Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

O parte din structurile de inspecție a ITM Alba și MMFPS, preluate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială

Publicat

Activitatea Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale, de stabilire şi plată a beneficiilor de asistenţă socială s-a reorganizat, fiind incluse şi atribuţii de inspecţie socială. La nivel judeţean, a fost creată Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (APIS) Alba, care, pe lângă atribuţiile fostei Agenţii Judeţene pentru Prestaţii Sociale, preia personal de la structura de inspecţie a MMFPS şi de la ITM Alba.

Potrivit reprezentanţilor APIS Alba, noua Agenţie a fost înfiinţată, potrivit OUG 113/2011, de la 1 ianuarie 2012, urmând ca, din 16 ianuarie, să fie transferate 4 persoane cu studii superioare, ce activează în domeniul inspecţiei sociale la ITM Alba şi 2 angajate ale Ministerului Muncii Familiei şi Protecţiei Sociale în judeţul Alba, ce desfăşurau şi până acum activităţi de control în domeniu, fără a avea însă personalitate juridică. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei menţionate, „la propunerea Agentiei, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale supune spre aprobare Guvernului statutul propriu de organizare şi funcţionare al acesteia” – după cum se specifică la art 22 din OUG 113/2011, respectiv în 120 de zile, cel al inspectorului social. Textul integral al OUG 113/2011 poate fi consultat aici.

Vă prezentăm comunicatul privind schimbările din sistem:

„Având în vedere prevederile prevederile art. 107 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, pentru activitatea de stabilire şi plată a beneficiilor de asistenţă socială asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi pentru activitatea de inspecţie sociala, se pot organiza instituţii de specialitate, cu sau fără personalitate juridică, în scopul realizării unui sistem unitar de administrare a beneficiilor de asistenţă socială şi de evaluare, monitorizare şi control în domeniul asistenţei sociale, care pot funcţiona ca instituţii publice cu structuri la nivel central şi, după caz, cu servicii deconcentrate la nivel teritorial, iar organizarea, funcţionarea şi finanţarea acestor structuri se fac prin acte normative la nivel de lege.
În acest context, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale s-a reorganizat, în baza OUG 113/2011, prin preluarea de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a activităţii de inspecţie socială, noua instituţie rezultată avand denumirea, la nivel naţional, <Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială>, iar la nivel teritorial – <Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba> (AJPIS ALBA), instituţie care exercită atât atribuţiile fostei Agenţii Judeţene pentru Prestaţii Sociale, cât şi pe cele de inspecţie socială.
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială va asigura o mai bună gestionare a sistemului de beneficii de asistenţă socială, certificat printr-o activitate riguroasă de control şi inspecţie, astfel încât, în prezentul context marcat de constrângeri bugetare, beneficiile să ajungă la persoanele care au cea mai mare nevoie de acestea.
În acest sens, reorganizarea efectivă a agenţiei presupune, pe lângă preluarea atribuţiilor de inspecţie socială şi acelea de preluare de personal. Astfel, în temeiul OUG 113/2011, ANPIS preia, la nivel naţional, 132 de posturi aferente activităţii de inspecţie socială din cadrul aparatului propriu al MMFPS, precum şi 155 de posturi de la Inspecţia Muncii. La nivel judeţean, AJPIS Alba va prelua 6 persoane, dintre care două persoane provin din cadrul activităţii de inspecţie a MMFPS, iar 4 persoane vor fi transferate din cadrul ITM Alba.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, la propunerea Agenţiei, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale supune spre aprobare Guvernului statutul propriu de organizare şi funcţionare al acesteia. De asemenea, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a OUG 113/2011, la propunerea Agenţiei, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va elabora proiectul de lege privind statutul inspectorului social.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax