Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Restaurantele, barurile și hotelurile din Alba Iulia, chiriașe la primărie, vor putea cere SCUTIRE de la plată. Condiții

Publicat

alba iulia

Firmele și persoanele fizice din Alba Iulia care au avut activitatea afectată în perioada stării de urgență și alertă vor putea să depună cereri pentru scutirea de la plata chiriilor sau redevențelor, până cel târziu în 15 septembrie.

Este vorba despre restaurante, cafenele, hoteluri și alți operatori economici care au avut restricții în această perioadă și care pot beneficia de facilități fiscale legate de spațiile închiriate sau concesionate de la primărie.

HCL 132/30 aprilie prin care a fost aprobată scutirea obligației de plată a chiriilor în Alba Iulia va fi revocată și propus alt proiect, privind condițiile de exonerare de la plata acestora pentru anumite persoane juridice sau fizice, în contextul pandemiei. Este propunerea primăriei, care va intra la vot în ședința CL de vineri.

În raportul de specialitate se explică faptul că prin HCL 132/30.04.2020 s-a aprobat scutirea de la plata sumelor datorate de persoane fizice sau juridice în baza contractelor încheiate cu primăria de închiriere spații, concesiune sau asociere, dar și achitarea acestor sume ”după încetarea suspendării sau restrângerii activității, până cel mai târziu în ultima zi lucrătoare a anului 2020, fără plata de dobânzi sau alte penalități”.

”Prin scutirea de la plata sumelor datorate în temeiul acestor contracte, se înțelege nu amânarea plății, ci anularea obligațiilor financiare datorate, ori prin redactarea în acest mod, HCL nr. 132/2020 este inaplicabilă”, motiv pentru care se propune revocarea acesteia, se mai arată în documentație.

Se propune revocarea HCL 132 și aprobarea unui nou proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care să se dispună următoarele:

– ”exonerarea totală sau parțială, după caz, de la obligația de plată a chiriilor și redevențelor aferente contractelor de închiriere, concesiune, asociere având ca obiect bunuri proprietate publică sau privată a municipiului Alba Iulia, pe toată durata stării de urgență instituită (inclusiv starea de alertă – n.r.), calculându-se pentru fracție din fiecare lună

– beneficiază de exonerarea, totală sau parțială, după caz, de la plata chiriei și/sau redevenței, la cerere, numai persoanele fizice sau juridice titulare ale unor contracte de închiriere, concesiune, asociere având ca obiect bunuri proprietate publică sau privată a municipiului Alba Iulia, a căror activitate este suspendată sau restrânsă în temeiul dispozițiilor art.1 și art.2 din Ordonanța militară nr. 1/2020 privind unele măsuri de primă urgență care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri, cu modificările și completările ulterioare

– persoanele fizice sau juridice, titulare ale unor contracte de închiriere, concesiune sau asociere, îndreptățite să beneficieze de exonerarea totală sau parțială, după, caz, potrivit dispozițiilor art.3 alin.(1) din prezenta hotărâre, de la plata chiriei și/sau redevenței datorate, pot depune până la data de 15 septembrie 2020, inclusiv, la Primăria municipiului Alba Iulia, o cerere în acest sens, cerere care va fi însoțită de o copie a certificatului de tip 1 sau de tip 2, emise de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în temeiul dispozițiilor OUG nr. 29/2020 cu modificările și completările ulterioare și ale Ordinului Ministrului Economiei, Energiei și a Mediului de Afaceri nr.79/2020, cu modificările și completările ulterioare

– analizarea și aprobarea cererilor de exonerare totală sau parțială a plății chiriei și/sau redevenței se va face de către o comisie de analiză, formată dintr-un număr impar de membri, minimum 3 și maximum 7, numiți prin Dispoziție a Primarului municipiului Alba Iulia, formată din membri ai Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, salariați din cadrul aparatului de specialitate al Primarului și din serviciile din subordinea Consiliului local”.

Reprezentanții Primăriei reamintesc și contextul în care au fost decise aceste facilități fiscale pentru firme și persoane fizice din Alba Iulia:

”Prin Decretul Președintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgentă pe teritoriul României, având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a mai multor țări în care au fost infectate și au decedat un număr mare de persoane, precum și declararea „Pandemiei” de către Organizația Mondială a Sănătății la data de 11.03.2020, a fost declarată starea de urgență pe întreg teritoriul României pe o durată de 30 de zile, durată care mai apoi a fost prelungită cu încă 30 de zile, începând cu data de 15 aprilie 2020 prin Decretul Președintelui României nr. 240/2020. Ca urmare a acestor acte normative, prin dispozițiile Ordonanței militare nr.1/2020, cu modificările și completările ulterioare, au fost suspendate sau restrânse unele activități”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax