Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Regulament BNR: Avans de cel puțin 25% la creditele imobiliare în euro. Creditele de consum se dau pe maxim 5 ani, cu garanții de minim 133%

Publicat


Băncile vor solicita un avans de cel puţin 25% la creditele imobiliare în euro şi de 40% la împrumuturile imobiliare în alte valute, dacă veniturile solicitantului nu sunt obţinute în moneda respectivă sau nu sunt indexate la acea valută, se arată în Regulamentul privind creditele aprobat de BNR care a fost publicat în data de 31 octombrie în Monitorul oficial.

Programul Prima Casă este excepție de la regulă

1. Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 85% din valoarea garanţiei ipotecare, în cazul creditelor acordate în lei.

2. În cazul creditelor denominate într-o monedă străină sau indexate la cursul unei monede străine, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 80% din valoarea garanţiei ipotecare dacă debitorul obţine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului.

3. Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare acordat unui debitor care nu obţine veniturile eligibile denominate sau indexate la moneda creditului nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor denominate în euro sau indexate la cursul euro şi 60% în cazul creditelor denominate în alte monede străine ori indexate la cursul unor alte monede străine.

Prevederile aliniatului (1) şi (3) nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat”, se menţionează în Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice al BNR, publicat în Monitorul Oficial.

În proiectul de regulament publicat de BNR, pentru finanţările imobiliare în euro, solicitanţii ar fi avut nevoie de un avans de cel puţin 30%, şi de 40% în cazul finanţărilor în alte monede străine.

Creditele de consum vor fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitanţii trebuie să aducă garanţii de cel puţin 133% din valoarea împrumutului.

„La acordarea creditelor de consum denominate în valută ori indexate la cursul unei valute, solicitantul trebuie să dispună de garanţii reale şi/sau personale la un nivel de minimum 133% din valoarea creditului. Creditele de consum pot fi acordate pe o durată de maximum cinci ani”, se mai spune în regulament.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că, dacă s-ar stopa creditarea în valută, finanţarea sursei de venit pentru locuinţe ar dispărea, pentru că nicio bancă nu poate să-şi asume un asemenea risc, să finanţeze pe 30-40 de ani construcţii de locuinţe din depozite pe sase luni.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a aprobat, în şedinţa din 28 octombrie 2011, Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice. Regulamentul intră în vigoare din 31 octombrie, data publicării în Monitorul Oficial.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele peste 65 de ani vor putea ieși din locuințe și în alte intervale orare. Ce prevede Ordonanța nr. 4

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat duminică seara că, prin Ordonanța nr. 4, persoanele peste 65 de ani vor putea părăsi locuințele și în afara intervalului orar 11.00-13.00, în anumite condiții. ”Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care își pot rezolva probleme de natură medicală: […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: 1.815 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România. Arafat: Refuzul de internare cade sub incidență penală

Publicat

arafat raed

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat duminică seara situația oficială a cazurilor de îmbolnăviri, dar și măsuri noi dispuse. Potrivit acestuia, până la ora 20.00, în România au fost confirmate 1.815 cazuri, au fost declarați vindecați 206 și au fost înregistrate 43 decese. Citește și 43 DECESE din cauza coronavirus în România. Cel mai […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

43 DECESE din cauza coronavirus în România. Cel mai recent caz, în județul Arad

Publicat

Au fost înregistrate 43 decese din cauza noului coronavirus în România. Cel mai recent caz, în județul Arad, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Bărbat, 72 de ani, jud. Arad. În data de 26.03.2020 s-au recoltat probe biologice pentru COVID 19 care au fost testate la Spitalul  Clinic de Boli Infecțioase Timișoara. Rezultatul testării din data […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

LIVE VIDEO: MĂSURI DURE în noua Ordonanță militară nr. 4. Declarații la sediul MAI. DOCUMENTUL COMPLET

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat susțin declarații de presă, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, începând cu ora 21.00. Sunt oferite detalii despre măsurile ce vor fi dispuse de săptămâna viitoare prin Ordonanța Militară nr. 4. Reamintim că de săptămâna viitoare România ar putea trece la scenariul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate