Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

”Regiunea” formată din judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara, la coada clasamentului zonelor bogate din România

Publicat

Modificarea împărţirii României în 10 regiuni schimbă ierarhia celor mai bogate zone din ţară. Luând în considerare PIB-ul de la nivelul anului trecut, noua regiune Alba – Sibiu – Hunedoara trece pe penultimul loc, la egalitate cu zona Sud-Est, din care ar urma să se desprindă Dobrogea.

Regiunea Sibiu – Alba – Hunedoara însumează un PIB de 34 miliarde lei pe anul trecut, cifră identică cu a zonei Sud-Est (Brăila – Buzău – Galaţi – Vrancea). Dobrogea (Constanţa şi Tulcea) va fi pe ultimul loc în topul celor mai bogate regiuni, cu PIB de 28,8 miliarde lei.

La polul opus, cea mai bogată regiune va rămâne Bucureşti-Ilfov, în ultima variantă a regionalizării, cu un PIB de 148,8 milirade lei, urmată de regiunea Sud (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman), cu PIB de 73,3 miliarde lei şi modificarea surprinzătoare produsă de regiunea Nord-Est, care devansează Ardealul. Judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui însumează un PIB de 63,9 miliarde lei, faţă de Nord-Vest, cu judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, ce adună doar 62,2 miliarde lei PIB.

Vestul ţării – Arad, Caraş Severin şi Timiş însumează PIB de 49,3 miliarde lei, iar regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea) predă locul de cea mai săracă zonă din România, cu un PIB, la nivelul lui 2012, de 47,8 miliarde lei.

Centrul ţării – Braşov, Covasna, Mureş, Harghita se situează în a doua parte a clasamentului din punct de vedere al valorii PIB, cu 44 miliarde lei.

Cifrele sunt calculate pe baza datelor Comisiei Naţionale de Prognoză.

Reamintim că proiectul regionalizării este o prioritate politică la sfârşitul acestui an. Până la modificarea Constituţiei, regiunile vor funcţiona fără personalitate juridică. În noua formulă de regionalizare cu 10 regiuni apar zonele Sibiu (Alba, Sibiu, Hunedoara), desprinsă din regiunea Centru, respectiv Vest, şi Dobrogea (Tulcea şi Constanţa), delimitată de Sud-Est.

Sursa: zf.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. fane

    luni, 09.09.2013 at 16:20

    de ce copiati prostiile din presa centrala?impartiti PIB ul la numarul de locuitori si atunci vom vedea realitatea

  2. HD

    sâmbătă, 14.09.2013 at 10:46

    Astea sunt prostii miticesti.Nu mai puneti botul la toate ineptiile jegosilor.
    Pai cum plm sa compari Hunedoara,Alba,Sibiu cu judetele din Moldova.VECI!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax