Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reguli noi în UE pentru protecția consumatorilor de energie afectați de majorările de prețuri. Plan pus în dezbatere publică

Publicat

Comisia Europeană intenționează să protejeze mai mult consumatorii de energie de fluctuațiile pe termene scurt ale prețurilor din piața liberă.

Prevederea apare în planul de reformă a pieţei europene de electricitate, pus în consultare publică de Executivul comunitar.

Comisia Europeană vrea ca facturile la energie plătite de gospodării, dar şi de IMM-uri şi de marii consumatori industriali, să depindă mai puţin de fluctuaţiile pe termen scurt ale preţurilor la gaze naturale sau petrol.

Una dintre măsurile pe care le doresc marii consumatori ar fi aceea ca ei să poată încheia contracte direct cu producătorii de energie.

Acest lucru le-ar permite să aibă un preț stabil, oferind în același timp producătorilor venituri fixe, care să le garanteze profitul.

Creșterea prețurilor și speculanții de pe piețele de enerige

Comisia caută soluții la problema creșterii prețurilor la energie din ultimul an. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, urmată de utilizarea resurselor energetice ruse ca armă de către aceasta din urmă, situația de pe piața energiei s-a înrăutățit considerabil.

Importurile de energie din Rusia au scăzut semnificativ – de la 45 % din importurile de gaze ale țărilor europene, cât erau anul trecut la doar 14 % în septembrie 2022.

Europa a reușit totuși să găsească surse alternative de aprovizionare și să își reducă cererea pentru a compensa deficitul.

Problema rămâne însă extrem de serioasă. „Piața liberă a eșuat”, potrivit ziarului belgian Le Soir, citat de RFI:

„Cele 27 de state membre trebuie să acționeze împreună și să-și aducă aminte că piața și furnizorii, sau speculatorii care o manipulează, sunt puternici doar dacă statele le dau mână liberă.

Statele ar trebui să preia controlul.

Este ceea ce a promis luni președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, când a anunțat măsuri de urgență și o reformă structurală a pieței de energie electrică pentru 9 septembrie. Mai bine mai târziu decât niciodată”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax