Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Reguli mai stricte pentru etichetarea produselor, aprobate de Parlamentul European. Ce este interzis

Publicat

Parlamentul European (PE) îmbunătățește etichetarea produselor și va interzice utilizarea declarațiilor de mediu înșelătoare.

Instituția și-a dat acordul final privind o directivă care va îmbunătăți situația în acest sens.

Directiva urmărește să protejeze consumatorii de practicile de marketing înșelătoare. De asemenea, este menită să îi ajute să facă alegeri mai bune atunci când cumpără diverse bunuri.

În acest scop, lista UE cu practicile comerciale interzise va fi completată cu mai multe obiceiuri de marketing legate de dezinformarea ecologică și de declasarea prematură a bunurilor, potrivit PE.

Noile reguli privind claritatea etichetelor

Noile norme urmăresc, în principal, să îmbunătățească fiabilitatea și claritatea etichetelor produselor prin

  • interzicerea utilizării unor declarații de mediu înșelătoare
    • cum ar fi „ecologic”, „natural”, „biodegradabil”, „neutru din punct de vedere climatic” sau „eco”
    • atunci când nu sunt însoțite de dovezi.

Folosirea etichetelor de sustenabilitate va fi și ea reglementată, având în vedere confuzia cauzată de proliferarea lor și faptul că nu folosesc date comparative.

În viitor, în UE vor fi autorizate doar etichetele de sustenabilitate bazate pe sisteme oficiale de certificare sau stabilite de autoritățile publice.

În plus, directiva va interzice afirmațiile bazate pe schemele de compensare a emisiilor potrivit cărora un produs ar avea un impact neutru, redus sau pozitiv asupra mediului.

Informații despre durabilitatea produselor

Un alt obiectiv important al noii legi este ca producătorii și consumatorii să se concentreze mai mult asupra durabilității produselor.

În viitor, informațiile privind garanția produselor vor trebui să fie mai vizibile. Se va crea, de asemenea, o etichetă armonizată, care va conferi mai multă vizibilitate produselor cu o garanție extinsă.

Noile reguli vor interzice și afirmațiile nefondate privind durabilitatea

  • de exemplu, afirmația potrivit căreia o mașină de spălat va rezista la 5 000 de cicluri de spălare, dacă acest lucru nu este adevărat în condiții normale.

De asemenea, vor fi interzise

  • îndemnurile la înlocuirea consumabilelor mai devreme decât este strict necesar (ceea ce se întâmplă adesea cu cerneala imprimantelor, de exemplu)
  • prezentarea bunurilor ca fiind reparabile atunci când nu este cazul.

Marketing mai transparent

„Această lege va schimba viața de zi cu zi a tuturor europenilor! Ne vom îndepărta de obiceiul de a arunca  foarte repede produsele, vom face marketingul mai transparent și vom combate obsolescența prematură a bunurilor. Oamenii vor putea alege produse mai durabile, reparabile și sustenabile datorită etichetelor și reclamelor fiabile.

Cel mai important, companiile nu mai pot păcăli oamenii spunând că sticlele de plastic sunt bune pentru că au plantat copaci undeva sau nu vor mai putea afirma că un produs este sustenabil fără a aduce dovezi. Aceasta este o mare victorie pentru noi toți!” – Raportoarea Parlamentului, Biljana Borzan (S&D, Croația)

Directiva mai trebuie acum să primească aprobarea finală din partea Consiliului, după care va fi publicată în Jurnalul Oficial, iar statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a o transpune în legislația națională.

Noua directivă este menită să funcționeze împreună cu Directiva privind afirmațiile legate de mediu, care este în prezent examinată în comisiile Parlamentului. Această viitoare directivă va fi mai specifică și va descrie mai detaliat condițiile de utilizare a afirmațiilor legate de mediu, potrivit PE.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax