Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reprezentantul unei firme din Alba Iulia, cercetat penal după ce a vândut un precursor de exploziv unei persoane fizice

Publicat

Reprezentantul unei firme din Alba Iulia este cercetat penal după ce a vândut o substanță considerată precursor de explozivi, unei persoane fizice. Este cercetat pentru nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, în urma unui control efectuat la o societate comercială din Alba Iulia, care are ca și obiect de activitate și comercializarea de substanțe folosite la igienizarea spațiilor, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au constatat că reprezentantul societății ar fi comercializat, publicului larg, produse conținând peroxid de hidrogen 32,6%, o substanță considerată, conform Legii nr. 49/2018, precursor de exploziv restricționat. În varianta simplă, peroxidul de hidrogen se mai numește apă oxigenată.

Se pare că în concentrație mare este extrem de periculoasă, din multiple motive. Este oxidant destul de puternic și arde (se poate utiliza de exemplu la albirea craniilor trofeu ale vânătorilor). Sub acțiunea unui catalizator se descompune violent și poate forma chiar și accidental peroxid de acetona foarte instabil care se descompune hipersonic cu ~ 5Km/s la cel mai mic șoc.

Din cauza asta nu se gaseste pe toate drumurile, in special in tarile in care locuitorii nu prezinta incredere…
O protectie in plus e si faptul ca distilarea fractionata la presiune normala nu este potrivita, fiind instabila la temperatura.

Pe numele reprezentantului societății, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului materiilor explozive, faptă prevăzută de art. 346 din Codul Penal.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba reamintește:

Precursorii de explozivi restricționați sunt peroxidul de hidrogen (val. limită 12% g/g), nitrometan (val. limită 30% g/g), acid nitric (val. limită 3% g/g), clorat de potasiu (val. limită 40% g/g), perclorat de potasiu (val. limită 40% g/g), clorat de sodiu (val. limită 40% g/g),  perclorat de sodiu (val. limită 40% g/g).

Conform Legii nr. 49 din 27 februarie 2018 privind precursorii de explozivi, introducerea pe teritoriul României, scoaterea de pe teritoriul României, producerea, experimentarea, prelucrarea, deținerea, transportul, tranzacția, utilizarea, punerea la dispoziție sau orice altă operațiune cu precursori de explozivi restricționați se realizează numai de către operatori economici.

Din motive de ordine și siguranță publică, în România se interzice operatorilor economici să pună la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg precursori de explozivi restricționați, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 98/2013. Persoanelor din rândul publicului larg le este interzis să introducă pe teritoriul României, să dețină, să utilizeze, să producă, să experimenteze, să prelucreze sau să transporte astfel de precursori de explozivi restricționați.

Operatorii economici trebuie să țină evidența strictă a tranzacțiilor efectuate cu precursori de explozivi restricționați, într-un registru anume destinat.

Registrul se păstrează la sediul social al operatorului economic și se arhivează 5 ani de la terminarea acestuia. Este obligatorie etichetarea corespunzătoare a precursorilor de explozivi restricționați.

Punerea la dispoziție a precursorilor de explozivi restricționați către operatori economici se realizează numai în spații special amenajate în care nu au acces persoanele din rândul publicului larg. Depozitarea precursorilor de explozivi restricționați se face cu respectarea indicațiilor producătorului prevăzute în fişa cu date de securitate a acestora.

Operatorii economici din județul Alba, care desfășoară operațiuni cu precursori de explozivi restricționați au obligația de a notifica I.G.P.R. și de a se înregistra la I.P.J. Alba – Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate