Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REPORTAJ: Cum a fost luat cu asalt Sebeșul, de luptători de kickbox, timp de două zile: Gală de lupte cu ”casa închisă” în Alba

Publicat

La ora 19.00, în sala de sport din Sebeș nu mai era nici un loc liber în tribune. Toate privirile erau ațintite către ringul montat în mijlocul sălii, iar în aer se simțea deja tensiunea celor 16 lupte care urmau să aibă loc: în câteva cuvinte, rezumatul galei de kickbox semipro de la Sebeș, de vineri, 16 decembrie. 

Mai mulți sportivi din Alba au urcat în ring și au arătat că pe viitor pot fi un nume în lumea sporturilor de contact: Paul Tolas, Hașiu Bogdan și Cristian Lăutaru, sunt trei nume pe care cu siguranță le vom auzi și cu alte ocazii. 

Tolas și Hașiu sunt luptători de kickbox, primul din Alba Iulia iar al doilea din Sebeș (se antrenează în Cluj Napoca), iar Lăutaru, un sportiv tânăr din Alba Iulia practicat de box.

Peste 350 de spectatori au fost prezenți la gala de vineri. 

Dar gala de vineri a fost doar începutul a trei zile în care sportul de contact a pus stăpânire pe sala Florin Fleșeriu, din Sebeș. A doua zi, sâmbătă, de la primele ore ale dimineții, sala avea să fie plină, de peste 200 de sportivi, care aveau să lupte pe două ringuri, în peste 120 de meciuri de kickbox.

Și ca totul să fie complet, ziua de duminică a fost rezervată celui mai spectaculos sport de contact la sol, jiu jitsu brazilian. Însă, până la momentul în care sportivii intră în ring, iar arbitrul preia controlul meciului, iar cei doi vor duce o luptă timp de trei reprize stau zeci de ore de muncă a unei echipe care trebuie să organizeze totul.

Drumul până la o gală

Vineri de dimineață o armată de oameni cărau de la mese, scaune, și până la bucăți de ring. Toată lumea avea câte ceva de făcut, iar totul era contra cronometru. În câteva ore ringul trebuia să fie pregătit, iar mesele din zona arenei de luptă să fie aranjate.

Când vorbești de o gală de kickbox, sau orice altă gală de sporturi de contact în general vorbești de bani, de finanțare. Cu ușurință un eveniment sportiv care să se întindă pe două zile, poate ajunge la 20.000 de euro.

Iar de cele mai multe ori totul vine din sponsorizări de la firme private și bani de acasă. La Sebeș pe lângă firmele care au dat sprijin financiar, primăria a pus la dispoziție sala de sport, alături de alte servicii.

Montantul unui ring de box

Gala de semipro, ce luptători din Alba au ieșit victorioși din ring

La ora 19.00 sala era plină și toată lumea aștepta meciurile de kickbox și box. Erau oameni de toate vârstele, de la prieteni ai sportivilor, la femei, bărbați, bunici cu nepoți și pasionați de sport. Se putea observa cu ușurință că oamenii voiau să vadă un eveniment sportiv, dintr-un sport de contact și nu au ratat șansa.

Rând pe rând sportivi de la mai multe clubri din țară au intrat în ring. De asemenea a luptat și un sportiv din Republica Moldova. Din Alba au urcat în ring Tobias Vasile, Murphy Brandon, Hașiu Bogdan, Lăutaru Cristian, Mirca Bogdan și Paul Tolas.

YouTube video

Învingători din meciuri au ieșit Bogdan Hașiu, Cristian Lăutaru și Paul Tolas.

Bogdan Hașiu

Bogdan este din Sebeș, dar locuiește în Cluj Napoca și se antrenează la clubul Tengu sub conducerea lui Laczkó Levente. Bogdan a intrat în ring la categoria 80 de kilograme, împotriva luptătorului Marian Neciu de la Maris Academy.

A luptat acasă și cum era de așteptat a avut parte de o galerie pe măsură. Au fost momente în sală în care numele său strigat acoperea sunetul loviturilor. A luptat tactic, a crescut presiunea treptat, a ascultat colțul iar după trei reprize, sportivul din Sebeș a fost declarat învingător.

Cristian Lăutaru

Din Alba Iulia, Cristian Lăutaru a luptat pe reguli de box, împotriva lui David Chiș de la ACS Ringul Sălăjan. Sportivul albaiulian a fost încă din primele secunde ale meciului luptătorul mai dominant din meci și a punctat cu fiecare ocazie.

De la începutul meciului acesta a ținut centrul ringului și a mers către adversar. Arbitrul de ring i-a ridicat mâna după cele trei reprize.

Paul Tolas

Între Paul Tolas de la Revolution Academy și Bogdan Plotuna de la IPON Mediaș pare să se fi născut o rivalitate, care încă nu s-a stins, nici după două meciuri. În urmă cu câteva luni, în gala profesionistă de kickbox, Prometheus, Paul îl domina pe Bogdan și câștiga la decizie.

Luptătorul din Mediaș a cerut revanșa și a primit-o vineri seara.

A fost probabil cel mai trăit meci al serii. În prima repriză Paul este surprins de o lovitură de genunchi din partea lui Bogdan, iar pe tot parcursul meciului a luptat rănit. A fost de altfel și singura problemă pe care i-a pus-o medieșanul luptătorului din Alba Iulia.

Timp de două reprize, Plotuna a avut de înfruntat loviturile de picior ale lui Tolas care chiar l-au pus la pământ la un moment dat. Vizibil afectat de lovituri, tânărul sportiv din Mediaș a scăzut din intenstitate, iar la sfârșitul celor trei reprize, Paul a fost declarat învingător.

Peste 120 de meciuri pe două ringuri, în ziua de sâmbătă

După gala de vineri, a urmat ca peste 200 de sportivi de la mai multe cluburi din țară să urce pe două ringuri montate, în sala de sport din Sebeș. Competițiile se desfășoară de dimineața până seara, rând pe rând, de la categoria cea mai mică la cea mai mare, sportivii intră pe ring.

Se luptă fără pauză timp de ore bune. La Sebeș, au ajuns cluburi din România, Republica Moldova dar și din Serbia.

De la ora 11.00 până în jurul orei 18.00, cei peste 120 de sportivi au urcat în ring. Au fost meciuri puternice și pline de emoție. Pentru o parte a celor care au intrat în ring a fost primul contact cu competiție sportivă, iar pentru alții deja este o obișnuință să simtă podeaua ringului sub picioare, în timp ce luptă cu adversarii.

La sfârșitul zilei, fiecare dintre cei câte 120 de luptători a simțit fie plăcerea victoriei, fie a avut de învățat dintr-o înfrângere.

Duminică, sala s-a transformat în zona de luptă a practicanților de jiu jitsu brazilian, un sport spectaculos în care oponenții luptă la sol și încearcă prin strangulări și tehnici articulare să își facă adversarii să renunțe.

Competiția din weekend de la Sebeș a pus încă odată orașul pe harta sporturilor de contact din România, într-o țară în care sportul la școală nu prea mai este sport, iar cei care sunt implicați în activități sportive, de cele mai multe ori, trebuie să meargă la un club privat pentru a activa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax