Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reducerile la rambursarea în avans a unui credit includ și costurile ce nu sunt legate de durata contractului. Decizie CJUE

Publicat

euro

Clientul care decide să returneze creditul bancar în avans are dreptul să-i fie reduse toate costurile asociate împrumutului, nu doar cele legate de durata contractului încheiat cu banca. Prevederea a fost decisă recent de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

”Efectivitatea dreptului consumatorului la reducerea costului total al creditului ar fi diminuată dacă reducerea creditului s‑ar putea limita la luarea în considerare doar a costurilor prezentate de creditor ca depinzând de durata contractului, din moment ce (…) costurile și repartizarea acestora sunt determinate în mod unilateral de bancă, iar facturarea costurilor poate include o anumită marjă de profit”, au explicat judecătorii, potrivit avocatnet.ro.

Limitarea posibilității de reducere a costului total al creditului doar la costurile legate de durata contractului ar putea duce la apariția unei practici dezavantajoase pentru consumatori – băncile să stabilească costurile unui credit astfel încât să n-aibă legătură cu durata contractului, tocmai pentru a evita reducerea lor la rambursarea anticipată, consider CJUE.

În România, rambursarea anticipată a unui împrumut înseamnă reducerea costului total al creditului și include dobânda și costurile aferente perioadei dintre data rambursării anticipate și data stabilită inițial pentru încetarea contractului de credit.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax