicio clădire!”. Aceasta este declarația rectorului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, prezent într-o conferință de presă la sediul instituției. După ce clădirea principală a universității albaiuliene a apărut pe lista imobilelor revendicate de fostul proprietar, Arhiepiscopia Romano-Catolică, conducerea instituției de învățământ i-a asigurat pe cetățeni că acest lucru nu se va întâmpla, dată fiind situația juridică a clădirilor.

Potrivit rectorului Daniel Breaz și prorectorului Moise Achim, adevăratul proprietar al clădirilor în care se desfășoară activitatea educațională este Universitatea „1 Decembrie 1918” și nu există documente care să ateste contrariul.

„Nu vom pierde nicio clădire și nu cred că se pune problema să deschidem unele discuții privind aceste aspecte. În primul rând, trebuie să fim realiști. Aceste clădiri, dacă nu era Universitatea, dacă nu le întrețineam, dacă nu le dotam, ar fi fost cu buruienile de doi metri pe la geamuri și nu concep ca cineva, după ce vede ce frumos e Palatul Apor, ce frumoasă e clădirea principală, să vină să o ceară înapoi. Trebuie să trecem peste câteva lucruri care cel puțin mie mi se par aberante. Da, sunt de acord cu retrocedările, să facem retrocedări dar haideți să gândim înainte. De ce nu au venit să ceară retrocedarea unei clădiri atunci când era în paragină? De ce nu ne cer grajdurile regale? Am început o investiție mai mult decât serioasă acolo. Probabil când va fi gata și va arăta foarte bine și acea clădire, o să ni se ceară să o retrocedăm. Haideți să vedem cum au fost construite aceste clădiri, din ce bani, ce acte există pe aceste clădiri și pe urmă să vorbim de retrocedare. Eu cred că acest subiect trebuie să fie închis. Din informațiile noastre, pe clădirea principală a Universității nu există absolut niciun document, care să ateste că acea clădire a aparținut cuiva”, a explicat rectorul Daniel Breaz.

În 2005, în timpul mandatului de rector al prof. Moise Achim, a mai fost adusă în discuție retrocedarea unor clădiri de la UAB, însă subiectul a fost închis după ce s-a demonstrat că acea clădire a fost construită din bani publici, nu din banii Biserici Catolice sau ai unei alte instituții și se află în proprietatea Universității „1 Decembrie 1918”.

„Documentele pe care le avem atestă faptul că acel liceu, zis „Mailat”, aparținea din punct de vedere religios de episcopul Mailat, și nu a fost în subordinea Bisericii Romano-Catolice. A fost un liceu maghiar în care au învățat și copii maghiari și copii germani și copii români. Așa era politica, ca liceul respectiv să fie păstorit din punct de vedere religios de Episcopia Romano-Catolică. Asta nu înseamnă că acel liceu a aparținut Bisericii Romano-Catolice”, a adăugat prorectorul Moise Achim. Vedeți mai jos, în video, declarațiile complete ale rectorului și prorectorului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Pe lista clădirilor revendicate se mai află și sedii ale unor unități prestigioase de învățământ, cum ar fi Facultatea de limbi străine din Bucureşti, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Liceul “Dinu Lipatti” din Bucureşti, Liceul de Artă “Nicolae Tonitza” din Bucureşti, Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Râmnicu-Vâlcea, Seminarul Teologic din Curtea de Argeş sau Colegiul Naţional “Silvania” din Zalău.

La cererea Curții Europene a Drepturilor Omului, Guvernul va adopta, până la jumătatea lunii mai, o nouă lege a retrocedărilor, menită să clarifice situația controversată a acestui proces în România.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. cunoscator

    miercuri, 17.04.2013 at 11:42

    nu vi se pare ca semanati, dpdv al situatiei, izbitor de tare cu tiganii(sau rromi!) care au ocupat abuziv casele sasilor plecati??? sau apartine familiei breaz?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax