Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REGIONALIZARE: Consilierii judeţeni au dat aviz nefavorabil proiectului USL privind organizarea unui referendum

Publicat

Consilierii judeţeni USL din Alba nu au reuşit să obţină, joi, organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei referitor la regionalizarea propusă de Traian Băsescu. După ce, în urmă cu o lună, acestora li s-a refuzat introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de CJ a proiectului de hotărâre privind referendumul, joi, consilierii au votat iniţiativa alianţei USL. Însă proiectul nu a trecut de votul membrilor CJ, primind aviz nefavorabil.

Discuțiile au fost aprinse, pe tema organizării referendumului pentru consultarea cetățenilor din județul Alba în ceea ce privește regionalizarea. După îndelungate discuții pro și contra, consilierii județeni au trecut la vot. Toţi cei 16 consilieri PDL au s-au exprimat împotriva acestui proiect, spre deosebire de cei PSD și PNL, în număr de 14, care au votat pentru, fiind și inițiatorii acţiunii.

„Noi, consilierii USL susținem că un astfel de proiect este foarte oportun pentru cetățenii și în mod special pentru județul Alba. Cred că este normal, firesc și știți și dumneavoastră că marea parte dintre voi nu sunțeți de acord cu organizarea referendumului și credem că este un lucru foarte grav și greu pentru județul Alba. Noi am considerat că este util să îl prezentăm și dumneavoastră și credem că este normal să votați acest proiect, pentru că cetățeanul care locuiește în județ, oamenii de afaceri  și oricine are dreptul să-și spună punctul de vedere”, a declarat Ioan Dîrzu, președintele PSD Alba.

De partea cealaltă, Ionuț Fulea și Simion Marcel, ambii consilieri PDL  au declarat că această problemă este una națională și că referendumul ar trebui organizat la nivelul întregii țări. „Dacă doriți să organizați un astfel de referendum, vă facem sugestia să organizați acest referendum din banii dumneavoastră, ca să puteți da un raspuns politic pe această temă”, a declarat Ionut Fulea, consilier județean PDL.

De asemenea, avocatul Marcel Simion a susținut că Partidul Democrat Liberal Alba nu este împotriva cetățenilor și nu vrea să ignore această problemă, însă în momentul de față  CJ Alba nu se poate angaja în discuții și dezbateri pentru niște „situații puerile, sterile care apar în mass-media”.

„Din punct de vedere juridic nu există nimic care să prevadă o reorganizare, o modificare administrativ-teritorială a României. Deci, nu avem nimic, suntem în prezent în fața unor dezbateri politice, iar intențiile și manifestările de la diferite niveluri politice nu pot produce consecinţe politice pentru a putea pune în aplicare mecanismul prevăzut de Legea 3/2000 privind referendumul. Nu ne opunem nici unui punct de vedere a populației, dar nu putem să facem aceste cheltuieli fără să respectăm o prevedere legală. Este evident că este an electoral, dar dincolo de asta este ușor să stai în opoziție și să promovezi proiecte de lege, proiecte de hotărâri care nu au suport legal”, a declarat Marcel Simion.

Reamintim că proiectul întocmit de PSD+PNL. Preşedintele social-democraţilor din Alba, Ioan Dîrzu şdeclara înaintea votului că „noi, consilierii USL vom vota pentru organizarea referendumului, pentru că nu suntem de acord cu o regionalizare impusă ilegal direct de la Palatul Cotroceni”.

La nivel de ţară, potrivit preşedintelui Ioan Dîrzu, în mai multe oraşe au fost iniţiate astfel de proiecte privind organizarea unui referendum. Acestea au fost supuse la vot în şedinţele de Consiliu Judeţean, iar în unele zone au trecut, în altele au fost contestate sau respinse. Ioan Dîrzu a oferit ca exemplu Suceava, unde proiectul a fost respins cu 18 voturi pentru şi 19 împotrivă. Preşedintele PSD Alba se declara încrezător că în Alba, cel puţin, cetăţenilor li se va oferi şansa să se exprime referitor la regionalizarea propusă de preşedintele Traian Băsescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. HH

    joi, 28.07.2011 at 21:10

    RUSINE CONSILIERILOR PORTOCALII.
    NU STIAM CA SI IONUT FULEA A AJUNS SA SE PRICEAPA SI LA POLITICA, DAR DACA PICA CEVA…. MI-E GREATA CUM FAC PE PROSTII ACESTI ORDINARI !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax