Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reguli pentru campania electorală, stabilite de AEP. Ce au și ce nu au voie partidele să facă

s

Publicat

Reguli pentru campania electorală, stabilite de AEP. Ce au și ce nu au voie partidele să facă.

Autoritatea Electorală Permanentă precizează, vineri, că în campania electorală sunt permise doar anumite tipuri de activităţi şi materiale de propagandă, fiind interzisă utilizarea vehiculelor inscripţionate cu sloganuri, imagini ale candidaţilor, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, bannerele, mesh-urile, corturile, panourile, steagurile publicitare, precum şi folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, de incitare la ură şi intoleranţă.

„Având în vedere că astăzi, 10 mai 2024, a început campania electorală pentru alegerile din 9 iunie, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) doreşte tuturor competitorilor politici mult succes şi îi îndeamnă să contribuie la desfăşurarea unei campanii echilibrate şi corecte, care să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor”, se arată într-un comunicat al AEP, citat de Agerpres.

Reguli pentru campania electorală: Ce este permis

Potrivit AEP, de la începerea campaniei electorale şi până la încheierea acesteia, în data de 8 iunie, ora 7,00, trebuie respectate toate prevederile în vigoare.

Sunt permise doar anumite tipuri de activităţi şi materiale de propagandă, precum:

 • afişele electorale,
 • materialele de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală în condiţiile legii,
 • publicitatea în presa scrisă,
 • materialele de propagandă electorală online,
 • broşurile,
 • pliantele şi alte materiale tipărite din aceeaşi categorie.

De asemenea, conform legii, competitorii politici au obligaţia înlăturării, până la data începerii campaniei electorale, a tuturor materialelor de propagandă utilizate până la acel moment şi care nu respectă formatul permis.

A început campania electorală: nu sunt permise mesaje discriminatorii

Autoritatea Electorală Permanentă reaminteşte candidaţilor că în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, dar şi a oricăror forme, mijloace, acte şi acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică, se mai arată în comunicat.

Totodată, AEP menţionează că, ţinând cont de faptul că fenomenele din sfera dezinformării pot influenţa opţiunile alegătorilor şi participarea la vot, este necesară „respectarea de către competitorii electorali a unei conduite etice şi participarea activă la dezvoltarea unui climat de încredere şi integritate în organizarea şi desfăşurarea campaniei electorale, astfel încât alegătorii să poată avea o imagine corectă şi clară cu privire la oferta electorală”.

„În campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-media”, mai precizează AEP.

Reguli pentru campania electorală: Ce este interzis

Autoritatea informează că sunt interzise complet o serie de activități și tipuri de materiale.

 • este interzisă utilizarea vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali,
 • utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar,
 • organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii,
 • utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale,
 • structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate,
 • panouri publicitare,
 • proiecte publicitare speciale,
 • publicitate luminoasă.

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a transmis că desfăşurarea unei campanii electorale corecte, cu dezbateri reale şi pluralism de opinie, este „crucială” pentru credibilitatea procesului electoral.

„Consolidarea încrederii alegătorilor în procesul electoral este esenţială pentru o democraţie robustă şi nu poate fi asigurată fără o campanie desfăşurată în acord cu cele mai înalte standarde europene şi internaţionale.

Toate demersurile Autorităţii Electorale Permanente au ca scop respectarea, cu stricteţe, a calendarului electoral aprobat de Guvernul României, în aşa fel încât alegerile să poată fi organizate în cele mai bune condiţii.

În acest sens, desfăşurarea unei campanii electorale corecte, în care să aibă întâietate dezbaterile reale şi pluralismul de opinie, este crucială pentru credibilitatea procesului electoral şi, implicit, pentru o prezenţă sporită la vot în rândul alegătorilor”, a declarat preşedintele AEP, Toni Greblă, conform sursei citate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. Camy

  vineri, 10.05.2024 at 12:52

  La noi a început de mult campania electorală….și încă ce campanie….am observat că cei ce sunt la putere sunt in stare de orice ,doar sa rămână ei,mă gândesc …oare de ce sunt in stare de orice,doar să iasă ei???? 😡😡😡 joc murdar ,nu mai este loialitate între candidați…!!!!

 2. facsimil

  vineri, 10.05.2024 at 13:06

  apăi dacă o grăit greblă îi clar 🤮🤮🤮🤮🤮

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax