Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reducerea TVA-ului vine cu vești bune pentru turiști: Vacanțele în România mai IEFTINE cu 10% decât anul trecut

Publicat

foto-vacanta Turiștii români și străini primesc vești bune la începutul sezonului de concedii: vacanțele în România vor fi mai ieftine cu aproximativ 10% decât anul trecut. Costul vacanțelor va scădea cu cel puțin 10% din vară, potrivit oficialilor Autorității Naționale pentru Turism (ANT).

Scăderea de costuri se datorează atât reducerii TVA la alimente, începând cu 1 iunie, de la 24% la 9%, cât și scăderii la 9% a TVA la pachetele turistice. Măsura a intrat în vigoare încă de la începutul anului, dar își va face efectele mai ales în sezonul de vară.

Ca și în cazul supermarketurilor, rămâne de văzut în ce măsură restaurantele din stațiuni vor ieftini meniurile din luna iunie, astfel încât să se simtă în bugetul turiștilor.

Oficialii din turism speră să intre, cu aceste reduceri, într-o competiție reală cu concurenții din Bulgaria sau Grecia.
Reamintim că de la 1 iunie, alimentele s-au ieftinit de la 1 iunie. Astfel că, odată cu reducerea TVA la 9%, românilor le rămân în buzunare câţiva lei. Chiar şi aşa, unii cumpărători se plâng că reducerile nu există de fapt, iar comercianţii au scumpit totul înainte ca să aibă de unde tăia.

Reducerea TVA este aplicată, în principal, pentru lapte şi produse lactate, ouă de păsări, animale şi păsări vii (domestice) destinate consumului alimentar sau producerii de alimente, carne şi organe, peşte, crustacee, moluşte, miere naturală şi alte produse comestibile de provenienţă animală, fructe, legume, plante, rădăcini şi tuberculi comestibile, plante vii utilizate ca alimente sau materii prime pentru acestea, cafea, ceai, mate şi mirodenii, cereale (cu excepţia celor pentru însămânţare) şi băuturi nealcoolice.

În această categorie mai intră produsele de morărit şi panificaţie, care beneficiază de TVA de 9% din septembrie 2013.

Cota redusă de TVA se aplică pe tot lanţul economic, de la producţie până la vânzarea către consumatorul final, de către toţi furnizorii, indiferent dacă sunt producători sau comercianţi, potrivit normelor de aplicare a măsurii fiscale.

De TVA de 9% beneficiază şi serviciile de alimentaţie publică pentru categoriile specificate de produse.

sursa: realitatea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax