Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reprezentanţi ai regiunilor poloneze partenere ale Landului Brandenburg au discutat cu ADR Centru posibilităţi de colaborări în mediul de afaceri


Publicat

La începutul acestei săptămâni, ADR Centru a fost gazda unei delegaţii formate din reprezentanții oficiali pentru parteneriate externe ai Landului Brandenburg, care au studiat posibilităţi de colaborare şi un sistem de colaborare între firmele germane, poloneze și române. Au fost avute în vedere, printre altele, oportunităţi pentru mediul de afaceri, în special din domeniile IT, automotive, industria de prelucrare a lemnului și industria agro-alimentară.

Din partea Regiunii partenere Centru, a fost prezentă dr. Birgit Schliewenz, de la Voievodatul Wielkopolska – Angelika Menze și de la nivelul Voievodatului Dolnoslaskie – Claus J. Goldenstein, invitaţi care s-au întâlnit cu reprezentanții ADR Centru la Alba Iulia. Discuţiile au vizat demararea colaborării între cele patru regiuni europene, din cele trei țări, pe baza exeprienței acumulate deja de reprezentanții de parteneriat, precum și în concordanță cu obiectivele de dezvoltare ale regiunilor din Polonia și al Regiunii Centru, după cum au precizat reprezentanţii ADR Centru.

Delegația germană a avut ocazia să cunoască oportunități oferite de Regiunea Centru și posibilități de dezvoltare a unor proiecte trilaterale între Landul Brandenburg, Regiunea Centru și regiunile poloneze, finanțate de programele europene. Prin întâlnirea cu reprezentanţii ADR Centru, s-a urmărit activarea instituției Responsabililor de Parteneriat dintr-o țară dezvoltată (Germania) pentru definirea unor programe și proiecte comune care să ducă la dezvoltarea unor regiuni din țările estice, respectiv a regiunilor Centru, Wielkopolska și Dolnoslaskie. Potrivit reprezentanţilor ADR Centru, la nivel național un asemenea parteneriat încă nu a fost creat.

În cele trei zile în care au vizitat România, aceştia a avut întâlniri cu reprezentanți ai administrației publice și ai mediului de afaceri din județele Sibiu, Brașov, Covasna și Alba, dar le-au fost prezentate și oportunitățile din Harghita și Mureș. Principale teme dezbătute au fost acordarea de sprijin IMM-urilor pentru internaționalizarea afacerilor, promovarea oportunităților de investiții între cele patru regiuni din trei țări și interesul reciproc pentru promovarea utilizării eficiente a surselor de energie regenerabilă, precum și protejarea mediului înconjurător.

În cadrul discuțiilor de la Alba Iulia, reprezentanții de parteneriat ai landului german au discutat cu reprezentanții ADR Centru strategia de dezvoltare regională și modul de pregătire a portofoliului de proiecte pentru noua perioadă de programare 2014-2020. S-a încercat edificarea unui sistem de colaborare între firmele germane, poloneze și române, astfel încât mediul de afaceri, în special din domeniile IT, automotive, industria de prelucrare a lemnului și industria agro-alimentară, să poată identifica cele mai bune posibilități de colaborare. Acest lucru este realizabil și datorită faptului că firmele poloneze colaborează foarte bine și sunt tot mai prezente pe piața germană, precum și faptului că orașele Breslau și Poznan sunt, după capitala Varșovia, cele mai dezvoltate din punct de vedere economico-social din Polonia, iar colaborarea între ele și orașele Regiunii Centru, poate duce la diversificarea afacerilor românești.

„Cel mai bun lucru care a rezultat în urma discuțiilor a fost faptul că interlocutorii noștri germani, aflați la prima lor vizită în România, deși au venit cu multe prejudecăți despre țara noastră, au constatat că Regiunea Centru este mult deasupra așteptărilor lor, iar posibilitățile noastre de cooperare sunt foarte numeroase. De fapt, am identificat câteva direcții principale de acțiune, respectiv dezvoltarea cooperării între clustere, precum și între aceste structuri asociative și mediul universitar, pentru îmbunătățirea transferului tehnologic. De asemenea, am pus bazele colaborării pentru definirea de proiecte de viitor, pentru dezvoltare urbană, precum și pentru identificarea de proiecte care ar putea completa portofoliul de proiecte regionale pentru următoarea perioadă de programare. În plus, urmărim și corelarea strategiilor de dezvoltare cu evoluțiile demografice și vom putea pregăti proiecte pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor, prin calificarea persoanelor și prin identificarea de politici de sprijin local, astfel încât oamenii să nu mai fie tentați să părăsească țările lor de origine, unde au fost instruiți, pentru a munci în țările mai dezvoltate. Un alt aspect pe care l-am analizat a fost reprezentat de posibilitatea de a realiza proiecte de turism sau de promovare a produselor tradiționale, pentru fiecare dintre aceste regiuni care vor colabora în viitor”, a declarat directorul general ADR Centru, Simion Crețu.

În acest context, ADR Centru pune bazele primei colaborări transnaționale la nivel regional, prin implicarea unor reprezentanți ai unui stat dezvoltat în state est-europene aflate în plin proces de dezvoltare, pentru eficientizarea atragerii de fonduri europene. Aceste fonduri ar putea fi utilizate la internaționalizarea activității clusterelor românești din domeniul inovării, al industriei agro-alimentare și al prelucrării lemnului. În paralel se va facilita cooperarea dintre universitățile românești, precum și cele germane și poloneze, pentru transfer tehnologic, iar la nivel instituțional parteneriatele româno-polono-germane vor beneficia de expertiza ADR Centru pentru dezvoltarea de proiecte comune, la nivel regional sau la nivelul unui grup de județe. Discuțiile au subliniat posibilitatea concretizării colaborării între regiunile Centru, Brandenburg, Wielkopolska și Dolnoslaskie, printr-un protocol, au comunicat reprezentanţii ADR Centru.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Tinerii căutați după înjunghierea unui bărbat din Alba, REȚINUȚI. Unde i-au găsit polițiștii

Publicat

mascati, politie

Polițiștii din Alba au reușit să îi identifice și să îi rețină pe cei doi tineri care au fost implicați într-un scandal în comuna Doștat, în seara de 21 spre 22 septembrie, în urma căruia un bărbat a fost înjunghiat în zona axilei. Cei doi tineri au fost găsiți la o stână de pe raza județului Sibiu, în cursul zilei de marți. 

Pe lângă cei doi tineri, un al treilea bărbat a fost reținut de polițiști la scurt timp după producerea incidentului.

Momentan cei trei tineri care l-au agresat pe bărbat sunt reținuți.

Victima lor, un bărbat de 30 de ani nevoie de 11-12 zile de îngrijiri medicale. De asemenea, infracțiunea pentru care cei trei sunt cercetați a fost schimbată în loviri sau alte violențe, deoarece viața bărbatului nu a fost pusă în pericol, a conluzionat medicul care l-a consultat pe acesta.

CITEȘTE ȘI: Bărbat din Alba, ÎNJUNGHIAT într-un scandal pe stradă. Doi tineri sunt CĂUTAȚI de poliție

Potrivit unor surse judiciare, scandalul s-a produs după ce cei patru bărbați au băut în același bar. Victima nu se cunoștea cu cei trei, dar când au ieșit din local, acesta i-a atenționat pe tineri că fac scandal pe stradă, iar în acel moment a izbucnit un confilict spontan în urma căruia bărbatul a fost înjunghiat.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Program prelungit de lucru pentru înregistrarea rezidenței cetățenilor Uniunii Europene, în preziua și ziua votării

Publicat

Inspectoratul General pentru Imigrări prelungește programul de lucru cu publicul, în preziua și ziua alegerilor, venind în sprijinul cetățenilor Uniunii Europene care doresc eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenței în vederea participării la vot, pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Înregistrarea rezidenței, un prim pas în exercitarea dreptului de vot a cetățenilor uniunii europene.

Activitatea de lucru cu publicul a Inspectoratului General pentru Imigrări va fi prelungită premergător și în ziua votării pentru alegerea autorităților administrației publice locale, din data de 27 septembrie a.c.. Măsura vine în sprijinul cetățenilor Uniunii Europene care îndeplinesc condițiile și doresc înregistrarea rezidenței în țara noastră.

Astfel, programul de lucru al structurilor pentru imigrări, din întreaga țară, a fost prelungit, pentru sâmbătă, 26 septembrie între orele 8:00 şi 16:00, şi duminică, 27 septembrie între orele 07:00 şi 21:00, pentru a răspunde cererilor de înregistrare a rezidenței formulate de către cetățenii UE.

Cetățenii Uniunii Europene care doresc eliberarea certificatelor de înregistrare a rezidenței trebuie să prezinte o cerere scrisă, însoţită de documentele justificative în funcție de scopul șederii pe teritoriul României. Certificatul de înregistrare se emite în aceeași zi și este valabil pentru o perioadă de până la 5 ani, dar nu mai puțin de un an.

De asemenea, europenii pot vota și în baza cărții de rezidență permanentă, document care atestă rezidența de lungă durată.

Valabilitatea documentelor emise de către Inspectoratului General pentru Imigrări, care au expirat, în acest context epidemiologic, își mențin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări, conform prevederilor legale.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Operatorii aerieni cer testarea pe aeroporturi a pasagerilor pentru cursele internaționale. Ce sunt testele cu antigen

Publicat

Transportatorii aerieni globali caută soluții pentru repornirea traficului și a vieții în aeroporturi, așa cum o știm. 

Aceștia au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului. potrivit G4Media.ro.

Testele cu antigen, rapide şi ieftine, care pot fi administrate de personal non-medical, ar urma să fie disponibile în următoarele săptămâni şi ar trebui să fie distribuite potrivit unor standarde convenite la nivel global, a afirmat şeful Asociaţiei Internaţionale a Transporturilor Aeriene (IATA), Alexandre de Juniac, într-un birefing de presă susţinut online.

”Nu vedem o altă soluţie care ar fi mai uşoară sau mai eficientă”, a spus Juniac.

Companiile aeriene, afectate grav de pandemie, presează guvernele să adopte soluţii alternative la restricţiile generalizate asupra călătoriilor, care împiedică încă redresarea traficului şi care sunt înăsprite în prezent în Europa pe fondul revenirii la creştere a îmbolnăvirilor.

Odată cu disponibilitatea testelor rapide cu antigen la preţuri mici, chiar de 7 dolari, operatorii aerieni vor presa pentru ca folosirea lor să fie susţinută de Organizaţia Aviaţiei Civile (ICAO), agenţia ONU care supraveghează reglementările aviaţiei la nivel global.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alegerile locale în 27 septembrie: Regulile suplimentare din secțiile de votare. Ce este diferit față de alegerile din 2016

Publicat

Peste 310.000 de cetățeni din județul Alba pot vota duminică 27 septembrie primarii, consilierii locali, consilierii județeni și președinții Consiliilor Județene.

Alegerile locale au loc cu o întârziere de trei luni din cauza pandemiei de coronavirus, care a adus și multe reguli noi în secțiile de votare.

Mai jos vedeți numărul de alegători din fiecare localitate din județul Alba:

Regulile suplimentare la alegerile locale din 27 septembrie sunt purtarea măștii de protecție, dezinfectarea continuă a mâinilor de către membrii secției de votare după contactul cu materialele de votare sau cu actele de identitate ale alegătorilor.

În cazul alegătorilor, la intrarea în secția de votare li se va măsura temperatura și se va face o analiză epidemiologică, iar dacă nu dețin o mască, li se va înmâna una. Alegătorii vor trebui să își dezinfecteze mâinile înainte de intrarea în secția de votare.

Cum pot vota persoanele cu COVID-19 care în 27 septembrie vor fi în spital sau în izolare la domiciliu?

Toți cetățenii care nu se pot deplasa la secția de votare, pe baza unor documente de la medicul de familie ori de la medicul specialist, pot solicita urna special, de la secția de votare cea mai apropiată de unitatea sanitară unde sunt internați sau, dacă sunt la domiciliu, de la secția la care sunt arondați.

Pe baza cererii, o echipă de la secția de votare se va deplasa cu urna specială la domiciliu sau la unitatea sanitară, în condiții de pandemie, cu protecție sanitară.

Cei care merg cu urna mobile la domiciliul alegătorilor, cu măști, mănuși și dezinfectant. Persoana care votează va purta mască și își va dezinfecta mâinile înainte de a vota.

La spitale, altele decât cele COVID, se vor respecta regulile de la nivelul fiecărei unități medicale. Din discuțiile cu Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Public, este necesară protecție suplimentară doar în secțiile de COVID ATI, unde se va purta și combinezon, așa cum este stabilit prin regulile spitalului COVID.

Unde se depune cererea pentru urna mobile la alegerile locale?

Cererea poate fi depusă și la Biroul de Circumscripție la care este arondată secția de votare a solicitantului. Aceasta va fi transmisă președintelui secției de votare, sâmbătă 26 septembrie, între orele 18.00 – 20.00, astfel încât să primească acasă duminică urna mobile și să voteze de la domiciliu persoanele care au afecțiuni medicale din cauza cărora nu se pot deplasa, dar și persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.

Cum pot trimite cererile pentru urna mobile persoanele care sunt suspecte sau confirmate cu COVID și care nu pot pleca de la domiciliu?

Cererile acestora pot fi comunicate pe e-mail Birourilor de Circumscripție. Adresa de e-mail se află pe site-ul Biroului Electoral Central, la CONTACTE. Acolo, fiecare Circumscripție Electorală are datele de contat, e-mail și numărul de telefon.

Mai exact, cererile și declarațiile justificative pot fi depuse și online, pe mail-ul Biroului Electoral de Circumscripție.

De exemplu, dacă locuiești în Blaj, comunici către Biroul de Circumscripție Municipal Blaj documentele și acestea sunt puse la dispoziția Biroului Electoral al secției de votare la care este arondată persoana care face solicitarea pentru urna mobilă.

Ce trebuie să scrie pe documentele medicale necesare alegătorilor care cer urna mobile pentru că nu pot merge la secții în ziua alegerilor locale?

Medicul de familie sau medicul specialist trebuie să menționeze în special că persoana nu se poate deplasa la secția de votare în data respectivă și afecțiunile de care suferă aceasta.

Secția de votare este obligată să preia cererea și să se asigure că alegătorii își exercită dreptul la vot duminică.

Cum vor arăta secțiile de votare la alegerile locale în pandemie? Ce reguli noi trebuie respectate?

Regulile suplimentare la alegerile locale din 27 septembrie sunt purtarea măștii de protecție, dezinfectarea continuă a mâinilor de către membrii secției de votare după contactul cu materialele de votare sau cu actele de identitate ale alegătorilor.

În cazul alegătorilor, la intrarea în secția de votare li se va măsura temperatura și se va face o analiză epidemiologică, iar dacă nu dețin o mască, li se va înmâna una. Alegătorii vor trebui să își dezinfecteze mâinile înainte de intrarea în secția de votare.

În secția de votare, vor repeta procedura de dezinfecție și vor putea intra numai dacă vor purta corect masca, astfel încât să acopere gura și nasul.

Câte persoane pot fi simultan în secția de votare?

În secțiile care au între două și cinci cabine de vot, nu pot fi mai mult decât numărul cabinelor de votare. Când va fi un flux continuu, trebuie să se păstreze în secțiile de votare un număr de până la 20 de persoane.

Cum se face identificarea alegătorului care poartă mască? Când trebuie să dea masca jos și pentru cât timp?

Alegătorii trebuie să se identifice în fața operatorilor și a membrilor secțiilor de votare, care trebuie să se asigure că cel care prezintă actul de identitate este și cel care îl deține.

Masca se dă jos de pe figură un scurt timp, pentru identificare, apoi se pune din nou corect peste gură și nas, pentru ca alegătorul să poată exercita dreptul de vot în continuare.

Cum votăm corect la alegerile locale din 27 septembrie?

Ca să votăm corect, trebuie să folosim în condiții optime materialele necesare votării. Ștampila trebuie pusă pe buletinul de vot astfel încă să ne asigurăm că opțiunile sunt corecte și că votul nu va fi anulat la finalul procesului de votare.

În condiții de pandemie, trebuie să respectăm toate regulile sanitare care ne sunt comunicate la accesul în secția de votare, pentru ca ulterior să nu existe o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

Ce se votează la alegerile din 27 septembrie?

În județ, votăm Consiliile Județene și președinții acestora, care de această dată se aleg în vot uninominal, separat de listele de consilieri. Alegem și primarii comunelor, orașelor și municipiilor și consiliile locale ale acestora.

Cum votăm dacă nu suntem pe 27 septembrie în localitatea de domiciliu?

Alegătorii au drept de vot la domiciliu sau la reședință. Dacă alegătorii și-au schimbat domiciliul, dar actul de identitate nu a fost schimbat, mai este timp pentru a-l schimba, astfel încât să votăm în funcție de domiciliu.

Cei care vor să voteze în funcție de reședință, o pot înregistra pe actul de identitate.

Ce nu avem voie să facem în secția de votare?

Ca la toate alegerile, în secția de votare nu avem voie să discutăm despre competitorii electorali și să punem în pericol materialele
necesare votării, precum și pe membrii secțiilor de votare prin nerespectarea măsurilor de protecție sanitară.

surse: AEP, libertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate