Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

Restaurant închis temporar de DSVSA Alba. Sancțiuni de peste 70.000 de lei la alte unități. Ce au descoperit inspectorii

Publicat

Un restaurant din Alba a fost închis temporar din cauza condițiilor structurale improprii pentru desfășurarea activității de alimentație publică, în urma unor controale ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. În total, după verificările din județ, în ultimele două luni, au fost aplicate sancțiuni de peste 75.000 de lei.

În perioada sezonului estival, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba acordă verifică unitățile în care crește consumul de alimente, astfel încât să fie prevenite toxiinfecțiile alimentare, iar sănătatea consumatorilor să fie protejată.

În lunile iunie și iulie au fost efectuate peste 121 de controale tematice la unități precum săli de evenimente, restaurante, cantine, grădinițe de vară, tabere școlare și pensiuni turistice (cu bloc alimentar).

Au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 76.000 de lei, conform Hotărârii de Guvern 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Controalele efectuate de inspectorii sanitar-veterinari se concentrează în principal pe prevenție și consiliere. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor, potrivit DSVSA.

Nereguli constatate după controale

Între neconformitățile depistate se numără:

  • etichetarea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea compartimentării și depozitării separate a produselor alimentare, pe categorii de produse (materiile prime se depozitează separat de alimentele gata de consum)
  • manipularea cu nerespectarea normelor de igienă, inclusiv fără mănuși de protecție; depozitarea alimentelor în spații neigienizate
  • absența substanțelor de dezinfecție; lipsa monitorizării temperaturilor în spații frigorifice.

În cazul unei unități s-a dispus suspendarea temporară a activității din cauza condițiilor structurale improprii pentru desfășurarea activității de alimentație publică.

Potrivit unor surse, este vorba despre un restaurant din Vidra (Munții Apuseni). Acesta rămâne închis până la remedierea neregulilor.

Ce verifică DSVSA

Inspectorii DSVSA Alba verifică condițiile de recepționare, depozitare, preparare și servire a alimentelor, respectarea regimului frigorific, aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților.

De asemenea, sunt monitorizate modul de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, cerințele de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

DSVSA Alba depune toate diligențele necesare pentru ca nunțile, botezurile, petrecerile private și alte evenimente să se desfășoare în condiții optime, cu respectarea drepturilor și interesele consumatorilor, iar cei care se cazează în unitățile turistice (în care se servesc alimente gata de consum) să beneficieze de preparate sigure.

Acestor controale specifice în perioada verii se adaugă programul anual de control, în cadrul căruia sunt verificate toate tipurile de unități alimentare și din industria alimentară.

Inspectorii DSVSA Alba vor verifica, în continuare, în cazul tuturor unităților, condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată și carne preparată, produse din carne, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte).

Cetățenii pot sesiza nereguli în domeniul alimentar la nr. de telefon 0258 835 915 sau pe adresa de e-mail office-alba@ansvsa.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Stefan

    joi, 04.08.2022 at 13:27

    PUBLICATI SI NUMELE INSTITUTIILOR DIN HORECA CARE AU FOST AMENDATE DE D.S.V.S
    A , PENTRU A STII POPULATIA .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax