Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REPORTAJ: Ziua în care simpatizanți AUR Alba au protestat împotriva foamei, frigului și întunericului, în fața unei clădiri goale

Publicat

”Foamea, frigul și întunericul nu salvează planeta, ci ne omoară”: așa suna în Alba Iulia chemarea la protestul local și național al celor de la AUR, împotriva actualului Guvern. 

Pentru a lupta cu foamea, frigul și întunericul care amenință planeta, 46 de persoane erau prezente în fața Prefecturii Alba, duminică, 9 octombrie, la ora 14.00. Apoi, au mai apărut câteva persoane, în decursul a 20 de minute.

Ce voiau? Demisia Guvernului, alegeri anticipate, dar și o listă de cerințe, citite de pe o hârtie, la un microfon. Cine îi auzea? Nimeni, cel puțin nimeni dintre oficialități, deoarece în instituția Prefectului, la ora respectivă, se afla doar un jandarm care făcea de serviciu. 

Duminică, ora 14.00: pe la cafenelele din centrul orașului, câteva persoane se bucurau de vremea plăcută de octombrie. Nu se auzea zgomotul orașului, iar traficul era scăzut. Câteva persoane își plimbau liniștite cățeii pe stradă.

Liniștea centrului, spartă de cerințele celor câteva zeci de protestatari

Lângă sediul SRI, la restaurantul din zonă, câteva persoane luau masa, când dintr-o dată liniștea a fost ”spartă” de o voce la microfon: 50 de metri mai încolo, 46 de persoane, la ora 14.00, cu steaguri ale Românei în mâini protestau în fața unei clădiri goale. Protestau în fața Instituției Prefectului Județului Alba.

Nu lipseau din peisaj nici clasicele căciuli de daci, tricourile cu simboluri naționaliste, eșarfele tricolore sau câteva bannere scrise cu spray-ul.

”Nu este un protest AUR, este un protest al tuturor românilor”, explică una dintre protestare, deși aproape toți cei prezenți erau membri sau simpatizanți AUR.

Anunțat cu surle și trâmbițe pe Facebook, dar și pe postere prin oraș, protestul AUR  organizat în mai multe orașe din țară nu a reușit să strângă sutele de persoane pe străzi, în fiecare localitate, după cum anticipau organizatorii.

Ziua de duminică, aleasă ”din respect” pentru cei care nu pot ajunge la proteste în timpul săptămânii

Asta chiar dacă au ales special ziua de duminică, ”din respect pentru cei care nu pot ajunge la proteste, din cauza serviciului din timpul săptămânii”.

Însă ce cerințe aveau protestatarii: În linii mari, România să se încălzească doar cu gaze românești și demisia Guvernului, urmate de alegeri anticipate.

”Deconectarea de la bursa de la Viena”

La începutul protestului, unul dintre liderii activității, a început să enumere la microfon, ce revendicări au protestatarii. Din boxa cu ecou au început să curgă revendicările:

”… deconectarea prețului energiei de pe bursa de la Viena”, deoarece ”statul român produce în jur de 80% din energia României” și din acest motiv protestatarii nu mai vor ca România să mai fie pe bursa de la Viena.

”Abrogarea OUG 108/2022 și cerem abrogarea până când se pun în loc capacități echivalente de producție”, se mai auzea din boxa cu ecou.

”Ne dorim limitarea tranzacționării energiei en-gross, maxim 10% pe piața O.P.C C.O.M P.Z.U și Spot”, citea de pe foaie, unul dintre liderii protestului de la Alba.

”Tranzacționarea a 90% din energia prin contracte bilaterale între producători și furnizori. Prioritate ar trebui să aibe furnizorii cu cei mai mulți clienți în portofoliu pentru că doar așa vom crea concurență reală”, mai explica la telefon.

De asemenea, printre cerințe se aflau și micșorarea prețului, promovarea producătorilor români de energie, cu accent pe producătorii români care să aibă prețul ”cel mai mic spre cel mai mare”.

”Steagurile sus”, ”sus nația română”,  ”televiziunile plătite nu au venit să ne filmeze”

Apoi, au urmat clasicele scandări de la manifestările AUR din perioada recentă: Sus nația română!, Jos Guvernul!, Fluturați steagurile!, se mai auzea din boxa protestatarilor.

Automat că mantra ”televiziunile plătite de guvern nu vin să arate protestul românilor” nu lipsea din discuțiile celor prezenți.

La fel cum nici live-urile pe Facebook, filmate de aproape de protestatari, pentru a nu se vedea câți oameni sunt la protest (o practică des folosită de cei de la AUR) nu lipseau din peisaj.

Protestul mai era presărat din când în când cu cântece patriotice ce răsunau din boxe.

De pe margine, singurii care îi observau pe protestatari erau jandarmii. În clădirea Prefecturii, toate luminile erau stinse și ușile închise, singura persoană era jandarmul de pază.

La un moment dat, prin fața intrării Parchetului Curții de Apel Alba Iulia trec doi turiști, trecuți de 65 de ani, cel mai probabil germani, care pe un ton liniștit întreabă în engleză: ”Pentru ce protestează cei din față?” După ce aud răspunsul, la fel de liniștiti răspund: ”La ora asta? Duminică? Cine să îi audă?” și își continuă drumul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. dolfi

    duminică, 09.10.2022 at 19:00

    pana in 1989, cetatenii erau fortat spalati pe creier de catre partidul unic. din 1990 si-au castigat o gramada de drepturi si libertati. Dar se vede ca multi aleg sa-si spele creierul individual sau in grup…
    Trist…

  2. Kbi

    luni, 10.10.2022 at 13:08

    DOLFI nu ne platesti tu facturile la ENERGIE ?
    Spalati pe creier sunteti aia ce pupati PNL si PSD pentru un contract sau pentru o favoare.
    Romanul e invatat cu greul da nu il tineti in frig si intuneric si fara mancare …
    Si DOLFI sa nu uitam ca a fost o revolutie in 89 care a inceput de la frig..intuneric si foame.

    Deschideti ochii ca de 30 de ani puterile Europene ne folosesc doar pe post de mana de lucru ieftina si piata de desfacere.

    Eu nu sunt fan nici un partid dar m-am saturat sa imi dea ordine Germania…Austria….Olanda.
    Totul se joaca pe interesele lor …. in perioada pandemiei domnul Ludovic Orban ce a vizitat in judetul Alba? Va spun tot eu, marile fabrici nemtesti nimic altceva.
    Noi am inchis minele de carbune ca asa a zis UE … si acum cumparam gaz si curent de la firmele interpuse intre producator si clientul final

    Intratrea in Shenghen o sa vin in momentul in care Romania cedeaza portul Constanta Olandei si alte chestii importante.

    Cand o sa ne trezim o sa fie prea tarziu si toate aceste distrugeri intentionate o sa le platim de un milion de ori.

    Sunt satul sa fiu condus de oameni fara scrupule.

  3. dolfi

    duminică, 16.10.2022 at 09:24

    n-am ce ochi deschide, eu muncesc si imi platesc singur facturile la energie.
    Tu, in schimb ce faci? unde ai fost pana sa apara aceste cozi de topor vandute rusiei? Ce-ai facut in ultimii 30 de ani ca sa nu se ajunga aici?
    Acum ai pus botul la propaganda ruseasca cum ca da cineva ordine in Romania. Nu da nimeni ordine aici, fostii securisti pe care si tu i-ai votat detin totul aici.
    Si nu poti sa tii la infinit deschise industrie si mine neproductive. Citeste ce inseamna economia de piata si o sa intelegi de ce Aur nu are cum sa rezolve nimic.
    Zici ca esti satul sa fii condus de oameni fara scrupule, dar ii crezi pe cei de la aur.

    Fara investitorii care sunt acum in Romania, tara ar fi in colaps, insa tu si altii care nu intelegeti ce cititi si ce auziti aveti impresia ca Romanii pot sa fie pe cont propriu.
    O sa ajunem exact ca si Coreea de Nord.
    CU cine vrea Aur sa faca performanta? cu pensionarii? cu asistatii social? Cu… „mexicanii”?

    Cei care mai suntem p-aici si muncim o sa ne ducem si noi in afara si ramane aur si cei enumerati mai sus sa dea afara „strainii care dau ordine”.

    Eu o sa tin o sticla de cola si o punga de popcorn pentru momentul cand voi auzi la stiri ca voi astia suverani si autonomi ati intrat in colaps.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax