Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reducere a vârstei de pensionare pentru anumite categorii de angajați. Proiectul de lege privind Legea pensiilor la Senat

Publicat

Un nou proiect se află în dezbatere la Senat, prin care anumite categorii de angajați ar putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Mai exact, Legea pensiilor s-ar putea modifica în sensul extinderii persoanelor care vor putea fi încadrate în grupa I de muncă, adică persoanele care au o vechime mai mare de 20 de ani lucrați. În prezent, persoanele care lucrează cel puțin șase ani în grupa I de muncă pot fi încadrate pentru reducerea vârstei de pensionare, după cum este prevăzut în Legea pensiilor.

Pe ordinea de zi a ședinței de marți a Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială a Senatului s-a aflat și documentul care modifică Legea pensiilor, în sensul recunoașterii grupei I de muncă pentru toți pensionarii care au cel puțin doi ani lucrați în această grupă, ca fiind activitate desfășurată în condiții speciale. Aceasta în condițiile în care, în momentul de față, legislația stabilește că doar cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani în grupa I de muncă beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.

„La stabilirea stagiului de cotizare realizat în condiții deosebite sunt luate în calcul, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, și perioadele de vechime în muncă mai mici de 2 ani realizate în grupa I de muncă si grupa a II-a de muncă, până la data de 1 aprilie 2001”, se precizează în proiectul de act normativ.

De asemenea, perioadele mai mici de doi ani lucrate în locurile de muncă menționate vor fi recunoscute ca fiind perioade lucrate în condiții deosebite de muncă.

Așadar, de reducerea vârstei de pensionare ar putea beneficia, pe viitor, și persoanele care au desfășurat activități încadrate în grupa I de muncă pe o perioada mai mică de 6 ani.

Propunerea legislativă a fost adoptată în unanimitate de senatorii din Comisia pentru muncă, iar raportul de admitere întocmit va intra în dezbaterea Plenului Senatului săptămâna viitoare.

Senatul este prima cameră sesizată, astfel că, pentru ca noile dispoziții să se aplice, ele trebuie adoptate și de Camera Deputaților, forul decizional. Până in prezent, proiectul de act normativ a primit aviz favorabil din partea Consiliului Economic și Social și Consiliului legislativ.

Legea pensiilor a mai suferit o modificare la sfârșitul anului trecut, prin care s-a stabilit că persoanele care au lucrat în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001 să fie încadrate în condiții speciale.

Asta însemna că urmează să beneficieze de o reducere de trei ani la vârsta de pensionare pentru fiecare șapte ani munciți în această grupă.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax