Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reducere 50% la impozitul pe clădiri în Alba Iulia şi alte facilităţi fiscale. Cine poate beneficia de acestea

Publicat

alba iulia

Unii contribuabili vor beneficia de reducere 50% la impozitul pe clădiri şi de scutirea taxei lunare pe imobile, la Alba Iulia. Proiectul a fost pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Consiliului Local.

Potrivit documentului, pe durata stării de urgenţă decretate în anul 2020, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe clădiri/taxă pe clădiri, se aprobă reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de 50% pentru clădirile nerezidenţiale situate în Alba Iulia, aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice, folosite pentru activitatea proprie a acestora sau date în folosinţă printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfăşurarea unor activităţi economice către alte persoane fizice sau juridice, după caz, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă, care urmare a efectelor epidemiei conoraviruslui SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, prin care se certifică întreruperea parţială a activităţii economice.

Pentru a beneficia de aceste facilităţi, proprietarii clădirilor trebuie să depună la Direcţia Venituri, până în 15 septembrie inclusiv, o cerere de acordare a reducerii, însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere.

Prin proiectul amintit s-a mai stabilit că, pe durata stării de urgenţă decretate în anul 2020, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe clădiri/taxă pe clădiri, se aprobă scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de către concesionari, locatari, titluarii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor admistrativ-teritoriale, după caz, situată în Alba Iulia, dacă, în perioada în care s-a instituit starea de urgenţă, ca urmare a efectelor epidemiei, utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să întrerupă total activitatea economică.

În cazul proprietarilor care deţin clădiri nerezidenţiale date în folosinţă pentru desfăşurarea unor activităţi economice cătrea alte persoane fizice sau juridice, pe perioada în care s-a instituit starea de urgenţă, din declaraţia pe proprie răspundere trebuie să reiasă că se regăsesc concomitant în următoarele situaţii:

– au renunţat la cel puţin 50% din dreptul de a încasa contravaloarea chiriei, redevenţei sau altă formă de utilizare a clădirii, stabilite conform prevederilor contractuale, pe perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă

– cel puţin 50% din suprafeţele totale deţinute şi afectate activităţilor economice nu au fost utilizate, ca urmare a faptului că titularii au fost obligaţi să întrerupă, total sau parţial activitata economică.

Dacă au plătit deja impozitul/taxa lunară pe clădiri, beneficiarii pot cere restituirea, în termenul de prescripţie a dreptului de a cere restituirea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax