Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Regimul străinilor din România: Modificări de legislaţie, în dezbatere publică la MAI

Publicat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat miercuri în dezbatere publică proiectul Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind regimul străinilor în România.

Prin prezentul proiect de act normativ se are în vedere modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea transpunerii corecte și complete a articolului 6 din Directiva 2003/109/CE.

Proiectul prevede completarea art.71 alin.(1) cu o nouă literă, lit.g) care să delimiteze condiția de a nu constitui o amenințare la adresa ordinii publice, de cea referitoare la securitatea națională (în prezent, art.71 alin.(1) lit.f) din OuG nr.194/2002 le înglobează pe amândouă).

Astfel, pentru a asigura claritatea normei, se are în vedere păstrarea la lit.f) a condiției referitoare la securitatea națională, având în vedere specificul acesteia, iar cea referitoare la ordinea publică se va regăsi la lit.g) nou introdusă la art.71.

Această modificare este de natură a sprijini autoritățile competente în contextul efectuării testului proporționalității, nou introdus la art.74 alin.(5) din proiectul de act normativ. Completarea asigură transpunerea art. 6 alin.(1) teza I din Directiva 2003/109/CE.

De asemenea, se prevede completarea art.74 cu un nou alineat, alin.(5), care să asigure respectarea principiului proporţionalităţii atunci când se ia o decizie de refuz a acordării dreptului de şedere pe termen lung. Totodată a fost introdusă garanția că refuzul acordării dreptului de şedere pe termen lung nu se bazează pe considerente economice naţionale, precum: motive de recesiune economică, dorinţa excesivă de a proteja forţa de muncă autohtonă sau mediul de afaceri naţional, recesiune economică etc. Completarea asigură transpunerea art. 6 alin.(1) teza a II-a și alin.(2) din Directiva 2003/109/CE.

sursa: mai.gov.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate