Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Recurs respins la ÎCCJ. Dobra, Dancilă și Bogdan, achitaţi în Dosarul afacerii terenului „Albacher”


Publicat

Procurorii DNA au atacat decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de achitare a lotului aleșilor locali de la Sebeș, în dosarul afacerii terenului „Albacher”. Recursul formulat de oamenii legii a fost înregistrat pe rolul ÎCCJ în 13 septembrie, iar printre inculpați s-au numărat și primarul Sebeșului, Alexandru Dăncilă, viceprimarul Adrian Bogdan, dar și senatorul Nicolae Dobra. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 5 noiembrie.

UPDATE: Instanţa a decis, în 5 noiembrie, respingerea, ca nefondat, a recursului declarat de Ministerul Public împotriva sentintei 486 din 30 martie 2011 a ÎCCJ privind pe intimaţii inculpaţi din cauză. Onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu se vor plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Decizia este definitivă, se arată în minuta pe scurt a instanţei.

ÎCCJ a decis în martie 2011 achitarea celor 18 persoane trimise în judecată. 

Este vorba despre un dosar înaintat de DNA din anul 2009 şi care priveşte acuzaţii de “stabilire cu intenţie a unei valori diminuate” pentru terenul pe care s-a construit fabrica de bere “Albacher”, de către “Romaqua Group Borsec”. Prin deciziile administrative ale persoanelor implicate, majoritatea aleşi locali, statul a fost prejudiciat cu 3,38 milioane de euro, după cum se prezenta, la timpul respectiv, în rechizitoriu.

În martie 2009, “Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DĂNCILĂ ADRIAN ALEXANDRU, fost primar al municipiului Sebeş, judeţul Alba şi membrii Consiliului Local al municipiului Sebeş, judeţul Alba, în perioada 2004-2008: DRAGOSIN PETRU ROMI, BOGDAN ADRIAN, STOICA PETRU, CÎRCOANĂ IONEL, NISTOR PARASCHIVA, FĂGĂRAŞ MARIA, ISPIR CONSTANTIN, BULIGA VASILE, ŞERBĂNESCU NICOLAE, BOBAR OLIVIU NICOLAE, BĂDILĂ IOAN, DOBRA NICOLAE, IONESCU JEAN, SUCIU GHEORGHE, RODEAN IOAN, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare, de gestionare;

ŞERBĂNESCU RADU CĂLIN, membru al Consiliului local Sebeş, judeţul Alba în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
– stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare, de gestionare;
– fals intelectual, în forma participaţiei improprii;

CREŢIU MARIAN, expert evaluator şi membru al Biroului Local de Expertize Judiciare Alba, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare, de gestionare;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 5 decembrie 2006, inculpatul Dăncilă Adrian Alexandru, în calitate de primar al municipiului Sebeş, a dispus întocmirea unor expertize de evaluare a terenului în suprafaţă de 243.923 mp aparţinând municipiului Sebeş (situat în municipiul Sebeş, zona „Şirinii Lancrămului”, la circa 4 km de municipiul Alba Iulia). Expertiza a fost efectuată în scopul vânzării terenului respectiv prin licitaţie publică, ca urmare a faptului că o societate comercială din judeţul Harghita a solicitat construirea unei fabrici de bere.

În aceeaşi zi, inculpatul Creţiu Marian, la solicitarea Consiliului Local al Municipiului Şebeş, în calitate de expert evaluator, a întocmit un număr de patru rapoarte de expertiză tehnică de evaluare (deşi i se solicitase evaluarea unui singur teren), expertize în care a subevaluat imobilul respectiv prin faptul că a consemnat coeficienţi necorespunzători adevărului, nu a efectuat verificări privind amplasamentul, preţurile reale practicate în zonă şi nu a menţionat că terenul este situat în intravilanul municipiului Sebeş.

Ulterior, inculpatul Dăncilă Adrian Alexandru a iniţiat proiectul de hotărâre, convocând Consiliul Local al Municipiului Sebeş iar la data de 19 decembrie 2006, primarul Dăncilă Adrian Alexandru şi cei 16 inculpaţi care au calitatea de membri ai Consiliului Local Sebeş au aprobat vânzarea terenului prin licitaţie publică cu strigare.
La data de 15 februarie 2007, inculpatul Dăncilă Adrian Alexandru şi ceilalţi membri ai Consiliului Local au aprobat încheierea contractului de vânzare cumpărare a terenului între municipiul Sebeş şi societatea comercială a câştigat licitaţia.
În baza acestui contract, terenul aparţinând municipiului Sebeş a fost înstrăinat la preţul stabilit în rapoartele de expertiză, preţ inferior valorii reale de circulaţie, deşi inculpaţii cunoşteau adevărata valoare a terenului, amplasamentul său şi faptul că era situat în intravilan. În această modalitate, municipiul Sebeş a fost prejudiciat cu suma de 3.380.772,78 euro.

În acest context, la data de 31 ianuarie 2007, inculpatul Şerbănescu Radu Călin, în calitate de consilier local al municipiului Sebeş şi uzând de funcţia sa de preşedinte al comisiei de licitaţie publică cu strigare a terenului scos la vânzare, cu ocazia verificării dosarelor depuse de cele două firme participante la licitaţie, i-a determinat pe membrii comisiei de licitaţie şi pe secretarul acesteia să ateste, în mod necorespunzător adevărului, că participanţii la licitaţie îndeplinesc condiţiile cerute prin caietul de sarcini. În acest fel, firma care a câştigat, în final, licitaţia, nu a fost descalificată, deşi nu îndeplinea toate condiţiile impuse pentru participarea la o astfel de procedură.

Deoarece inculpatul Dobra Nicolae are, în prezent, calitatea de senator, dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

10 Comentarii

10 Comments

 1. Gabi

  vineri, 21.09.2012 at 08:39

  In sfarsit dreptate

  • Ioan Popa

   luni, 05.11.2012 at 14:35

   Doamne ajuta. Merita sa fir admis recursul procurorilor. Ceea ce a facut acest grup este inadmisibil

 2. florin

  marți, 06.11.2012 at 07:56

  O banda de ****** care trebuie sa plateasca !

 3. Ela

  marți, 06.11.2012 at 14:23

  macar in al 12 -lea ceas sa se faca dreptate …un grup de ***** care traiesc numai din afaceri ***** si din ****. sa le fie rusine la toti.mai au pretentia sa fie respectati pt functiile pe care le detin…sugative… care sunt impotriva oamenilor de rand.niste ****** ordinare de la primul invinuit pana la ultimul.

 4. Student

  marți, 06.11.2012 at 15:02

  Sunt achitati….Adica au fost gasiti nevinovati…

 5. Mioara

  marți, 06.11.2012 at 17:01

  lucrez la Albacher , cei care nu stiu si vorbesc doar sa se afle in treaba sunt rugati sa taca .Acesti oameni au votat ca terenul sa fie scos la licitatie …precum sa si intimplat.Fara ei nu aveau de munca 200 de oameni , asa ca va rog nu mai vorbiti prostii , iar terenul a fost cumparat la un pret corect dupa cum se para ca si judecatorii au hotarat .

 6. gardianul

  marți, 06.11.2012 at 23:25

  ce frumos ! dar acei procurori DNA care se comporta precum fostii comisari NKVD-isti sovietici, care fac efectiv ce vor si care isi cladesc cariera calcand pe cadavre, care acuza nefondat, care de multa vreme nu mai sunt oameni, acei procurori ce patesc? ei nu raspund pentru faptele lor? sunt cumva zei?din pacate aproape…

 7. PONTA

  miercuri, 07.11.2012 at 21:45

  domnu primar a tras sforile acolo cu terenul,asa cum a facut si cu terenul din arini,cu baza sportiva,el a aprobat si semnat participarea in participatiune la baza sportiva si tot el continua procesul intentat de fostul primar magarel,ce sa mai credem ca de fapt nu conduce el primaria,primeste ordine de la magarel,il are la mana pe DANCILA cu ceva,tare as vrea sa se faca un audit din 2000 incoace sa vedem ce magarii ascund cei doi!!!!!

 8. Evaluatorul

  miercuri, 07.11.2012 at 22:17

  Oare cine a evaluat terenul la pret de nimica. Un mare evaluator. Oare cine o fi!? Surpriza.

 9. Pingback: Investiția „Zewa” se mută de la Sebeș la Dej. Vezi ce efecte are respingerea de către consilieri a proiectului de hotărâre pentru vânzarea terenului | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

API: Licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva va fi anulată. „Vom ajunge să dăm înapoi banii europeni pentru proiect”

Publicat

CNAIR se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva, după ce a lansat respectiva licitație în iulie 2019 și a ținut-o suspendată mai bine de un an din cauza lipsurilor majore din documentația tehnică, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

„Am tras nenumărate semnale de alarmă de-a lungul ultimilor ani privind modul dezastruos prin care această autostradă a fost manageriată de Compania de Drumuri. Totul a plecat de la semnarea în 2013 a unui contract ce prevedea o săpătură imensă în dealurile de la Holdea, deși acordul de mediu solicita construirea unor tuneluri pentru mașini care să lase mediul natural intact.

Următoarea cărămidă a fost pusă de Ștefan Ioniță în 2017-2018, când a reziliat contractul în mod abuziv, tribunalul internațional confirmând în acest an că statul român trebuie să plătească constructorului daune financiare de peste 230 de milioane de lei.

Cu alte cuvinte, la aproape 10 ani de la lansarea proiectului, suntem departe de finalizarea sa și în același timp buni de plată.

O altă veste proastă este că este tehnic imposibilă finalizarea autostrăzii până în 2023, astfel încât Comisia Europeană să considere acest coridor european de transport funcțional. Drept urmare, cel mai probabil vom ajunge să dăm înapoi toți banii europeni atrași până în prezent pentru întreg proiectul Lugoj-Deva.

Incompetența, aroganța sau lipsa de viziune au blocat și vor bloca mulți ani în continuare dorința șoferilor de a circula doar pe autostradă între Sibiu și granița vestică de la Nădlac. Fără studii de teren profesioniste, un proiect tehnic complet și un management de contract competent nu se va atinge acest deziderat”, au precizat reprezentanții API, într-o postare publicată pe rețeaua de socializare Facebook.

Reamintim faptul că statul român a atribuit în toamna lui 2013 contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva constructorului italian Salini Impregilo pentru suma de 562,73 milioane de lei, în baza acordului de mediu din 2010. În decembrie 2013 a fost emis acordul de mediu revizuit, iar pe lotul 2 s-a impus construirea unor tuneluri pentru protecţia mamiferelor mari. Costul acestor tuneluri, de peste 100 milioane de euro, ar fi dublat însă valoarea contractului semnat iniţial cu italienii. Prin urmare, statul a fost obligat să reliciteze separat această secţiune. Soluţia încheierii unui act adiţional cu italienii ar fi fost aplicabilă doar dacă valoarea lucrărilor creştea cu până la 10%. Din cei 28,6 kilometri ai lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva, 15 kilometri au fost daţi deja în trafic.

sursa, foto: Asociația Pro Infrastructură

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Centrul European pentru Controlul Bolilor: Măsurile luate de România, insuficiente. Numărul de cazuri va crește până la Crăciun

Publicat

Numărul de noi cazuri de coronavirus și de decese va continua să crească în România cel puțin până la Crăciun, dacă rămân în vigoare doar măsurile care sunt în vigoare acum, arată o proiecție a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), care a realizat astfel de modele pentru fiecare țară din UE, plus Marea Britanie.

ECDC precizează totuși că modelările sale au și limitări, din cauza specificului fiecărei țări.

Sunt și unele țări UE unde Centrul European consideră că restricțiile actuale sunt suficiente pentru scăderea numărului de noi cazuri și de decese.

Graficele realizate de ECDC arată proiecția evoluției cazurilor noi de COVID și a deceselor până pe 25 decembrie (linia punctată), în funcție de măsurile care sunt în vigoare la momentul actual în fiecare dintre țările UE, plus Marea Britanie (barele orizontale colorate de sub grafic).

Într-o situați similară se află și Germania, care, alături de alte țări, a luat măsuri mai dure de la începutul lui noiembrie, când a intrat într-un lockdown parțial. La finele lunii noiembrie, Germania a prelungit carantina parțială cel puțin până pe 20 decembrie.

Cu toate acestea, raportul ECDC susține că nu este de ajuns și că bilanțul COVID va continua să crească în lipsa unor măsuri suplimentare.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în Codul Penal cu privire la prescripția infracțiunilor sexuale față de minori. Iohannis a promulgat legea

Publicat

violenta femeie familie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal care modifică perioada de prepscripție a infracțiunilor sexuale față de minori.

„Cu excepţia infracţiunilor prevăzute la art. 218 şi art.220, în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major.

Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului”, prevede legea.

Forma actuală a legii – care se referă la termenele de prescripţie a răspunderii penale – este următoarea: „În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului”.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Măști neconforme au fost vândute și în hipermarketuri sau farmacii. Unde a dat amenzi Protecția Consumatorului

Publicat

Unele dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi HelpNet, precum şi benzinăriile Lukoil România se află pe lista companiilor amendate pentru comercializarea măştilor neconforme, se arată în raportul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a derulat în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor.

Potrivit raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.

Au fost verificate un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre companiile care au fost sancţionate pentru comercializarea măştilor neconforme se află diverse puncte de lucru din ţară ale marilor retaileri prezenţi în România, precum Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM, dar şi compania petrolieră Lukoil România.

De asemenea, raportul arată că au fost amendate şi marile reţele de farmacii Help Net şi Sensiblu.

Printre neregulile constatate se află lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare şi caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsă instrucţiuni de utilizare, lipsă menţionare compoziţie material, lipsă declaraţie conformitate, lipsă marcaj de conformitate CE.

Pe 13 noiembrie, Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a anunţat că România a emis, prin sistemul RAPEX, o alertă pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate.

„Alertă emisă de România – RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149”, a notat Anghel, şef al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat joi că raportul ANPC a fost trimis la Parchetul General.

„Aşa cum am mai spus, protejarea populaţiei este prioritară. De aceea, românii au dreptul să ştie că ne preocupăm de acest aspect şi, cu ajutorul celor de la ANPC, supraveghem piaţa pentru siguranţa fiecăruia dintre noi.(…) Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General”, a precizat ministrul.

Tot joi, ANPC a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin prin care operatorii economici trebuie să comercializeze măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie sub denumirea de „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”.

sursă:  Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate