Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reorganizarea timpului de muncă al salariaților, pe masa parlamentarilor. Săptămâna de lucru de patru zile sau vineri cu program de șase ore

Publicat

angajati Parlamentarii au în dezbatere două proiecte de lege prin care se propune reorganizarea timpului de muncă al salariaţilor. Unul dintre acestea prevede program redus pentru zilele de vineri, iar celălalt propune posibilitatea de alegere a săptămânii de lucru de patru zile.

Prima variantă este la Senat, în consultare publică şi urmează să intre în dezbatere la comisiile Camerei. Salariaţii cu normă întreagă ar urma să aibă 38 de ore de muncă pe săptămână, în loc de 40. Cele două ore ar urma să fie reduse vinerea, fără ca salariile angajaţilor să fie afectate.

„Pentru salariaţii cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de şase ore, şi de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării aflate în plată”, scrie în proiectul înregistrat la Senat. În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, angajatorii ar putea să opteze şi pentru o altă repartizare inegală a timpului de muncă, însă doar cu respectarea duratei normale de 38 de ore pe săptămână.

Iniţiatorii susţin că salariaţii se vor simţi mai bine şi va creşte productivitatea. „Având exemplul unor state europene care, pentru contracararea efectelor crizei economice resimţite de populaţie, au procedat la reducerea timpului de lucru şi la flexibilizarea programului de muncă, ar trebui ca şi membrii activi ai societăţii româneşti să beneficieze de aceste facilităţi. Astfel, se asigură o protecţie în plus sănătăţii fizice şi mentale a salariaţilor, inducându-se, deopotrivă, starea de bine şi optimismul, lucruri care se vor materializa pozitiv prin creşterea calităţii şi productivităţii muncii”, potrivit acestora.

Săptămâna de muncă de patru zile

Cealaltă propunere de modificare a Codului Muncii vizează săptămâna de lucru de patru zile, însă cu un program zilnic de zece ore. În prezent, se află la comisiile Camerei Deputaţilor, după ce a fost respinsă de Senat.

Durata normală a timpului de lucru ar urma să rămână de opt ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, însă fiecare angajator ar avea libertatea de a stabili cu salariaţii săi norma timpului de muncă. Aceasta va putea fi şi de zece ore pe zi, se arată în proiect.

Această variantă ar însemna acordarea săptămânală a trei zile de repaus, de vineri până duminică, de exemplu.

În expunerea de motive a proiectului, iniţiatorul îşi bazează propunerea pe creşterea productivităţii la locul de muncă, încasări comerciale mai consistente în zilele de weekend şi chiar apariţia de noi locuri de muncă.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax