Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reprezentanţi ai regiunilor poloneze partenere ale Landului Brandenburg au discutat cu ADR Centru posibilităţi de colaborări în mediul de afaceri

Publicat

La începutul acestei săptămâni, ADR Centru a fost gazda unei delegaţii formate din reprezentanții oficiali pentru parteneriate externe ai Landului Brandenburg, care au studiat posibilităţi de colaborare şi un sistem de colaborare între firmele germane, poloneze și române. Au fost avute în vedere, printre altele, oportunităţi pentru mediul de afaceri, în special din domeniile IT, automotive, industria de prelucrare a lemnului și industria agro-alimentară.

Din partea Regiunii partenere Centru, a fost prezentă dr. Birgit Schliewenz, de la Voievodatul Wielkopolska – Angelika Menze și de la nivelul Voievodatului Dolnoslaskie – Claus J. Goldenstein, invitaţi care s-au întâlnit cu reprezentanții ADR Centru la Alba Iulia. Discuţiile au vizat demararea colaborării între cele patru regiuni europene, din cele trei țări, pe baza exeprienței acumulate deja de reprezentanții de parteneriat, precum și în concordanță cu obiectivele de dezvoltare ale regiunilor din Polonia și al Regiunii Centru, după cum au precizat reprezentanţii ADR Centru.

Delegația germană a avut ocazia să cunoască oportunități oferite de Regiunea Centru și posibilități de dezvoltare a unor proiecte trilaterale între Landul Brandenburg, Regiunea Centru și regiunile poloneze, finanțate de programele europene. Prin întâlnirea cu reprezentanţii ADR Centru, s-a urmărit activarea instituției Responsabililor de Parteneriat dintr-o țară dezvoltată (Germania) pentru definirea unor programe și proiecte comune care să ducă la dezvoltarea unor regiuni din țările estice, respectiv a regiunilor Centru, Wielkopolska și Dolnoslaskie. Potrivit reprezentanţilor ADR Centru, la nivel național un asemenea parteneriat încă nu a fost creat.

În cele trei zile în care au vizitat România, aceştia a avut întâlniri cu reprezentanți ai administrației publice și ai mediului de afaceri din județele Sibiu, Brașov, Covasna și Alba, dar le-au fost prezentate și oportunitățile din Harghita și Mureș. Principale teme dezbătute au fost acordarea de sprijin IMM-urilor pentru internaționalizarea afacerilor, promovarea oportunităților de investiții între cele patru regiuni din trei țări și interesul reciproc pentru promovarea utilizării eficiente a surselor de energie regenerabilă, precum și protejarea mediului înconjurător.

În cadrul discuțiilor de la Alba Iulia, reprezentanții de parteneriat ai landului german au discutat cu reprezentanții ADR Centru strategia de dezvoltare regională și modul de pregătire a portofoliului de proiecte pentru noua perioadă de programare 2014-2020. S-a încercat edificarea unui sistem de colaborare între firmele germane, poloneze și române, astfel încât mediul de afaceri, în special din domeniile IT, automotive, industria de prelucrare a lemnului și industria agro-alimentară, să poată identifica cele mai bune posibilități de colaborare. Acest lucru este realizabil și datorită faptului că firmele poloneze colaborează foarte bine și sunt tot mai prezente pe piața germană, precum și faptului că orașele Breslau și Poznan sunt, după capitala Varșovia, cele mai dezvoltate din punct de vedere economico-social din Polonia, iar colaborarea între ele și orașele Regiunii Centru, poate duce la diversificarea afacerilor românești.

„Cel mai bun lucru care a rezultat în urma discuțiilor a fost faptul că interlocutorii noștri germani, aflați la prima lor vizită în România, deși au venit cu multe prejudecăți despre țara noastră, au constatat că Regiunea Centru este mult deasupra așteptărilor lor, iar posibilitățile noastre de cooperare sunt foarte numeroase. De fapt, am identificat câteva direcții principale de acțiune, respectiv dezvoltarea cooperării între clustere, precum și între aceste structuri asociative și mediul universitar, pentru îmbunătățirea transferului tehnologic. De asemenea, am pus bazele colaborării pentru definirea de proiecte de viitor, pentru dezvoltare urbană, precum și pentru identificarea de proiecte care ar putea completa portofoliul de proiecte regionale pentru următoarea perioadă de programare. În plus, urmărim și corelarea strategiilor de dezvoltare cu evoluțiile demografice și vom putea pregăti proiecte pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor, prin calificarea persoanelor și prin identificarea de politici de sprijin local, astfel încât oamenii să nu mai fie tentați să părăsească țările lor de origine, unde au fost instruiți, pentru a munci în țările mai dezvoltate. Un alt aspect pe care l-am analizat a fost reprezentat de posibilitatea de a realiza proiecte de turism sau de promovare a produselor tradiționale, pentru fiecare dintre aceste regiuni care vor colabora în viitor”, a declarat directorul general ADR Centru, Simion Crețu.

În acest context, ADR Centru pune bazele primei colaborări transnaționale la nivel regional, prin implicarea unor reprezentanți ai unui stat dezvoltat în state est-europene aflate în plin proces de dezvoltare, pentru eficientizarea atragerii de fonduri europene. Aceste fonduri ar putea fi utilizate la internaționalizarea activității clusterelor românești din domeniul inovării, al industriei agro-alimentare și al prelucrării lemnului. În paralel se va facilita cooperarea dintre universitățile românești, precum și cele germane și poloneze, pentru transfer tehnologic, iar la nivel instituțional parteneriatele româno-polono-germane vor beneficia de expertiza ADR Centru pentru dezvoltarea de proiecte comune, la nivel regional sau la nivelul unui grup de județe. Discuțiile au subliniat posibilitatea concretizării colaborării între regiunile Centru, Brandenburg, Wielkopolska și Dolnoslaskie, printr-un protocol, au comunicat reprezentanţii ADR Centru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax