Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reguli noi: Apartamentele din blocurile cu risc seismic 1 nu vor mai putea fi închiriate. Vor fi afectate și contractele vechi

chirie

Publicat

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede interdicţia de închiriere sau cedare în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă clasificate cu risc seismic I, a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Contractele de închiriere sau comodat aflate în vigoare vor putea continua doar până la momentul intrării în vigoare a noii legi, potrivit Agerpres.

Cseke Attila a menţionat că, în cazul clădirilor sau locuinţelor închiriate deja, contractul de închiriere va înceta de drept într-un termen de 30 de zile de la momentul întocmirii raportului de expertiză tehnică, potrivit Agerpres.

„Deci, evaluarea vizuală rapidă nu produce efecte decât în sensul în care este obligatoriu să treci la expertizare. Interdicţia închirierii este din momentul întocmirii raportului de expertiză.

Etapele sunt obligatorii, adică dacă tu, în urma evaluării vizuale rapide, ai constatat că este necesară o expertizare, nu poţi să spui că nu mai expertizezi, trebuie să mergi mai departe.

Legea prevede sancţiuni inclusiv pentru autoritatea locală şi inclusiv pentru proprietari, dacă nu expertizezi o clădire care a fost evaluată vizual rapid şi în urma evaluării se cere o expertizare”, a transmis el.

Un comunicat al Ministerului Dezvoltării arată că, în vederea prioritizării investițiilor de consolidare seismică, noile reglementări vizează și accelerarea activităților de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, pentru a obține o imagine de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor.

Astfel, se instituie termene pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor, care vor fi urmate, dacă este cazul, de expertize.

Spitalele, școlile, grădinițele, liceele, creșele și toate clădirile care sunt instituții de învățământ vor fi evaluate vizual urgent, procedura trebuie începută până cel târziu la 1 ianuarie 2024 și finalizată până cel târziu pe 1 iunie 2024.

Celelalte clădiri publice au aceleași termene. În cazul blocurilor de locuințe, termenul de începere a evaluării rapide este de 1 ianuarie 2025, iar până la 1 iunie 2026 trebuie finalizat.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere.

O altă modificare propusă în proiectul de lege este de a introduce pentru clădiri clasificate cu risc seismic I o interdicţie pentru organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente sau temporare în cazul în care există aglomerări de persoane – încăperi în care pentru o persoană sunt mai puţin de 4 metri pătraţi şi mai mult de 50 de persoane.

„De asemenea, se propune interdicţia de închiriere sau cedare în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă, pentru apartamente care sunt situate în clădiri blocuri de locuinţă clasificate cu risc seismic I. Este o măsură temporară. (…) Nu vorbim despre o interdicţie permanentă, vorbim despre o interdicţie temporară, pe perioada până la care se soluţionează această consolidare”, a explicat ministrul.

Ministrul a precizat că proiectul de lege aprobat de Guvern prevede un acord al majorităţii proprietarilor dintr-o clădire încadrată cu risc seismic în vederea executării lucrărilor de consolidare, faţă de acordul unanim cum este prevăzut în prezent în legislaţie.

„O altă propunere de modificare în acest proiect legislativ priveşte cvorumul necesar pentru asociaţiile de proprietari, respectiv pentru proprietari acolo unde nu sunt asociaţii de proprietari, propunerea Guvernului în textul aprobat este aceea ca acest acord să poată fi luat cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor aferenţi asociaţiei de proprietari”, a indicat ministrul.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax