Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Regiunea Centru a prezentat partenerilor germani noi oportunități de cooperare. Evenimente la ambasada din Berlin și în Potsdam


Publicat

Regiunea Centru a prezentat partenerilor germani noile oportunități de cooperare economico-socială. Evenimentele s-a desfășurat la Ambasada României din Berlin și în Potsdam, Landul Brandenburg.

După aproape doi ani de la expoziția de excepție în cadrul căreia s-au prezentat toate cele șase județe din Regiunea Centru, pentru a ilustra bunele relații dintre două regiuni europene, de această dată ADR Centru a susținut, alături de alți parteneri instituționali din regiune, o expoziție dedicată Zilei Naționale a României.

Eveniment dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Ambasada României la Berlin în 6 decembrie

Evenimentul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Ambasada României la Berlin, a avut loc în seara de 6 decembrie 2021 și a inclus un concert de cameră, la care au fost prezenți partenerii instituționali și reprezentanții corpului diplomatic din Germania. În cadrul acestui eveniment, ADR Centru a contribuit cu o amplă prezentare, în format vizual, a realităților și a procesului de dezvoltare din cele șase județe ale regiunii și a oportunităților de cooperare socio-economică.

Echipa ADR Centru a oferit celor peste 100 de participanți la eveniment informații privind dezvoltarea județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, fiind distribuite sute de materiale informative, tipărite sau audio-video. În prezentarea sa, ambasadorul României în Republica Federală Germania, ES Adriana Stănescu, a menționat sprijinul oferit de Regiunea Centru și județul Alba în organizarea manifestării. De asemenea, a subliniat nivelul important atins în relațiile bilaterale româno-germane, alături  îndelungata prietenie și deosebita relație de parteneriat dintre cele două state.

„România și Germania tocmai se află în fața unui nou început politic și, implicit, a unei noi abordări în promovarea obiectivelor și intereselor naționale. Consolidarea solidului parteneriat între România și Germania și dezvoltarea relației cu caracter strategic dintre cele două țări se înscrie între prioritățile politicii externe a României, fapt care motivează continuarea cu succes a inițiativelor începute și derularea unora noi, în spiritul prieteniei care ne leagă”, a declarat ambasador Adriana Stănescu.

Delegație a Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

În cadrul acestui eveniment a participat și o delegație a Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, condusă de rectorul prof. univ. dr. Daniel Valer Breaz. Județul Alba a avut materiale de promovare tradiționale, alături de o impresionantă suită de imagini care au recreat povestea luptelor din Primul Război Mondial și momentele Marii Uniri de la Alba Iulia.

Au fost prezentate și informații privind dezvoltarea economică a zonei de nord a județului, în vederea atragerii de investitori germani.

Mesajul autorităților germane

Mesajul autorităților germane a fost transmis participanților de către secretarul de stat Miguel Berger, din Ministerul Federal de Externe al Germaniei, care a mulțumit – în limba română – pentru onoranta invitație de participare la celebrarea Zilei Naționale a României.

Ulterior, înaltul oficial german – care și-a început cariera diplomatică în 1990, la Ambasada Germaniei la București – a subliniat, la rândul său, bunele relații bilaterale dintre cele două state, precum și deschiderea părții germane în perspectiva unor noi proiecte de colaborare și a sprijinirii intereselor Germaniei și României în cadru european și internațional.

Spectacol de muzică clasică susținut de tinere talente din România

În cadrul evenimentului, derulat cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară aplicabile în Germania, cei prezenți s-au bucurat de un spectacol de muzică clasică susținut de tinere talente din România.

Artiștii Andrei Ioniță (violoncel) și Daria Tudor (pian) au încântat audiența cu melodii atât din repertoriul internațional, cât și cu piese românești.

Întâlniri de lucru cu partenerii germani la Potsdam

Delegația ADR Centru a mai avut întâlniri de lucru cu partenerii germani la Potsdam, pe tema dezvoltării cooperării bilaterale, pentru promovarea Regiunii formate din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu ca destinație de afaceri și de investiții pentru partenerii germani.

Prin două întâlniri tehnice, punctuale, delegația română a discutat despre dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniile implementării Strategiilor de Specializare Inteligentă, inclusiv prin sprijinirea cooperării între Universități din Regiunea Centru și Germania; despre modul de susținere a procesului de dezvoltare urbană durabilă și generarea de proiecte care să răspundă măsurilor prevăzute de autoritățile publice locale; precum și dezvoltarea de noi instrumente și activități de promovare la nivel regional.

”Pe lângă obiectivul de promovare internațională, în cadrul sesiunilor de discuții din Germania, delegația noastră a urmărit să obțină cât mai multe informații, pe care dorim să le valorificăm în implementarea corespunzătoare a proiectelor finanțate prin POR 2014-2020. Astfel, vom răspunde obiectivului general al activității noastre, de creștere a absorbției fondurilor nerambursabile REGIO, pentru dezvoltare regională. Ne dorim să preluăm cele mai bune exemple practice de la partea germană, care a trecut deja prin experiența implementării unor proiecte de acest gen.

La nivelul Regiunii Centru suntem acum în faza de a definitiva implementarea proiectelor finanțate în perioada 2014-2020 și, concomitent, pregătim un portofoliu solid de proiecte la nivel regional, care pot obține finanțare prin Programul Operațional Regional 2021-2027, pe care în vom gestiona în calitate de Autoritate de Management. Din acest punct de vedere, discuțiile cu partenerii germani au subliniat faptul că ei pot oferi know-how atât nouă, cât și autorităților administrației publice locale din Regiunea Centru”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Preocupări pentru dezvoltarea parteneriatului bilateral cu Landul Brandenburg

Deoarece provocările pe care le prezintă perioada de finanțare 2021-2027 sunt foarte complexe – iar în această perioadă ADR Centru este Autoritate de Management pentru implementarea Programului Operațional Regional CENTRU 2021-2027 – delegația Regiunii Centru a obținut o promisiune fermă din partea Ministerului de Finanțe și pentru Europa al Landului Brandenburg, ca ministrul Katrin Lange să efectueze o vizită oficială în Regiunea Centru, în măsura în care restricțiile generate de pandemia COVID vor fi relaxate până la jumătatea anului 2022.

Acest eveniment va sublinia importanța colaborării și a transferului de bune practici între Autoritățile de Management, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru dezvoltare socio-economică, pe baza experiențelor anterioare.

Consultări tehnice la Primăria Potsdam

În contextul legat de impulsionarea implementării proiectelor punctuale de dezvoltare urbană, delegația ADR Centru a participat – la sediul Primăriei din Potsdam – la o sesiune de consultări tehnice cu reprezentanții Primăriei și Consiliului local.

La întâlnire au mai participat delegații Reprezentanței pentru parteneriatul dintre Landul Brandenburg şi Regiunea Centru (Dr. Birgit Schliewenz și Klaus-Peter Krüger). Prezentările gazdelor au fost susținute de Pete Heuer (președintele Consiliului orașului Potsdam), Norman Niehoff (Șeful Departamentului de dezvoltare urbană, transport și mobilitate al orașului Potsdam) și Christian Maaß (expert în cadrul Serviciului Financiar, de buget și control). Discuțiile s-au centrat pe activităților de planificare din cadrul serviciilor Primăriei Potsdam, pe dezvoltarea și implementarea conceptelor de dezvoltare urbană verde, mobilitate și dezvoltarea infrastructurii tehnice în oraș, precum și pe modalitățile concrete de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor în cadrul administrației. Cele două părți au convenit continuarea dialogului la nivel de experți pentru transferul de bune practici administrative între autoritățile române și germane.

În cursul sesiunilor de lucru, delegația Regiunii Centru a continuat discuțiile cu responsabilii de implementarea fondurilor structurale în Landul Brandenburg, reprezentând Ministerul de Finanțe și pentru Europa, pentru dezvoltarea cooperării între Autoritățile de Management pentru a îndeplini cerințele Comisiei Europene. Au fost abordate teme privind tranziția verde, utilizarea Instrumentelor Financiare Europene, dezvoltarea Schemelor de Ajutoare de Stat, finanțarea cercetării, dezvoltării și inovării (CDI) și implementarea cu succes a programelor operaționale. La propunerea părții germane – reprezentată de Christian Schärf, Șeful Unității de Relații internaționale în cadrul Ministerului și de Stefan Biedermann – s-a convenit ca în primul trimestru al anului viitor să fie organizată o videoconferință internațională, pentru un schimb de idei în privința abordării perioadei de programare 2021-2027.

Nu în ultimul rând, în cadrul acestei vizite în Germania, echipa Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru a avut o întrevedere tehnică, împreună cu Ines Friedrich – director Berlin-Brandenburgische Auslandsgesellschaft, centrul local Europe Direct Potsdam – pentru a demara un schimb de experiență în domenii comune de activitate, cum ar fi prezentarea obiectivelor și a rezultatelor atinse în fiecare regiune, prin resurse publice nerambursabile, mobilizarea tinerilor pe probleme legate de chestiuni europene, creșterea implicării civice și dezvoltarea de proiecte comune.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Sute de locuri de muncă în Europa pentru români. Lista ofertelor de job-uri din Germania, Franța, Norvegia, Estonia sau Finlanda

Publicat

eures locuri munca strainatate

Românii care vor să se angajeze în Europa, au acum la dispoziție 392 locuri de muncă, prin intermediul reţelei EURES România. Astfel Germania pune la dispoziția românilor 272 de locuri de muncă  plătite cu salarii cuprinse între 1600 și 3500 de euro pe lună.

Norvegia a publicat oferte pentru 96 de joburi, firmele din Franța caută să angajeze 7 români, Estonia a publicat 8 locuri de muncă, Finlanda caută 5 muncitori, Polonia- 3 locuri de muncă, iar Olanda oferă un loc de muncă.

În Germania se caută:

 • – 3 posturi de lucrător în amenajarea expozițiilor și a magazinelor cu un salar de 24,50 euro brut/ oră , cu contract permanent, cazare la hotel, curs de limba germana finanțat.

 • – tâmplar (fabricare și asamblare mobilier de expoziție și de magazin; magaziner – cunoștințe de limbă germană (scris și vorbit)
 • – operator mașini și sisteme (tehnologia de prelucrare a metalelor și a materialelor plastice);
 • – muncitor în construcții;
 • -maistru în construcții;
 • -lucrător în construcții de beton/beton armat;
 • -lucrător în producția și prelucrarea sticlei/fabricarea fibrei de sticlă;
 • -tăietor de carne și lucrător în producție;

În Norvegia sunt disponibile 96 locuri de muncă:

 • tâmplar,
 • faianțar,
 • mecanic auto,
 • betonist schelar;
 • electrician,
 • șofer autobuz,
 • vopsitor auto,
 • vopsitor,
 • șofer,
 • agent curățenie.

Estonia, 8 locuri de muncă pentru:

 • sudor,
 • tăietor lemne,
 • mecanic auto;

Franța, 7 locuri de muncă pentru:

 • – farmacist, cu un salariu de 3500 de euro/ luna ( în funcție de experiență)

 • sudor,
 • mecanic utilaje agricole;

 • Finlanda caută 5 muncitori în industria alimentară;
 • Polonia, 3 locuri de muncă: măcelar abator vită;
 • Olanda caută un tâmplar.

Persoanele interesate de locurile de muncă disponibile, pot intra pe site-ul anofm.ro/eures pentru a vedea detalii despre fiecare loc de muncă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zodia Vărsătorului, 20 ianuarie -18 februarie: personalitate, noroc, boli, compatibilitate. Personalități din această zodie

Publicat

Din data de 20 ianuarie până în 18 februarie este Zodia Vărsătorului. Este o zodie masculină, marcată puternic de originalitate şi de libertate. Dominată de planetele Saturn şi Uranus, simbolizează priceperea şi înţelepciunea.

Numeroase celebrităţi ale lumii sunt născute în Vărsător ori au ascendent în această zodie.

Vezi ce spun astrologii despre Vărsător în Horoscop 2022

Zodia Vărsătorului, Aquarius în limba latină, este cea de-a 11-a pe cercul zodiacal (care cuprinde 12 zodii), iar ca perioadă se înscrie între 20 ianuarie şi 18 februarie.

Astrologia este cea care îl priveşte pe om plecând de la coordonatele naşterii sale (dată, oră, loc) în relaţie cu poziţiile aştrilor în acel moment. Zodiacul reprezintă un traseu format de destinul grupurilor de stele. Acest drum este ruta ciclică pe care o parcurg Soarele şi planetele.

Zodia Vărsător: de la schimbare la excentricitate

Cei născuţi în această zodie au ca trăsătură dominantă dorinţa de schimbare, de modernitate, mergând până la excentricitate. Intelectual din fire şi un neconvenţional prin definiţie, căutând o permanentă legătură cu lumea, potrivit acvaria.com, poate fi un lider şi un organizator excelent, fiind mereu cu un pas înaintea semenilor săi.

Este o persoană extrem de intuitivă, simte apropierea unui pericol şi are o antipatie instinctivă pentru cei ce i-ar putea face rău.

Vărsătorul simte o nevoie acută de a-şi face prieteni cât mai mulţi şi nu suportă singurătatea. Este adulat de persoanele din preajma sa şi multe dintre acestea ar dori să se numere printre prietenii lui, dar modul său de a concepe relaţiile interumane este uneori destul de deranjant, întrucât are tendinţa de a cere mult prea mult.

El, însă, nu se va schimba pentru nimeni, trebuie să-l accepţi aşa cum este sau să renunţi la prietenia sa, potrivit eastrolog.ro.

Zodia Vărsător: La ce boli sunt predispuși nativii

Nativul din Vărsător este predispus la boli ale inimii, spatelui, circulaţiei sanguine (în special varice). Este vulnerabil la schimbările de vreme şi are nervi sensibili. Aceşti nativi au nevoie de o dietă bogată în magneziu, pentru a-şi susţine sistemul nervos şi inima. Ori de câte ori au probleme de sănătate, pot apela cu încredere la metode alternative de terapie (acupunctură, bionergoterapie, reflexoterapie), care, în cazul lor, dau rezultate rapide.

Vărsător: elementele specifice zodiei

 • Piatra mistică – ametistul, granatul
 • Ziua norocoasă – miercuri
 • Numerele norocoase – 4 şi 8
 • Culori norocoase – tentele pastelate de albastru şi verde
 • Simţul cel mai dezvoltat – mirosul
 • Alimente benefice – fructe, ceaiuri din frunze şi fructe, carne de pasăre, carne din zona membrelor inferioare ale unor animale, crudităţi

Bărbatul din zodia Vărsător

Bărbatul născut în această zodie este indulgent, neîncrezător în perfecţiune, intuitiv, perseverent, sociabil, enigmatic, descurcăreţ, imprevizibil, fără prejudecăţi, novator, dornic de avansare, dar dezinteresat din punct de vedere material, atent şi sensibil.

În căsnicie, ceea ce contează pentru el este ca soţia să-i fie o adevărată prietenă. Dorinţa de libertate şi insubordonare, provoacă bărbatului tendinţe spre celibat.

Modul de viaţă independentă continuă şi după căsătorie, motiv pentru care partenera trebuie să fie îngăduitoare, revenindu-i în sarcină totalitatea problemelor gospodăreşti. Bărbatul Vărsător este o personalitate adesea fascinantă.

Femeia din zodia Vărsător

Femeia Vărsător este dotată cu intuiţie, generozitate, hotărâre, obiectivitate, recunoscută în general după îndemânarea care o defineşte. Ea simte permanent nevoia de a face ceva util şi pe măsura aptitudinilor pe care le are.

Este plină de farmec, mereu în avangardă, îndreptată spre tot ceea ce este nou şi original, potrivit venus.org.ro. Ştie să se distreze şi este mai atrasă de compania bărbaţilor decât de cea a femeilor. Cu toate acestea, se căsătoreşte destul de târziu.

Îşi creşte foarte bine copiii, acordându-le o mare libertate, înţelegere şi blândeţe.

Copiii născuți în zodia Vărsător

Copiii născuţi în Vărsător sunt liniştiţi şi dificili în acelaşi timp. Uneori par enigmatici, interiorizaţi, chiar excentrici.

Nu sunt întotdeauna uşor de înţeles şi au tendinţa de a se izola de părinţi, neavând încredere în capacitatea adulţilor de a le înţelege gândurile iscoditoare şi permanent alertate de câte un lucru nou.

Iubesc natura, animalele şi adoră jucăriile mecanice, după cum menţionează copilul.ro. Îşi doresc să ajungă exploratori pe tărâmuri necunoscute, arheologi, astrologi, de regulă în domenii de avangardă.

Zodia Vărsător: Compatibilitate cu alte zodii

 • Excelentă (100%) – Vărsător, Gemeni, Balanţă
 • Bună (80%) – Berbec, Săgetător
 • Delicată, riscantă (60%) – Taur, Scorpion
 • Dificilă, dar interesantă (50%) – Leu
 • Dificilă, cu datorii karmice (20%) – Fecioară, Rac
 • Nerecomandabil (10%) – Peşti, Capricorn

Personalităţi române născute în zodia Vărsător:

Pavel Bartoş, Petru Creţia, Ileana Mălăncioiu, Ecaterina Szabo, Stela Enache, Badea Cârţan, Ion Cristinoiu, Cătălin Măruţă, Narcisa Suciu, Alexandru Mironov, Camil Ressu, Oana Pellea, Marin Moraru, Nicolae Breban, Ştefan Iordache, Cătălin Crişan, Delia Matache, Victor Rebengiuc, Dan Puric, Iosif Sava etc.

Personalităţi străine născute în zodia Vărsător:

Paul Allen, John Hurt, David Wark Griffith, Derek Walcott, Placido Domingo, Benny Hill, Gertrude Elion, Arthur Lewis, Daniel Auteuil, Paul Newman, Nick Mason, Nicolas Sarkozy, Oprah Winfrey, Phil Collins, Franklin Delano Roosevelt, Justin Timberlake, Nick Nolte, Joe Pesci, Boris Pasternak, Franco Zeffirelli. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: ACCIDENT mortal pe DN1 Sebeș – Sibiu, lângă Cristian. Impact între un TIR și un autoturism. Un bărbat a murit

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut joi seara pe DN1 Sebeș-Sibiu, lângă Cristian. Un bărbat este în stop cardio-respirator, fiind aplicate manevre de resuscitare.

UPDATE 1: Bărbatul a murit.

Potrivit ISU Sibiu, echipajele SMURD au efectuat manevrele de resuscitare a șoferului autoturismului, un bărbat de circa 35 de ani, din păcate fără răspuns, acesta fiind declarat decedat.

Femeia, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a primit îngrijiri medicale și a fost transportată la UPU Sibiu cu fractură membru inferior.

Șoferul TIR-ului a refuzat transportul la spital.

UPDATE: Potrivit IPJ Sibiu, autoturismul se deplasa pe sensul Sibiu spre Cristian și era condus de un sibian, în vârstă de 35 de ani.

Potrivit unor surse, în mașină se afla și soția sa, în vârstă de 30 de ani.

Ansamblul TIR era condus de un timișorean în vârstă de 43 de ani.

Coliziunea între cele două autovehicule s-a produs în momentul în care acesta ar fi ieșit din curtea unei societăți comerciale în drumul național.

Conducătorul ansamblului TIR a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul testării fiind de 0,12 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Traficul rutier este în continuare blocat, iar politiștii rutieri sunt la fata locului și continua cercetările pentru a stabili cu exactitate cauzele și condițiile în care s-a produs accidentul rutier.

Știrea inițială

Potrivit IPJ Sibiu, politiștii rutieri care au ajuns la fata locului au constatat că în accident au fost implicate un autoturism și un ansamblu TIR.

Potrivit ISU Sibiu, șoferul autoturismului a fost rănit grav. Se afla în stop cardio-respirator și se efectuau manevre de resuscitare.

Au mai fost rănite două persoane – o femeie și șoferul TIR-ului.

TIR-ul transporta cartofi.

La fața locului au intervenit echipaje de poliție, de descacerare și SMURD.

sursă foto: ISU Sibiu

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Furnizorii de energie trebuie să refacă facturile eronate în termen de 15 zile. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat

contor curent gaz

A fost publicată Ordonanța de urgență privind refacerea facturilor eronate la energie și gaze naturale. Conform Ordonanței, furnizorii sunt obligați, din oficiu, să refacă facturile în maximum 15 zile de la data emiterii acestora, iar pentru facturile care au fost deja emise, termenul de refacere este de 15 zile.

Potrivit Ordonanței, furnizorii sunt obligați, din oficiu, să refacă facturile în maximum 15 zile de la data emiterii acestora, iar pentru facturile care au fost deja emise, termenul de refacere este de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, adică începând de astăzi. Nu vor fi percepute penalități.

Ordonanța adoptată de Guvern introduce prevederi noi legate de refacerea facturilor emise eronat de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, adică fără respectarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021— 2022.

Debranșarea ori sistarea serviciilor nu va fi permisă până la sfârșitul lunii septembrie 2022

Un prim articol introdus în Ordonanța publicată astăzi în Monitorul Oficial se referă la interdicția debranșării ori sistării serviciilor pentru următoarea perioadă de timp, o măsură luată de autorități pentru a preveni posibile abuzuri din partea furnizorilor de energie și gaze.

„Debranșarea de la rețea sau sistarea prestării serviciilor în domeniile energie electrică și/sau de gaze naturale corespunzătoare neachitării debitelor restante înregistrate de clienții finali prevăzuți la art. 1 alin. (1) lit. a) nu se poate realiza mai devreme de 90 de zile de la data încetării aplicării schemei de sprijin.”

Virgil Popescu: termenul de 90 de zile începe din iunie 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că termenul de 90 de zile începe să curgă după sfârșitul lunii iunie 2022, când se fac recalculări.

Așadar, debranșarea și sistarea serviciilor pentru consumatori nu va fi permisă până la sfârșitul lunii septembrie 2022.

Alte măsuri prevăzute în Ordonanța de urgență:

– (1) Pe perioada aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 259/2021, cu modificările și completările ulterioare, emitenții facturilor de energie și/sau gaze naturale întocmite cu încălcarea prevederilor art. 1 și 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 259/2021, cu modificările și completările ulterioare, sunt obligați, din oficiu, să le refacă în maximum 15 zile de la data emiterii acestora.

Pentru facturile deja emise, termenul de refacere a acestora este de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(2) Facturile prevăzute la alin. (1) vor fi recalculate și emise fără penalități.

(3) Se suspendă executarea obligației de plată a facturilor în curs de recalculare, până la emiterea noilor facturi cu respectarea dispozițiilor legale prevăzute la art. 1 și 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 259/2021, cu modificările și completările ulterioare.

Guvernul ia măsuri: se interzice debranșarea inclusiv pentru consumatorii care deja au restanțe

„Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile și de asemenea pe această perioadă de 15 zile se suspendă și o eventuală plată a acestora. De asemenea, pentru a preîntâmpina posibile abuzuri vor fi interzise și debranșările”, a spus acesta.

Ministrul mai spune că de interzicerea debranșării vor beneficia si consumatorii care deja înregistrează restanțe la facturi.

„Toți consumatorii casnici, nu doar cei vulnerabili, pe perioada de aplicare a acestei legi, vor beneficia de interzicerea debranșării. Eu sper ca toată lumea să fie de bună credință și să nu abuzeze de acest lucru și efectiv doar celor cărora li se întâmpla lucruri si nu pot sa-si plătească facturile. Și perioada de aplicare se va extinde cu încă 90 de zile după finalizarea acestei scheme de ajutor, finalizarea legii, așa cum a fost și data trecută în lege.”, a declarat ministrul.

Care este perioada de aplicare a legii

„Perioada de aplicare a legii, dacă nu mă înșel, ținând cont că până în 31 iunie se refac si se recalculează facturi, cred că este 31 iunie. Cu certitudine este până în 31 martie, dar până la 31 iunie furnizorii recalculează facturi. Este text în lege, chiar nu mai țin minte exact.”, a spus Virgil Popescu.
Clienții nu mai sunt nevoiți să contacteze furnizorii

Ministrul Energiei a precizat că în Ordonanța de urgență s-a stipulat clar că furnizorii au obligația de a reface facturile emise eronat. Așadar, nu mai este necesar pentru consumatori să facă reclamație la furnizori, decât în situația în care furnizorii nu respectă legile prevăzute în Ordonanță.

„Dacă nu se întâmplă, clienții ar trebui să facă reclamație la furnizori. Dar eu cred ca toți furnizorii vor reface facturile, pentru că e un semnal puternic dat de premier săptămâna trecută.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate