Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reguli noi pentru asigurarea facultativă a locuinței. Se încheie doar după ce se face asigurarea obligatorie, PAD

Publicat

asigurari locuinte Un proiect de lege adoptat de Parlament prevede că asigurarea facultativă a locuinţei se încheie doar după asigurarea obligatorie a imobilului. Societăţile de asigurare-reasigurare nu vor avea voie să facă asigurări facultative în cazul locuinţelor pentru care nu s-au încheiat asigurari obligatorii.

Modificarile la Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren şi inundatiilor au fost adoptate miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, după ce, iniţial, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea acesteia, în aprilie.

După reexaminare, Parlamentul a admis în parte solicitarea preşedintelui. Astfel, Poolul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) va putea să efectueze, pe propria cheltuială, o inspecţie de risc a locuinţei înainte de încheierea asigurării obligatorii, în “cazuri bine determinate de şi reglementate prin norme ale ASF”.

În textul noii legi se arată că „ocietăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiat în prealabil o asigurare obligatorie PAD”. Condiţia nu apărea în Legea nr. 260/2008.

Pentru imobilele cu asigurări facultative multianuale, asigurărie obligatorii vor trebui încheiate la momentul primei aniversări anuale, după intrarea în vigoare a legii noi.

„PAID va pune semestrial la dispoziţia primăriilor, în format electronic, lista proprietarilor care au încheiat contracte de asigurare obligatorie.

Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, în termen de trei zile de la data primirii listei, scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au incheiat PAD pentru locuinţele pe care le deţin în proprietate”, dispune actul normativ aprobat miercuri.

Asigurătorii vor elibera doar poliţa PAD la încheierea contractului de asigurare obligatorie.

Dacă nu încheie poliţe de asigurare obligatorie pentru locuinţe, proprietarii riscă amenzi între 100 de lei şi 500 de lei.

Poliţa pentru un imobil de tip A (cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) costă 20 de euro şi suma asigurată este de până la 20.000 de euro. Pentru imobilele de tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic), preţul este de 10 euro, iar despăgubirile ajung până la 10.000 de euro.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax