Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REGIONALIZARE: Consilierii judeţeni au dat aviz nefavorabil proiectului USL privind organizarea unui referendum


Publicat

Consilierii judeţeni USL din Alba nu au reuşit să obţină, joi, organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei referitor la regionalizarea propusă de Traian Băsescu. După ce, în urmă cu o lună, acestora li s-a refuzat introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de CJ a proiectului de hotărâre privind referendumul, joi, consilierii au votat iniţiativa alianţei USL. Însă proiectul nu a trecut de votul membrilor CJ, primind aviz nefavorabil.

Discuțiile au fost aprinse, pe tema organizării referendumului pentru consultarea cetățenilor din județul Alba în ceea ce privește regionalizarea. După îndelungate discuții pro și contra, consilierii județeni au trecut la vot. Toţi cei 16 consilieri PDL au s-au exprimat împotriva acestui proiect, spre deosebire de cei PSD și PNL, în număr de 14, care au votat pentru, fiind și inițiatorii acţiunii.

„Noi, consilierii USL susținem că un astfel de proiect este foarte oportun pentru cetățenii și în mod special pentru județul Alba. Cred că este normal, firesc și știți și dumneavoastră că marea parte dintre voi nu sunțeți de acord cu organizarea referendumului și credem că este un lucru foarte grav și greu pentru județul Alba. Noi am considerat că este util să îl prezentăm și dumneavoastră și credem că este normal să votați acest proiect, pentru că cetățeanul care locuiește în județ, oamenii de afaceri  și oricine are dreptul să-și spună punctul de vedere”, a declarat Ioan Dîrzu, președintele PSD Alba.

De partea cealaltă, Ionuț Fulea și Simion Marcel, ambii consilieri PDL  au declarat că această problemă este una națională și că referendumul ar trebui organizat la nivelul întregii țări. „Dacă doriți să organizați un astfel de referendum, vă facem sugestia să organizați acest referendum din banii dumneavoastră, ca să puteți da un raspuns politic pe această temă”, a declarat Ionut Fulea, consilier județean PDL.

De asemenea, avocatul Marcel Simion a susținut că Partidul Democrat Liberal Alba nu este împotriva cetățenilor și nu vrea să ignore această problemă, însă în momentul de față  CJ Alba nu se poate angaja în discuții și dezbateri pentru niște „situații puerile, sterile care apar în mass-media”.

„Din punct de vedere juridic nu există nimic care să prevadă o reorganizare, o modificare administrativ-teritorială a României. Deci, nu avem nimic, suntem în prezent în fața unor dezbateri politice, iar intențiile și manifestările de la diferite niveluri politice nu pot produce consecinţe politice pentru a putea pune în aplicare mecanismul prevăzut de Legea 3/2000 privind referendumul. Nu ne opunem nici unui punct de vedere a populației, dar nu putem să facem aceste cheltuieli fără să respectăm o prevedere legală. Este evident că este an electoral, dar dincolo de asta este ușor să stai în opoziție și să promovezi proiecte de lege, proiecte de hotărâri care nu au suport legal”, a declarat Marcel Simion.

Reamintim că proiectul întocmit de PSD+PNL. Preşedintele social-democraţilor din Alba, Ioan Dîrzu şdeclara înaintea votului că „noi, consilierii USL vom vota pentru organizarea referendumului, pentru că nu suntem de acord cu o regionalizare impusă ilegal direct de la Palatul Cotroceni”.

La nivel de ţară, potrivit preşedintelui Ioan Dîrzu, în mai multe oraşe au fost iniţiate astfel de proiecte privind organizarea unui referendum. Acestea au fost supuse la vot în şedinţele de Consiliu Judeţean, iar în unele zone au trecut, în altele au fost contestate sau respinse. Ioan Dîrzu a oferit ca exemplu Suceava, unde proiectul a fost respins cu 18 voturi pentru şi 19 împotrivă. Preşedintele PSD Alba se declara încrezător că în Alba, cel puţin, cetăţenilor li se va oferi şansa să se exprime referitor la regionalizarea propusă de preşedintele Traian Băsescu.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. HH

  joi, 28.07.2011 at 21:10

  RUSINE CONSILIERILOR PORTOCALII.
  NU STIAM CA SI IONUT FULEA A AJUNS SA SE PRICEAPA SI LA POLITICA, DAR DACA PICA CEVA…. MI-E GREATA CUM FAC PE PROSTII ACESTI ORDINARI !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe A1, Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu: O dubiță cu 8 persoane implicată

Publicat

Un grav accident de circulație a avut loc vineri, în jurul orei 07.00, pe autostrada A1, sensul de mers Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu. 

Potrivit ISU Alba, este vorba despre un autoturism (o dubiță) cu opt persoane.

La fața locului intervin pompierii din Sebeș alături de colegii lor din Orăștie cu mai multe autospeciale.

UPDATE: 7.30 – La ajungerea pompierilor militari la locul accidentului, erau 8 victime care au nevoie de asistență medicală dintre care 3 în stare bună la o prima evaluare și 5 victime cu traumatisme care cel mai probabil vor fi transportate la spital.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Graffiti gigant pe blocul ”280” din Alba Iulia. Proiect inedit legat de întoarcerea la natură

Publicat

O latură a blocului ”280” din Alba Iulia va fi decorată cu un graffiti gigant, realizat de cunoscutul artist stradal „IRLO”. 

Mai exact, pe partea laterală a blocului de deasupra băncii BRD va fi realizat un graffiti de aproape 30 de metri înălțime și 9 metri lățime. 

Proiectul aparține Asociației XEO din Alba Iulia care a câștigat un grant din partea unui supermarket. Banii pentru proiect sunt integral asigurați de proiectul câștigat de tinerii din Alba Iulia.

Mai mult de atât, pe lângă vopseaua care se folosește de obicei în desenele graffiti de mari dimensiuni, artistul va folosi o vopsea purificatoare de aer, care garantează faptul că 100 de metri pătrați vopsiți cu vopseaua respectivă sunt echivalenți cu 100 de metri pătrați de pădure plină de copaci. Ideea proiectului este ca aproximativ 250 de metri pătrați să fie acoperiți cu vopseaua respectivă.

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Desenul va reda viziunea artistului pe tema întoarcerii vieții urbane sufocate de de poluare și zgomot, spre natură curată și purificatoare.

Cel mai probabil, schița va fi gata în prima parte a lunii mai, au precizat pentru alba24.ro, reprezentații XEO Alba Iulia.

Desenul va fi gata undeva la sfârșitul lunii iulie.

Cu ce bani contribuie Primăria Alba Iulia

Potrivit unui hotărâri ca va intra la vot în viitoare ședință de Consiliu Local, inițiat de primarul Gabriel Pleșa, Primăria trebuie să contribuie cu o sumă de maxim 15.000 de lei, cheltuieli cu asigurarea platformei de ridicare pentru artistul graffiti, punerea în valoare a picturii și realizarea unui video cu rezultatul proiectului.

sursa foto: Facebook – Irlo Doidoi

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vânzările de automobile ”verzi” în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut. Europenii preferă încă mașinile hibride

Publicat

masini-electrice

În 2020, pentru prima dată, în Europa au fost vândute mai multe vehicule electrificate noi decât în China. Un studiu arată că cele două pieţe regrupează peste 70% dintre cele 9,9 milioane autoturisme electrificate vândute până acum.

Vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depăşind pragul de un milion de unităţi şi fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Europa şi China domină piaţa mondială pentru autoturisme electrice, dar cu toate acestea sunt foarte puţine vehicule electrificate pe drumurile de pe mari pieţe precum Rusia, America Latină şi Africa, arată un studiu efectuat de Munich Mobility Show, informează Reuters.

Munich Mobility Show, succesorul îmbunătăţit al Salonului auto de la Frankfurt, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, a examinat datele privind înmatriculările de vehicule din mai multe surse şi a descoperit că, în 2020, China avea 4,2 milioane de vehicule electrice în circulaţie, Europa avea 3,2 milioane şi SUA aproximativ 1,7 milioane.

Vânzările de vehicule electrice noi au crescut pe toate marile pieţe în 2020, în pofida pandemiei de coronavirus, cu excepţia pieţei din SUA unde vânzările au scăzut cu 6%.

În condiţiile în care 80% dintre vehiculele electrificate vândute până acum în China şi 79% din cele vândute în SUA sunt modele electrice pe bază de baterie, în cazul Europei (incluzând şi ţările EFTA) ponderea este de doar 54%, ceea ce înseamnă că vechiul continent est în continuare mult prea dependent de vânzările de automobile hibride.

De asemenea, studiul Munich Mobility Show arată că există diferenţe mari la nivel mondial în deţinerea de automobile electrice. De exemplu, în Norvegia, o ţară cu cinci milioane de locuitori şi un sprijin puternic pentru autoturismele electrice, un număr de 433.609 de autoturisme electrice au fost vândute până acum după ce, în 2020, au fost vândute peste 105.000 de noi exemplare. În schimb, în Rusia, o ţară cu aproximativ 145 de milioane de locuitori, anul trecut au fost vândute doar 1.760 de autoturisme electrificate.

De asemenea, înmatriculările de autoturisme electrice în America de Sud, un continent cu o populaţie de peste 420 milioane de locuitori, au fost mai mici de 18.000 de unităţi în 2020. În cazul Africii, un continent cu 1,2 miliarde locuitori, înmatriculările de autoturisme electrice au fost limitate exclusiv la Africa de Sud, şi aici s-au cifrat la doar 1.509 de autoturisme.

În România, numărul autoturismelor prietenoase cu mediul s-a situat, la finele anului 2020, la 8.902 unităţi, în creştere cu 33,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, când erau înregistrate 6.678 de exemplare, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sfântul Gheorghe: Nume NEȘTIUTE care se sărbătoresc în 23 aprilie. Cui poți să îi spui ”La mulți ani” de ziua numelui

Publicat

sfantul gheorghe

Peste un milion de români, majoritatea bărbați, îşi sărbătoresc onomastica, vineri, 23 aprilie, când Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Numele de Gheorghe provine din limba greacă. Acesta se traduce prin: ţăran, agricultor sau lucrător al pământului.

Citește și Sfântul Gheorghe: Mesaje, Urări și Felicitări pentru cei ce poartă numele Sfântului Mare Mucenic

Pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, aproximativ un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 733.000 sunt bărbați, iar 344.071 sunt femei.

Dintre bărbați, cei mai mulți au numele Gheorghe, George și Gheorghiță.

Cele mai multe femei care își serbează onomastica de Sfântul Gheorghe se numesc Georgiana, Georgeta și Gheorghița.

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

 • Gheorghe;
 • Ghiorghe;
 • Ghiorghiță;
 • Ghiță;
 • Gheorghieș;
 • Gheorghina;
 • Gherghina;
 • Georgiana;
 • Georgica;
 • Georgi;
 • Georgeta;
 • Getuța;
 • Geta;
 • George;
 • Georgel;
 • Gelu;
 • Gică;
 • Geluța;
 • Geluțu;
 • Geo;
 • Giculina;
 • Gicuța;
 • Gianina;
 • Gina;
 • Gigel;
 • Ioiga;
 • Iordache;
 • Iorgu;
 • Jorje;
 • Jorj;

Citește și: MESAJE de Sf. GHEORGHE 2021: Idei de urări pe care le poţi trimite celor dragi sau cunoscuţilor care-şi sărbătoresc onomastica

Variante ale numelui „Gheorghe” în alte limbi

 • Kevork (armeană);
 • Georgi (bulgară);
 • Jurica, Juro (croată);
 • Georges (franceza);
 • Jürgen, Jörg (germană);
 • Georgios, Yiorgos, Yorgos (greacă);
 • Jurek (poloneză);
 • György, Gyuri (ungară).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate