Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reguli noi pentru fumat. Va fi interzis în mai multe zone. Amenzi usturătoare pentru fumători

Publicat

Un proiect de lege depus la Senat prevede sancțiuni mai dure în cazul fumătorilor. Se propune, printre altele, interzicerea fumatului în mașinile personale, dacă în acestea se află copii.

De asemenea, fumatul ar urma să fie interzis în apropierea școlilor, parcurilor sau terenurilor de sport, iar cei care aruncă chiștoace pe jos ar putea fi amendați cu 500 de lei.

Proiectul este inițiat de mai mulți parlamentari neafiliați și prevede modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Motivarea propunerii

Proiectul se numește ”Fără tutun lângă copii”. Propune extinderea protecției pentru nefumători, în mod particular pentru copii.

”În România, consumul de tutun este larg răspândit printre adulți. Conform datelor Eurobarometrului din 2020, peste 26% dintre români se identifică drept fumători.

Deși legislația curentă interzice fumatul în anumite spații publice, există locuri în care copiii și adulții nefumători pot fi expuși la fumul de tutun, cum ar fi în apropierea școlilor, în parcuri și în autoturismele private.

Este important să ne uităm la alte țări din Europa, pentru a înțelege de ce este necesară această lege”, arată inițiatorii.

Ce va fi interzis

Se propune interzicerea fumatului:

  • în apropierea școlilor și unităților sanitare (25 de metri), în parcuri și terenurile sportive, în stațiile de așteptare pentru transportul public și în apropierea acestora (15 metri) și în autovehiculele private, atunci când sunt prezenți minori
  • excepție în parcuri: spațiile special amenajate pentru fumat ce nu pot depăși 5% din suprafața totală a parcului

Se introduc sancțiuni pentru aruncarea chiștoacelor de țigări și a altor deșeuri rezultate din consumul de tutun în locurile publice.

”Aruncarea în locurile publice de chiștoace de țigări și alte deșeuri rezultate din consumul de tutun se sancționează cu amendă contravențională de la 100 de lei la 500 de lei.”

sursă: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Petru

    marți, 13.06.2023 at 06:37

    Fiecare ratat ce a ajuns în guvern tre’ să-și pună amprenta.Când o să dați și aer cu porția lingăi ai CE ? Ați vândut țara la kg, nerușinațiilor !!!

  2. Pamfil

    marți, 13.06.2023 at 12:13

    buna initiativa! dar cand se interzice acest obicei infect la… blocurile de locuinte? Daca scuturatul presurilor de la geam se pedepseste cu amenda, de ce nu si fumatul pe geam/pe balcon?

    Cu riscul de a-mi lua amenda, nu am alta metoda de a tempera fumatorii de la etajele inferioare decat de a le scutura presurile in cap sau de a lasa gunoiul pe balcon la fermentat.

    Doar ei au drept la aer curat? ca sa-l imputa cat mai bine?

    Intreb pentru „un grup de cetateni revoltati”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax