Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REGIONALIZARE: Consilierii judeţeni au dat aviz nefavorabil proiectului USL privind organizarea unui referendum


Publicat

Consilierii judeţeni USL din Alba nu au reuşit să obţină, joi, organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei referitor la regionalizarea propusă de Traian Băsescu. După ce, în urmă cu o lună, acestora li s-a refuzat introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de CJ a proiectului de hotărâre privind referendumul, joi, consilierii au votat iniţiativa alianţei USL. Însă proiectul nu a trecut de votul membrilor CJ, primind aviz nefavorabil.

Discuțiile au fost aprinse, pe tema organizării referendumului pentru consultarea cetățenilor din județul Alba în ceea ce privește regionalizarea. După îndelungate discuții pro și contra, consilierii județeni au trecut la vot. Toţi cei 16 consilieri PDL au s-au exprimat împotriva acestui proiect, spre deosebire de cei PSD și PNL, în număr de 14, care au votat pentru, fiind și inițiatorii acţiunii.

„Noi, consilierii USL susținem că un astfel de proiect este foarte oportun pentru cetățenii și în mod special pentru județul Alba. Cred că este normal, firesc și știți și dumneavoastră că marea parte dintre voi nu sunțeți de acord cu organizarea referendumului și credem că este un lucru foarte grav și greu pentru județul Alba. Noi am considerat că este util să îl prezentăm și dumneavoastră și credem că este normal să votați acest proiect, pentru că cetățeanul care locuiește în județ, oamenii de afaceri  și oricine are dreptul să-și spună punctul de vedere”, a declarat Ioan Dîrzu, președintele PSD Alba.

De partea cealaltă, Ionuț Fulea și Simion Marcel, ambii consilieri PDL  au declarat că această problemă este una națională și că referendumul ar trebui organizat la nivelul întregii țări. „Dacă doriți să organizați un astfel de referendum, vă facem sugestia să organizați acest referendum din banii dumneavoastră, ca să puteți da un raspuns politic pe această temă”, a declarat Ionut Fulea, consilier județean PDL.

De asemenea, avocatul Marcel Simion a susținut că Partidul Democrat Liberal Alba nu este împotriva cetățenilor și nu vrea să ignore această problemă, însă în momentul de față  CJ Alba nu se poate angaja în discuții și dezbateri pentru niște „situații puerile, sterile care apar în mass-media”.

„Din punct de vedere juridic nu există nimic care să prevadă o reorganizare, o modificare administrativ-teritorială a României. Deci, nu avem nimic, suntem în prezent în fața unor dezbateri politice, iar intențiile și manifestările de la diferite niveluri politice nu pot produce consecinţe politice pentru a putea pune în aplicare mecanismul prevăzut de Legea 3/2000 privind referendumul. Nu ne opunem nici unui punct de vedere a populației, dar nu putem să facem aceste cheltuieli fără să respectăm o prevedere legală. Este evident că este an electoral, dar dincolo de asta este ușor să stai în opoziție și să promovezi proiecte de lege, proiecte de hotărâri care nu au suport legal”, a declarat Marcel Simion.

Reamintim că proiectul întocmit de PSD+PNL. Preşedintele social-democraţilor din Alba, Ioan Dîrzu şdeclara înaintea votului că „noi, consilierii USL vom vota pentru organizarea referendumului, pentru că nu suntem de acord cu o regionalizare impusă ilegal direct de la Palatul Cotroceni”.

La nivel de ţară, potrivit preşedintelui Ioan Dîrzu, în mai multe oraşe au fost iniţiate astfel de proiecte privind organizarea unui referendum. Acestea au fost supuse la vot în şedinţele de Consiliu Judeţean, iar în unele zone au trecut, în altele au fost contestate sau respinse. Ioan Dîrzu a oferit ca exemplu Suceava, unde proiectul a fost respins cu 18 voturi pentru şi 19 împotrivă. Preşedintele PSD Alba se declara încrezător că în Alba, cel puţin, cetăţenilor li se va oferi şansa să se exprime referitor la regionalizarea propusă de preşedintele Traian Băsescu.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. HH

    joi, 28.07.2011 at 21:10

    RUSINE CONSILIERILOR PORTOCALII.
    NU STIAM CA SI IONUT FULEA A AJUNS SA SE PRICEAPA SI LA POLITICA, DAR DACA PICA CEVA…. MI-E GREATA CUM FAC PE PROSTII ACESTI ORDINARI !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum au reușit polițiștii din Alba să recupereze 5.000 de euro, pierduți de o femeie. Cel care i-a găsit îi dusese acasă

Publicat

Polițiștii din Alba Iulia au reușit să recupereze, cu operativitate, 5.000 de euro pe care o femeie i-a pierdut într-o parcare din municipiu. Banii au fost găsiți de un bărbat din Alba Iulia la a cărui ușă au bătut, în scurt timp, polițiștii.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au soluționat o plângere privind o faptă de însușirea bunului găsit, în legătură cu care au fost sesizați la sfârșitul săptămânii trecute, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

În dimineața zilei de vineri, 22 mai, o femeie de 26 de ani, din Alba Iulia, a anunțat Poliția Municipiului Alba Iulia, cu privire la faptul că și-a pierdut o borsetă în care avea 5.000 de euro.

Femeia le-a spus polițiștilor că erau banii de la nuntă, pe care intenționa să-i ducă la Sebeș, pentru a ajuta familia soțului său.

La urcarea într-un taxi, având în brațe un copil, femeii i-a căzut borseta, în parcarea blocului în care locuiește.

În urma investigațiilor efectuate de polițiști și cu ajutorul imaginilor surprinse pe o cameră de supraveghere video amplasată din zonă, a fost identificat un bărbat, în vârstă de 32 de ani, din Alba Iulia, care a luat borseta cu bani și a dus-o acasă.

Banii au fost recuperați de polițiști și restituiți femeii care i-a pierdut.

Sursă: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Firmele care își aduc la lucru angajații trimiși în șomaj tehnic vor fi sprijinite de stat cu o parte din costurile salariale

Publicat

Firmele care îi readuc la muncă pe angajații care au fost în șomaj tehnic ar putea primi un ajutor de stat pe o perioadă de trei luni. Statul va subvenționa cu până la 41,5 la sută din costurile salariale, sumele acordate reprezentând cuantumul maxim al contribuțiilor sociale.

Este o măsură care este în pregătire la Ministerul Muncii și care va fi aplicată după ce se încheia perioada de aplicare a șomajului tehnic, a declarat, luni seara, la Digi24, Ionel Dancă.

Șeful Cancelariei Primului Ministru a confirmat că guvernul pregătește o serie de noi măsuri pentru perioada următoare: ”

Sunt o serie de reglementări care au funcționat pe perioada stării de urgență și au continuat în starea de alertă, dar încetează la 1 iunie și trebuie prelungite sau înlocuite cu alte măsuri.  E vorba, de pildă, de menținerea șomajului tehnic pentru acele sectoare încă vizate de restricții. 

De asemenea, trebuie pregătite actele normative pentru măștile care trebuie distribuite către persoanele vulnerabile, dar și pentru școli”, a mai precizat Dancă. 

„În momentul de față suntem în elaborarea mai multor programe care fac parte din pachetul de relansare economică pentru perioada următoare și aici sunt mai multe domenii vizate.

Sprijin pentru reinserția celor care sunt în șomaj tehnic

Pentru piața muncii, pe de o parte, este necesară prelungirea măsurii șomajului tehnic într-o serie de sectoare, în timp ce alte zone, care nu mai au restricții, dar au dificultăți cauzate de modul în care criza aceasta a distorsionat piața, au nevoie în continuare de sprijin pentru reinserția celor care sunt în șomaj tehnic.

Sunt zone unde companiile au început să-și reia activitatea și reangajează persoanele care au fost în șomaj tehnic.

Aici sunt sunt mai multe soluții pe care guvernul le pregătește și una dintre acestea este aceea de a susține cel puțin pentru o perioadă de trei luni o măsură de sprijinire a costurilor salariale pentru angajații care au fost în șomaj tehnic și se întorc la muncă.

Această formă de sprijin poate să fie de până la 41,5 la sută, cât însumează cuantumul contribuțiilor sociale și de sănătate pentru un angajat. Este o măsură în pregătire la Ministerul Muncii, care va fi aplicată după ce se încheie după perioada de șomaj tehnic”, a explicat Ionel Dancă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primul zbor al unui tânăr pilot din județul Alba, pe o aeronavă militară. Andrei Klett: ”Mi-a depășit toate așteptările”

Publicat

Ministerul Apărării Naționale l-a prezentat pe Andrei Klett, un tânăr pilot din Sebeș, județul Alba, în timpul unor simulări de pregătire cu aeronava IAR-99 Standard, iar apoi în timpul primului său zbor. 

Andrei a fost unul dintre cei mai buni elevi ai Colegiului Național Militar ” Mihai Viteazul” Alba Iulia și apoi a învățat la Academia Forțelor Aeriene ”Henri Coandă”. În prezent este pilot la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”. 

„Unul din elementele principale pentru a deveni pilot este activitatea de simulare a zborului pe aeronava IAR-99 Standard și pe IAR-99 Șoim. După primul zbor pe aeronava IAR-99 Standard, pot să spun că toate așteptările mi-au fost depășite” – sublocotenent Andrei Klett.

La Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic absolvenții Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” de la Brașov se instruiesc în vederea obținerii brevetului de pilot militar.
Felicitări și cer senin!” au scris pe contul de Facebook al instituției, reprezentanții MApN.

IAR-99 Standard și IAR-99 Șoim sunt avioane românești de antrenament, capabile să asigure misiuni de atac la sol (CAS – close air support) precum și misiuni de recunoaștere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, în vizită la Alba Iulia, în contextul unor relații tensionate cu România

Publicat

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, se va afla astăzi la Alba Iulia, într-o vizită în România pe parcursul căreia va mai merge la București și Cluj-Napoca. Detaliile vizitei sale în oraș nu au fost făcute publice dar se pare că se va întâlni cu reprezentanți ai comunității maghiar și ai bisericii, 

Cu doar câteva ore înainte de întâlnirea de marți de la București cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Szijjártó Péter a transmis un mesaj pe Facebook: „În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc”, în contextul unor relații recente tensionate între cele două țări.

Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia, ulterior, pe cale diplomatică, stabilindu-se întâlnirea cu Bogdan Aurescu.

„Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Szijjártó.

Citește și: Cum a reacționat Ungaria la declarațiile președintelui României. Ministrul de Externe: ”Mai mult respect pentru maghiari”

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat după declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta a atacat dur UDMR și PSD pentru adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale.

Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a răspuns la momentul respectiv, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate