Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Reprezentanții Horeca: Clientul va suporta nota de plată pentru creșterea TVA. Ce impact ar avea revenirea TVA la 9 procente

Publicat

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității consideră propunerea Ministrului de Finanțe Adrian Câciu de creștere a TVA-ului pentru sectorul Horeca de la 5 la 9% ca fiind extrem de nocivă. Clientul va suporta nota de plată pentru această creștere, consideră reprezentanții din acest sector.

În plus, în opinia patronatelor Horeca, este vorba de despre un sector greu încercat, care se străduie să își revină după impactul negativ al pandemiei COVID și este astăzi și sub presiunea unei crize uriașe de personal și de acces la materii prime, se arată într-un comunicat transmis redacției de reprezentanții Horeca.

”Industria ospitalității este astăzi extrem de vulnerabilă din cauza restricțiilor ultimilor 2 ani, care au împiedicat sectorul HORECA să lucreze la 100% capacitate, dar și din cauza crizei de personal și a creșterii prețurilor la materiile prime.

Toate acestea au un impact negativ de importanță majoră asupra industriei și în acest context avem nevoie de sprijinul Guvernului, avem nevoie de soluții, nu avem nevoie de o altă problemă’’ a declarat Ruxandra Stoica, vicereședinte al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR), într-un comunicat.

Mai mult decât atât, pentru industria ospitalității și pentru mediul antreprenorial în general, nevoia unui cadru fiscal predictibil și stabil este esențială dacă ne dorim nu doar supraviețuirea unor industrii, dar și dezvoltarea lor (prin investiții importante chiar) acolo unde există potențial, au precizat reprezentanții industriei.

„Să nu uităm de asemenea de presiunea exercitată asupra consumatorului final.

Industria a fost deja nevoită să mărească prețurile pentru consumatorul final din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și din păcate, clientul va suporta și el, alături de industrie, într-un final, nota de plată pentru o creștere a TVA-ului ce vine peste toate creșterile anterioare.

După 2 ani de pandemie în care restricțiile i-au împiedicat pe oameni să iasă să socializeze la restaurante, la evenimente private etc., ajungem astăzi în situația în care oamenii deși au voie să o facă, nu-și vor mai putea permite!

Ne dorim dialog deschis cu decidenții politici pentru a putea găsi soluții care să nu aibă un impact negativ asupra industriei și a economiei în general.

Ne dorim un buget curat și echilibrat și vrem să sprijinim colectarea corectă a acestuia și în general să găsim soluții împreună cu autoritățile pentru îmbunătățirea mediului în care lucrăm”, a adăugat Ruxandra Stoica, Vicepreședinte al FPIOR.”

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității reprezintă interesele câtorva mii de operatori din industria ospitalității din toată țara.

Marcel Ciolacu: a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că luni, în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică.

Întrebat pentru ce tipuri de produse şi servicii va creşte TVA, conform prezentării făcute de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, liderul PSD a replicat că este vizată eliminarea anumitor excepţii.

„Este propunerea… de exemplu, pentru catering şi alimentaţie publică era TVA 5%. Şi s-a propus venirea la 9%, cum este şi excepţia pentru alimente, în general. Nu poţi o abordare diferită de la 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepţii, nu de introducere de taxe noi”, a precizat Ciolacu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că nu este vorba despre majorări, ci despre eliminarea unor excepţii.

„Nu creşte absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepţii”, a precizat liderul PSD.

Citește integral:Lista taxelor care vor crește de la 1 iulie. Măsurile fiscale pregătite de guvern. Mai multe produse vor fi mai scumpe din 2023

sursa foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax