Connect with us
Publicitate

BLAJ

Reportaj despre vizita Papei la Blaj, în The Washington Post. Ce au scris jurnaliștii despre episodul din cartierul de romi

Publicat

p

Renumitul ziar american The Washington Post a publicat un reportaj amplu dedicat vizitei Papei Francisc la Blaj. Jurnaliștii publicației au scris că Papa s-a întâlnit cu comunitatea romă dintr-un cartier al orașului, într-o biserică nouă atât de mică încât clerul a fost lăsat afară pentru a face înăuntru loc familiior din cartierul respectiv.

”Papa Francisc și-a cerut scuze minorității etnice rome pentru istoria lor de discriminare în Europa și a adus un omagiu catolicilor români persecutați în timpul regimului comunist, în timp ce el și-a încheiat a treia și ultima zi cu un mesaj de iertare.

Francisc s-a adresat minorităților Transilvaniei în timpul unei vizite profund simbolice în România, la aproximativ 20 de ani după ce Sfântul Ioan Paul al II-lea a făcut prima călătorie papală în țara ortodoxă majoritară.

Vezi și: FOTO-REPORTAJ Papa Francisc la Blaj: Filmul unei zile încărcate de semnificații. Ce s-a văzut și ce nu s-a văzut la TV

Înainte de a se îndrepta spre Vatican, Francisc a făcut o ultimă oprire și a vizitat o comunitate de romi, cunoscuți și sub denumirea de țigani, într-o biserică catolică recent construită, care a fost atât de mică încât organizatorii au cerut clerului să plece pentru a face mai mult loc pentru familiile acestora.

blaj

Acolo, Francis a cerut scuze pentru „numeroasele experiențe de discriminare, segregare și maltratare trăite de comunitățile voastre”, o referire la statutul de clasă a doua a minorității rome în România și în întreaga Europă, unde romii sunt mai predispuși săraci, cu risc de hărțuire, potrivit studiilor efectuate de Uniunea Europeană” au scris jurnaliștii Nicolae Dumitrache și Nicole Winfield.

De asemenea, articolul mai vorbește despre contextul vizitei Papei, despre declarațiile și acțiunile acestuia, dar și despre Blaj și despre Câmpia Libertății.

Vezi și: Comportament EXEMPLAR al pelerinilor, pe Câmpia Libertății de la Blaj. Zeci de mii de oameni și-au luat gunoaiele cu ei

”Liturghia însăși a fost săvârșită de un episcop greco-catolic, dar a marcat și o premieră: a fost pentru prima dată când Francisc a prezidat o Liturghie a ritualului răsăritean ca papă, a spus Vaticanul.

A fost sărbătorită pe „Câmpia Libertății”în mod simbolic, o întindere uriașă la est de Blaj, care a fost locul unui importante adunări naționale în 1848. Un secol mai târziu, liderii comuniști au marcat aniversarea pe aceeași câmpie și au cerut ca greco-catolicilor să se alăture Bisericii Ortodoxe” au mai scris jurnaliștii.

De asemenea, aceștia au mai scris și despre cei șapte episcopi beatificați de Vatican, martiri morți în pușcăriile comuniste pentru credința lor.

Sursă: Washington Post

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax