Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Restaurantele și hotelurile ar urma să rămână deschise pentru persoanele vaccinate, fără să se țină cont de incidență

Publicat

Premierul Florin Cîțu a spus că i-a cerut lui Raed Arafat să modifice hotărârea CNSU în sensul în care activitățile din domeniul Horeca să poată continua pentru cei vaccinați, indiferent de rata de incidență și dacă personalul este și el vaccinat.

„Deja am cerut domnului Raed Arafat să modifice hotărârea CNSU, astăzi să o plasăm în CNSU, prin care să permitem activitățile economice de acest gen, în special Horeca, să rămână deschise dacă sunt vaccinați cei din personal și pentru persoanele vaccinate. Indiferent de rata de incidență, persoanele vaccinate pot să meargă la reataurant daca și cei de acolo sunt vaccinați”, a spus premierul.

Acesta a spus că persoanele vaccinate „nu trebuie penalizate”.

Vezi și CERTIFICATUL VERDE: Cum se obține și ce valabilitate are pentru vaccinați și nevaccinați. În ce condiții poate fi folosit

Hotărârea va fi luată astăzi, iar vineri va fi aprobată în Guvern.

În prezent, în localitățile cu incidență peste 3 la mie, locuitorii au nevoie de certificatul verde Covid pentru a intra în restaurante și cafenele. Atunci când incidența trece de 6 la mie, acestea se închid, fiind permisă doar livrarea la domiciliu.

Achiziționarea de medicamente pentru tratamentul anti-COVID

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat miercuri că bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat cu 386 de milioane de lei, inclusiv în vederea achiziţionării de medicamente precum Remdesivir şi Tocilizumab, necesare în tratamentul anti-COVID, dar şi pentru anticorpi monoclonali.

„Am aprobat, prin hotărâre de guvern, alocarea a 386 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă, pentru a achiziţiona medicamente destinate tratării pacienţilor cu COVID-19 internaţi în unităţile sanitare din România.

Aceşti bani nu au fost ceruţi la rectificare bugetară.

Stocul pentru Remdesivir era doar pentru încă o lună, iar pentru Tocilizumab doar pentru trei săptămâni. Pentru prima oară am comandat şi anticorpi monoclonali. Aceasta este o comandă făcută tot de Comisia Europeană în numele României. Am aderat şi noi la această comandă.

În plus, pe lângă aceste sume, care au fost propunerile Comisiei de boli infecţioase, s-a suplimentat cu 70 de milioane de lei programul Ministerului Sănătăţii destinat îngrijirii şi acordării tratamentelor pacienţilor critici”, a afirmat premierul, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern.

Eliminarea carantinei pentru transportatori

În ceea ce privește protestul transportatorilor, care cer eliminarea carantinei la sosirea în țară a șoferilor, pemierul a spus că decizia în acest caz este la specialiști.

„O mare parte dintre lucrurile pe care le revendicau au fost rezolvate și se rezolvă în Parlamentul României astăzi. În ceea ce privește carantinarea, decizia nu este la Guvern, este la specialiști, dacă specialiștii recomandă că asta trebuie să fie pentru cei care vin din țările în zonă roșie asta va fi soluția. Dacă sunt vaccinați, nu cred că sunt în carantină. Dacă nu sunt vaccinați vom vedea dacă se poate pe baza unui test să nu stea în carantină. Eu vreau ca lucrurile să rămână deschise pentru cei care au certificat verde”, a mai spus Florin Cîțu.

surse: mediafax.ro, biziday.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax