Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Renta viageră pe anul 2013: A fost virată prima tranșă de bani, în valoare de peste 11 milioane de lei. Cum pot rentierii să intre în posesia sumelor

Publicat

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că miercuri, 2 iulie 2014, efectuează plata unei prime tranșe din renta viageră aferentă anului 2013, pentru beneficiarii care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 1 – 31 martie 2014 și au avut deschise conturi bancare. Suma totală plătită este de 11.116.597,21 lei, având ca sursă de finanţare bugetul național, pentru un număr de 9.653 beneficiari.

Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori încheie acord cu investitorul (se aplică persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv).

Pentru a intra în posesia rentei cuvenite, începând cu data de 01 martie până la data de 31 august a fiecărui an, rentierii se vor prezenta personal ori prin mandatar la oricare centru judeţean al APIA în vederea solicitării vizei anuale a carnetelor de rentier agricol, în baza cărora se va plăti renta viageră agricolă.

Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat sau pentru care s-a încheiat acord cu investitorul şi echivalentul a 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat.

Pentru suprafeţele mai mici de 1 ha suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul.

Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR din anul pentru care aceasta se datorează. Plata se efectuează prin mandat poştal, virament bancar sau orice modalitate prevăzută de lege. Renta viageră se plăteşte într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moştenitorii săi pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gabriel Popa

    joi, 17.07.2014 at 13:15

    Am vizat carnetul in 10 aprilie…imi puteti spune cand incepe plata la transa a doua a rentei viagere ? Multumesc !

  2. Ion

    joi, 15.01.2015 at 12:45

    Domnilor care ati fost si mai sunteti la guvernare voi ati dat aceasta lege a Rentei viagierei numai pentru voi si cei cu pile si relatii? astia lalti romini peste 62 de ani apartinem cumva altei natii? Cind dati o lege nu o dati pentru toti Rominii? Oare ati contribuit voi cu mai multi bani la taxe si impozite? daca sar face o Verificare cred ca nici 10% din cei favorizati nu au contribuit cu nimic. Nu credeti ca de aceasta lege trebue sa beneficiem toti Rominii?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax