Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Referendumul din Munţii Apuseni: Prezenţă scăzută, scrutin invalidat. Participanții au votat masiv în favoarea proiectului RMGC

Publicat

Moţii din 35 de localităţi din Munţii Apuseni aşteptaţi să-şi exprime opinia referitor la relansarea activităţii de minerit la Roşia Montană nu s-au mobilizat îndeajuns încât să fie posibilă validarea referendumului. Potrivit rezultatelor acestui scrutin, doar 43,2% dintre cetăţenii cu drept de vot din zona vizată s-au prezentat la urne.

Potrivit datelor Biroului Electoral Referendum, în cele 148 de secţii de votare amenajate în 35 de localităţi din Munţii Apuseni au fost aşteptaţi  la urne 72.490 de locuitori. Duminică, până la ora 23.00, s-au prezentat la vot doar 31.315 de persoane, reprezentând 43,20%. Pentru că nu şi-au exprimat votul 50 plus unu dintre locuitori, nu sunt întrunite condiţiile pentru validarea referendumului.

În total, au răspuns DA la întrebarea „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?” 62,45% dintre votanţi, iar cu NU s-au exprimat 35,90%. Au fost înregistrate 1,65% voturi nule.

La Roşia Montană, prezenţa la referendum a fost de 66,06%. Dintre aceştia, 78,75% au răspuns cu DA şi 19,44% cu NU. Voturi nule au fost 1,80%.

Reamintim că referendumul pentru repornirea activităţii de minerit la Roşia Montană a fost organizat duminică, 9 decembrie, în localităţile Abrud, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Cîmpeni, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Râmetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadu Moţilor, Vidra şi Zlatna.

Citeşte aici mai multe despre desfăşurarea scrutinului din Munţii Apuseni.

Luni, 10 decembrie, reprezentanţii Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roșia Montană au transmis un comunicat în care se declară mulţumiţi de rezultatul referendumului, în condiţiile prezenţei la vot:

„La referendum am obținut o victorie zdrobitoare în favoarea repornirii mineritului și le mulțumim tuturor celor care au votat! Mesajul nostru este acesta: oricine face guvernul trebuie să țină cont de voința oamenilor, trebuie să facă de urgență ceva, trebuie să ia măsuri cât mai repede ca să repornească mineritul în Apuseni.

Oamenii sunt interesați în special de locuri de muncă, pentru că în zonă șomajul este foarte ridicat. Mulți sunt supărați că le-au plecat copiii prin alte locuri, chiar prin alte țări, în căutarea unui loc de muncă. Noi sperăm că va reporni mineritul în Apuseni şi vor fi create mii de locuri de muncă, aşa cresc șansele ca familiile să rămână unite.

Cristian Albu, președintele Sindicatului Viitorul Mineritului din Roșia Montană

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

16 Comentarii

16 Comentarii

  1. toma

    luni, 10.12.2012 at 15:06

    Costul referendumului sa fie retinut din bugetul comunelor ai caror locuitori au participat la vot si nu din bugetul C. Judetean.

  2. gica

    luni, 10.12.2012 at 15:36

    Votul masiv nu afost penru proiectul RMGC,a fost pentru repornirea mineritului in Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana,asa ca stimabili ziaristi nu dati sens acestui referendum dupa cum va este interesul sau nu stiti,nu dezinformati cititorii.

    • Dan Agrisan

      luni, 10.12.2012 at 17:59

      Am si eu o intrebare: crezi ca daca ar fi fost doua intrebari la referendum, una legata de repornirea mineritului si alta legata de proiectul de la Rosia Montana rezultatele ar fi fost diferite? Sau crezi ca cineva care este pentru repornirea mineritului in Apuseni este neaparat si pentru proiectul de la Rosia Montana? Simpla curiozitate.

    • HaHaHa

      luni, 10.12.2012 at 18:21

      Ce interes?… nu e interes, dom’le! E clar ca lacrima, rmcgistii si-au trimis viitorii „sclavi” as voteze. Motivul pentru care nu a fost inghesuiala la referendum e pentru ca mai toti ce nu sunt in buzunarul rmcgistilor stiu ca se va fura. Mineritul va fi repornit, dar nu de hoti!

  3. bibi

    marți, 11.12.2012 at 06:55

    good by RMGC.Nu ati putut prosti lumea,Tara Motilor nu-i de vinzare pentru citeva portocale si o vesta.Drum bun din apuseni.

  4. Calin

    marți, 11.12.2012 at 11:15

    Votul oamenilor a fost foarte clar, prezenta la vot a fost si ea foarte mare tinand cont de conditiile mete, iar oamenii au spus clar si raspicat ca VOR repornirea mineritului. Acum guvernul trebuie sa tina cont de vocea oamenilor din Apuseni, altfel ignora votul oamenilor si da dovada de ipocrizie

    • luana

      marți, 11.12.2012 at 14:35

      Mai, CALIN,oare te auzi ce spui?
      Daca te auzi si poti sustine cu mana pe inima ca asta vrei,atunci ai o grava problema cu capul sau cu coloana vertebrala..,Adica vezi si tu de te mai ingrijeste putin….

    • Dan Agrisan

      marți, 11.12.2012 at 17:56

      Votul oamenilor a fost foarte clar. Din pacate, la fel de clara a fost si prezenta la urne: doar 27% din ei s-au miscat ca sa voteze DA. Putini au fost cei care nu au putut vota din cauza zapezii, oricum, nesemnificativ. Cautati mai bine explicatia la RMGC in ograda pentru absenta de la urne. Oricum, daca proiectul e atat de fabulos si de benefic, de ce-ar mai fi fost cazul sa facem un referendum ?

  5. halmaciu ioana

    marți, 11.12.2012 at 13:17

    trebuie sa porneasca mineritul in muntii apuseni sa se creeze locuri de munca pentru oamenii de aici. eu am votat pentru pornirea mineritului si familia mea la fel

    • Dan Agrisan

      marți, 11.12.2012 at 17:45

      Nu va suparati, si eu as fi votat pentru repornirea mineritului. Dar nu si pentru proiectul de exploatare de la Rosia Montana. Cum ar fi trebuit sa procedez? Multumesc.

  6. ion pastrav

    marți, 11.12.2012 at 21:57

    bai, va faceti un pic de rusine cu reclama asta enervanta la gold care im i zgarie ochii si nici nu se inchide .. parca erati mai „indi” voi de felul vostru, dar se pare k bani contea\za mai mult decat orice in ziua de azi.. foamete ce mai… m-am lamurit si cu voi !!!

    • moderatorul de serviciu

      marți, 11.12.2012 at 22:33

      @ion pastrav, pentru ca tu sa primesti informatia gratis noi trebuie sa vindem publicitate pe acest ziar online. Daca nu am avea publicitate, atunci ai avea mai putina informatie sau poate ar trebui sa platesti un abonament. Ce-ti convine mai mult? Si in plus de asta trebuie sa dai doar un click ca sa o inchizi.

      • cucu

        miercuri, 12.12.2012 at 01:51

        nu se poate inchide

        • moderatorul de serviciu

          miercuri, 12.12.2012 at 10:33

          foloseste alt browser, mozilla. Deocamdata. multumim ca ne-ai spus, incercam sa optimizam si pentru celelalte browsere

      • iisuscublanainspate

        miercuri, 12.12.2012 at 12:41

        foloseste adblock si nu mai ai probleme cu reclamele.
        Pai si nu puteti face reclama la altceva ?
        fmm de oameni de cacao

  7. Alexandrinna

    vineri, 06.09.2013 at 12:49

    O tara fara resurse nu-si va mai reveni niciodata. O tara fara aur nu va mai putea fabrica moneda de schimb: banii! RMGG minte cu nerusinare: vor crea doar 200 de locuri de munca pentru numai 15 ani, interval in care vor disparea 3 sate si 4 munti. Raurile vor fi moarte, transilvania desertizata. Fiti romani si nu acceptati sa fim jefuiti de aur, argint si mai ales de metalele rare. Atentie! Cei care se rotesc de 23 de ani la guvernare, au identitatea schimbata. Au nume romanesti dar nu sunt romani. Si asta se vede dupa apucaturile lor de pradatori, jefuitoti! NU sunt de acord cu jaful si genocidul romanilor. Sunt romanca geto-daca, imi iubesc tara si poporul si asta NU este negociabil!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax