Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Regulamentul de ridicare a imunității parlamentare, modificat la Senat. Ce se schimbă

Publicat

Senat

Regulamentul de ridicare a imunității parlamentare este modificat la Senat. Raportul cu privire la ridicarea imunităţii oricărui senator va cuprinde toate argumentele, atât în favoarea aprobării cererii, cât şi pe cele împotriva aprobării acesteia.

Decizia a fost luată luni de membrii conducerii Senatului, referitor la modificarea care trebuie operată în Regulamentul Senatului.

„Am primit o solicitare din partea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu o rugăminte pe care am decis în unanimitate în Biroul permanent să o punem foarte repede în aplicare. Această rugăminte se referă la evaluările pe care Comisia Europeană le-a făcut de-a lungul vremii cu privire la România, cu privire la situaţia Regulamentului Camerei, al Senatului”, a declarat Alina Gorghiu.

Punere în acord cu prevederile Comisiei de la Veneția

Ea precizează că o astfel de modificare a fost deja operată în regulamentul Camerei Deputaților.

„Avem o evaluare cuprinsă atât în MCV-ul din 2021, cât şi în cel privind statul de drept din 2022 care spune în fwelul următor, iar aici laud Camera Deputaţilor pentru că şi-a pus în acord Regulamentul de procedură cu prevederile Comisiei de la Veneţia din 2019, şi anume faptul că s-au modificat prevederile pentru a se furniza, aşa cum cere Comisia de la Veneţia, motivele în temeiul cărora se adoptă deciziile Parlamentului cu privire la ridicarea imunităţii. Ca atare, astăzi, Senatul, pentru că nu vrem să întârziem absolut deloc să punem în acord şi noi Regulamentul cu cele prevăzute în opinia Comisiei de la Veneţia – vă mărturisesc că nu ştiu de ce nu s-a întâmplat până acum – dar astăzi o vom face”, adaugă Gorghiu.

Modificări anunțate

Alina Gorghiu menționează că regulamentul ar putea fi modificat în cursul zilei de luni.

„La ora 14.00 este şedinţa Comisiei de regulament, ceea ce înseamnă că la ora 15.00 vom vota această modificare a Regulamentului care spune un lucru simplu şi anume că vom avea o nouă prevedere în Regulamentul Senatului care va spune în felul următor:

  • Raportul cu privire la ridicarea imunităţii oricărui senator va cuprinde toate argumentele, atât în favoarea aprobării cererii, cât şi pe cele împotriva aprobării acesteia. Şi textul continuă ca cel de la Cameră, aşa cum Comisia de la Veneţia ne solicită.

Cred că este o modificare binevenită, care să mai elimine un punct ce ar putea fi considerat vulnerabilitate de către Comisia Europeană atunci când evaluează situaţia justiţiei din România, situaţia ridicării imunităţii parlamentarilor şi aşa mai departe”, conchide Gorghiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 07.11.2022 at 16:01

    Puteţi modifica orice, când e vorba de cine trebuie, se face rapid, când nu, se tărăgănează până se uită sau se dă cu mir, că na, e de-al nostru.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax