Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Noul an școlar: Reguli privind accesul părinților în școli și grădinițe: Prevederile incluse în noua Lege a Educației și ROFUIP

Publicat

Este esențial ca părinții să fie informați corect și să cunoască procedura de acces specifică fiecărei instituții educaționale pentru a evita eventualele neînțelegeri, atunci când vor să intre în școala în care învață copiii. Accesul în unitățile de învățământ fie ele scoli sau grădinițe se face în baza regulamentului de acces al părinților stabilit prin Legea învățământului preuniversitar și ROFUIP.

Conform Legii învățământului preuniversitar, sunt patru situații generale prin care părinții au dreptul să intre în incinta școlilor și grădinițelor. Aceasta se poate dacă au fost programați pentru o discuție cu un cadru didactic sau cu directorul instituției scrie edupedu.ro.

Accesul părinților în școli și grădinițe: ce prevede Legea educației

Potrivit Articolulului 223  din Legea Educației accesul părinților, tutorilor sau reprezentanților legali este permis în baza unei proceduri specifice de acces, dacă:

  • sunt programați pentru o discuție cu un profesor sau director;
  • desfășoară activități împreună cu cadrele didactice;
  • depun o cerere sau alt document la secretariat;
  • participă la evenimente organizate de părinți și aprobate de conducerea instituției.

Este de menționat faptul că, în Legea Educației Naționale nr. 1/2011, aceste detalii nu sunt specificate. În schimb, ele se regăsesc în Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).

Într-o versiune anterioară a proiectului de lege, se menționa că părinții pot accesa unitățile de învățământ doar dacă sunt invitați sau convocați și în situații de urgență. Cu toate acestea, această prevedere a fost eliminată ulterior.

Pe lângă acestea, este important de subliniat că profesorii nu pot fi deranjați în timpul orelor de curs. Articolul 223 menționează explicit că personalul didactic are dreptul la siguranță și nu poate fi perturbat în timpul activității didactice. Singurele excepții sunt intervențiile autorităților din sistemul educațional sau public, în situații critice.

Ce specifică ROFUIP despre accesul părinților în școli și grădinițe

ROFUIP vine să completeze și să detalieze condițiile de acces ale părinților în școli și grădinițe. La articolul 159, se menționează că părinții sau reprezentanții legali pot accesa unitățile de învățământ dacă:

  • sunt programați pentru o discuție cu un cadru didactic sau cu directorul instituției;
  • participă la activități comune cu profesorii;
  • depun un document la secretariat;
  • sunt prezenți la întâlniri cu personalul didactic;
  • sunt implicați în acțiuni ale asociației de părinți.

Totodată, regulamentul subliniază că fiecare unitate de învățământ are obligația de a stabili procedura specifică de acces pentru părinți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ggjjhf

    luni, 21.08.2023 at 20:33

    Serios Rufoup acesta ce naiba mai e se gandeste la copii din gradinite cat de greu se despart de copii,de ce blocati accesul parintilor sa fie batuti copii cum vor profesorii si educatori?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax