Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Regiunea Transnistria își cere independeța față de Moldova și refuză varianta de integrare în UE

Publicat

Regimul separatist de la Tiraspol a cerut vineri independența față de Republica Moldova și a anunțat că nu vrea în UE, în contextul depunerii unei cereri de aderare de către Guvernul Maia Sandu. 

Regiunea Transnistria solicită Republicii Moldova să demareze un dialog cu Transnistria „în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal”.

De asemenea, face apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu „cu cererea de a recunoaşte Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”, iar Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”.

Departamentul de Externe de la Tiraspol cere Republicii Moldova, într-o declaraţie, „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean şi semnarea unui acord-interstatal între Chişinău şi Tiraspol.

„Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea graniţelor internaţionale şi a sferelor de influenţă în spaţiul regional şi la schimbarea radicală a circumstanţelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-transnistrene”, se menţionează în declaraţia emisă de Tiraspol şi citată de replicamedia.md și de PRO TV Moldova.

Transnistria nu vrea în UE

Totodată, critică depunerea de către Republica Moldova a cererii oficiale de aderare la UE.

„Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între regiunea transnistreană şi Moldova, fără a ţine cont de opinia şi în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană, în timp ce ignorarea completă a discuţiei acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internaţională a „Conferinţei Permanente…”, pune capăt procesului de soluţionare, care necesită formalizare juridică internaţională urgentă”, se mai menţionează în declaraţie.

„În noile circumstanţe actuale, inclusiv cele create de acţiunile conducerii moldoveneşti, solicităm părţii moldoveneşti să demareze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”, afirmă Tiraspolul.

Totodată, regimul de la Tiraspol face apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu „cu cererea de a recunoaşte Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”, iar Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax