Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Restaurantul unde a avut loc nunta cu probleme ÎNCHIS de DSVSA Alba, până ies analizele la alimente. Şase pacienţi au fost externați


Publicat

Potrivit evidenţelor DSP Alba,  până luni la ora 14.30, 63 de persoane dintre cele 146 care au participat, joi, la o nuntă, lângă Alba Iulia, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Dintre cei 22 de pacienţi care au fost internaţi cu simptome de toxiinfecţie alimentară, şase au fost externaţi. Directorul DSP Alba, Horea Timiş, a declarat, luni, în conferinţă de presă, că pacienţii externaţi sunt de la Cugir. DSP și DSVSA au prelevat probe de mâncare de la restaurantul localului unde a avut loc nunta. Până la obținerea rezultatelor la analize, care potrivit purtătorului de cuvânt DSVSA Alba, Delia Oltean, durează între 5-7 zile, activitatea restaurantului este suspendată. Rămâne de văzut dacă evenimentele care au fost programate sâmbătă şi duminică se vor mai ţine în incinta restaurantului.

Numărul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au participat, joi seara,  la o nuntă într-un un local de lângă Alba Iulia au ajuns până luni la 63. La Secţia de Boli Infecţioase din Alba Iulia au fost internate 15 persoane care au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară, iar la Cugir încă 7 persoane. În total 22 de pacienți, dintre cei 63 care s-au prezentat la consultații, au necesitat internarea.

Până luni la ora 14.30 au fost externate şase persoane  de la spitalul din Cugir. În total au mai rămas sub observaţie medicală 16 persoane, respectiv cei 15 pacienţi internaţi la spitalul din Alba Iulia şi o persoană la Cugir.

„Timpul de incubaţie a trecut de cel de 48 de ore şi nu ne mai aşteptăm la alte recidive. Până acum, echipa mixtă DSP şi DSVSA Alba a efectuat controale specifice și s-au recoltat probe de la angajaţi şi s-au verificat documente alimentelor. Când vom avea probele, vom putea să interpretăm şi rezultatele”, a spus directorul DSP Alba, Horea Timiş în cadrul conferinţei de presă desfășurată luni, la trei zile de la declanșarea valului de toxiinfecții.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, Delia Oltean a precizat că încă de sâmbătă dimineaţa specialişti din cadrul instituţiei s-au deplasat la restaurantul la care a avut loc petrecerea şi au prelevat probe din  toate categoriile de produse care au fost consumate, joi, de nuntaşi .

Probele au ajuns în laboratorul DSVSA Alba şi urmează ca, după o perioadă de 5-7 zile, să se afle cauza acestor îmbolnăviri. Până acum se bănuiește că sursa toxiinfecției ar putea fi peștele sau prăjiturile.

„Sunt analize complexe, parametri microbiologici, atât în ceea ce priveşte verificarea deficienţelor de igienă, cât şi a prezenţei germenilor patogeni în produsele alimentare. În urma analizelor de laborator se vor putea lua măsurile concrete, având un buletin de analize care certifică rezultatele. Dintre măsurile care au fost dispuse până în acest moment, a fost interzisă activitatea în blocul alimentar până la remedierea deficienţelor şi a situaţiei, până la confirmarea rezultatelor analizelor. Până se poate stabili cu certitudine care este cauza care a stat la baza îmbolnăvirilor în masă nu se mai pot desfăşura activităţi în locul respectiv”, a declarat Delia Oltean. Reprezentantul DSVSA nu precizat care sunt deficiențele descoperite în blocul alimentar.

Aceasta a precizat că inspectorii DSVSA Alba au fost la restaurant şi luni, pentru prelevarea de probe atât din punct de vedere al igieniei, cât şi al materiei prime folosite și se fac, în continuare, analize angajaţilor din cadrul restaurantului.

„Este o anchetă în desfăşurare. În momentul în care avem buletinele de analize acreditate ale acestor cazuri, atât de la personal cât şi de la alimente, atunci o să ne pronunţăm cu privire la sancţiuni, măsuri”, a adăugat directorul DSP Alba.

Reamintim că, încă de vineri seara, zeci de persoane care au participat la o nuntă cu 146 de invitaţi, organizată la un restaurant de lângă Alba Iulia, s-au prezentat la spitale din Alba Iulia, Cugir şi alte oraşe şi judeţe, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat preparate din meniul petrecerii.

Dacă până sâmbătă după-amiaza erau aproximativ 20 persoane internate şi peste 30 consultate, duminică numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale a ajuns la 49 la Secţia de Boli Infecţioase din Alba Iulia, 15 dintre aceștia fiind internaţi.  La spitalul din Cugir au fost internațe 12 persoane.

Potrivit pacienților și medicilor de la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Alba, localul la care a avut loc nunta este restaurantul Astoria. Niciun oficial DSP nu a confirmat care ar fi sursa toxiinfecției alimentare. Surse medicale au precizat că sunt luate în calcul două din alimente: peștele sau prăjiturile.

Printre cei care s-au prezentat la spitalul din Alba Iulia au fost şi mirii şi naşa cuplului – care, potrivit unor surse, ar fi cântăreaţa de muzică populară Mirela Petrean. Aceştia ar fi primit tratament în ambulatoriu.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. porcu'

  luni, 04.08.2014 at 19:32

  Uraaa! Dupa 3, TREI! zile D-ul Horea face declaratii! Incredibil!
  De fapt acum si-a dat seama ca nu mai poate ascunde situatia si a realizat ca telefonul se poate si încarca, magie… El cumpara altul nou de fiecare data… Glumesc si sunt răutăcios, mea culpa, ma ascund si nu imi dau cnp-ul si numele. Nu am nimic cu respectivul domn Timis, dar este inacceptabil sa iti închizi telefonul si sa taci malc. Evenimentul a avut loc joi, el intervine luni… Oare câte persoane puteau decedat sau infectate cu vreo salmonela sau altceva. Nu se poate închide o institutie intr-o singura persoana, fie ea directorul acesteia. Nu a avut nimeni curajul sa vorbeasca deschis din tot dsv-ul? Daca d-nul Timis se imbolnaveste, posibil la vreo nunta, ce facem? Închidem jucăria? Inacceptabil. Si e valabil pt toate institutiile statului român.

 2. eu

  marți, 05.08.2014 at 00:07

  Pana nu are analizele de la laborator ce poate face decat sa suspende temporar activitatea? geniu in devenire ce esti tu…

 3. porku

  joi, 07.08.2014 at 14:34

  Mare geniu in devenire mi-s, dar ca unu isi închide telefonul si nici macar nu da numele localului nu pot sa nu observ asa tantalau cum sunt. Nu era mai ok sa fi povestit întâmplarea si numele localului si toate informatiile ce le stia un momentul respectiv in loc sa se ascundă?? Sunt curios EU-le daca era familia ta la mijloc erai tot asa se nepăsător si asteptai relaxat niste rezultate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Șeful DSU, Raed Arafat: 22 de orașe mari din România au rata de incidență peste 3 la mia de locuitori

Publicat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat marți seara, la Digi24, că 22 de municipii și 15 orașe din România au trecut de pragul de 3 la rata de incidență a cazurilor de coronavirus la mia de locuitori.

El a subliniat că o creștere a numărului de îmbolnăviri duce la creșterea cifrei de pacienți în terapie intensivă și a presiunii pe spitale și pe sistemul sanitar.

În acest moment avem 615 localități care au incidență între 1,5 și 3 la mia de locuitori, a anunțat Raed Arafat. Sunt 44 de municipii și 50 de orașe care se înscriu la aceste cote de incidență.

În schimb, sunt 255 de localități în toată țara care au depășit rata de incidență de 3 la mie, a spus Raed Arafat. El a precizat că 22 de municipii și 15 orașe au rata de incidență peste 3 la mie.

„De aici vine presiunea. Creșterea numărului duce la creșterea cifrei în terapie intensivă și a presiunii pe spitale și pe sistemul sanitar.

Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creșterii, cel puțin să ne oprim la un platou, dacă nu putem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000 – 4.000 și ceva de cazuri pe zi înseamnă un număr important de cazuri la terapie intensivă”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Sursa: Digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Accident rutier în parcarea Kaufland din Alba Iulia: Un automobil a intrat într-un stâlp de iluminat

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți seara, în jurul orei 20.40, la intrarea în parcarea magazinului Kaufland din Alba Iulia. 

Potrivit IPJ Alba, în urma unei tamponări între două mașini, unul dintre cele două automobile a lovit stâlpul de iluminat aflat la intrarea în parcarea supermarketului.

Reprezentanții IPJ Alba au mai declarat că nu s-au înregistrat victime.

știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Două noi baze sportive, cu nocturnă, la Colegiul HCC din Alba Iulia și în cartierul Micești. Licitațiile, lansate în SEAP

Publicat

Două baze sportive moderne vor fi construite în municipiul Alba Iulia, prin investiții ale CNI de peste 6,9 milioane de lei. Prima dintre ele va fi amenajată pentru Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” și va cuprinde un teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei, tenis și o clădire pentru vestiare.

Cea de-a doua bază sportivă va fi construită în cartierul Micești și va include un teren de fotbal cu gazon sintetic, un teren multifuncțional, o tribună cu o capacitate de 500 de locuri și o clădire pentru vestiare. Ambele baze sportive vor beneficia de instalații de iluminat nocturn.

Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat marți, 19 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) două licitații pentru proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pentru: Construcții de baze sportive proiect tip 2 – V1 încălzire pe gaze -„Construire bază sportivă TIP 2 – B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 11” respectiv proiectare, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții Construcții de baze sportive proiect tip 1 – V2, încălzire cu gaz: “Construire bază sportivă TIP 1, cartier Micești, strada Stadionului nr. 9”.

Valoarea totală estimată a bazei sportive de la Colegiul „Horea, Cloșca și Crișan” este de 1.286.022,24 de lei, fără TVA, iar cea din cartierul Micești este de 5.616.403,81 de lei, fără TVA.

Baza sportivă, B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 11

Baza sportivă va cuprinde:

 • Teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis,
 • Clădire pentru vestiare,
 • Alei pietonale,
 • Spații verzi.

Teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis

Terenul multifuncțional are dimensiunile suprafeței utile de evoluție 26 x 44 m si cele ale suprafeței utile de joc 20 x 40 m. Zona de protecție perimetrală are lățimea de 2 m.

Marcajele terenului sunt conforme cu cerințele Regulamentelor de funcționare ale Federațiilor Române de handbal, baschet, volei și tenis.

Suprafața de joc va fi dintr-un covor de tartan, pe un planșeu din beton armat și balast compactat.

Pe una din laturile lungi se vor amplasa 2 bănci de câte 10 scaune pentru rezerve și antrenori.

Va exista o instalație pentru iluminat nocturn.

Suprafata de joc va fi delimitată cu o împrejmuire din stalpi metalici și plasă bordurată cu înălțimea de 1,5 m pe laturile lungi și cu un gard de protecție din stâlpi metalici și plasă textile cu înălțimea de 6 m pe laturile scurte.

Accesul sportivilor se va face prin două porți metalice dinspre clădirea pentru vestiare.

 

Dotări și echipamente exterioare:

 • Bănci pentru rezerve
 • Fileu de tenis cu stâlpi mobili
 • Fileu de volei cu stâlpi mobili
 • Panouri de baschet mobile complet echipate
 • Porți pentru handbal
 • Protecție căptușeală de burete la stâlpii nocturnei.

Clădirea pentru vestiare va fi parter și va avea dimensiunile 7,05 x 21,8 m, cu înălțimea la atic de 3,85 m. Suprafața construită a clădirii va fi de 153,69 mp, cea desfășurată va fi de 153,69 mp.

Vor exista un acces principal și două secundare pentru sportivi pe latura către terenul de fotbal; va exista un acces secundar pe latura opusă către camera tehnică. Din holul de acces se va face distribuția către spațiile clădirii.

Baza sportivă, cartierul Micești

Baza sportivă va cuprinde:

 • Teren pentru fotbal,
 • Teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis,
 • Clădire pentru vestiare,
 • Cabină de poartă,
 • Parcare,
 • Alei pietonale,
 • Spații verzi.

Teren pentru fotbal

Terenul pentru fotbal are dimensiunile suprafeței utile de evolutie 75,5 x 117 m și cele ale suprafeței utile de joc 68 x 105 m. Zona de protecție perimetrală are lățimea de 3 m pe laturile lungi și 6 m pe laturile scurte.

Marcajele terenului sunt conforme cu cerințele Regulamentului de organizare a activităţii fotbalistice din 2018 al Federației Române de Fotbal. Terenul poate fi marcat și pentru 2 terenuri de mini-fotbal, suprafețele vor fi 40 x 60 m.

Suprafața de joc va fi dintr-un covor de gazon artificial, pe straturi de balast și piatră compactate. Suprafața de joc va avea pante de 0,5% către laturile lungi; drenarea apelor pluviale va fi asigurată prin stratul suport.

Pe una din laturile lungi se vor amplasa 2 bănci de câte 14 scaune pentru rezerve și antrenori. Pe latura lungă opusă se vor amplasa gradene pentru 500 de spectatori. Adiacent gradenelor vor exista locuri pentru 20 de persoane cu dizabilități locomotorii.

Tabela de marcaj și cel putin 5 catarge pentru drapele se vor amplasa pe latura scurtă opusă clădirii pentru vestiare. Va exista o instalație pentru iluminat nocturn.

Suprafața de joc va fi delimitată cu o împrejmuire din stâlpi metalici și plasă bordurată cu înălțimea de 1,50 m pe laturile lungi și cu un gard de protecție din stâlpi metalici și plasă textilă cu înălțimea de 6,00 m pe laturile scurte.

Accesul sportivilor se va face printr-o poartă metalică dinspre clădirea pentru vestiare; accesul spectatorilor se va face printr-o poartă metalică dinspre parcare.

Dotări și echipamente exterioare:

 • Gradene tribune pentru 500 de spectatori
 • Porți de fotbal
 • Tabelă de marcaj
 • Catarge pentru drapele
 • Bănci pentru rezerve
 • Protecție căptușeală de burete la stâlpii nocturnei
 • Plasă de compartimentare a terenului cu gazon în două terenuri mici de antrenament de fotbal.
 • Targă medicală

Terenul multifuncțional

Terenul multifuncțional are dimensiunile suprafeței utile de evoluție 25 x 44 m și cele ale suprafeței utile de joc 40 x 20 m. Zona de protecție perimetrală are lățimea de 2 m.

Marcajele terenului sunt conforme cu cerințele Regulamentelor de funcționare ale Federațiilor Române de handbal, baschet, volei și tenis.

Suprafața de joc va fi dintr-un covor de tartan, pe un planșeu din beton armat și balast compactat.

Pe una din laturile lungi se vor amplasa 2 bănci de câte 10 scaune pentru rezerve și antrenori. Va exista o instalație pentru iluminat nocturn.

Suprafata de joc va fi delimitată cu o împrejmuire din stâlpi metalici și plasă bordurată cu înălțimea de 1,50 m pe laturile lungi și cu un gard de protecție din stâlpi metalici și plasă textilă cu înălțimea de 6 m pe laturile scurte.

Accesul sportivilor se va face printr-o poartă metalică dinspre clădirea pentru vestiare.

Dotări și echipamente exterioare:

 • Bănci pentru rezerve
 • Fileu de tenis cu stâlpi mobili
 • Fileu de volei cu stâlpi mobili
 • Panouri de baschet mobile complet echipate
 • Porți de handbal
 • Protecție căptușeală de burete la stâlpii nocturnei

Clădirea pentru vestiare va fi parter + 1 etaj parțial și va avea dimensiunile 10,8 x 36,3 m, cu înălțimea la atic de 7,05 m. Suprafața construită a clădirii va fi de 395,88 mp, cea desfășurată va fi de 520,96 mp.

Va exista un acces principal și 2 secundare pentru sportivi pe latura către terenul de fotbal; vor exista 3 accese secundare pe latura opusă către grupurile sanitare pentru spectatori și camera tehnică. Din holul de acces va exista holul de distribuție al clădirii; accesul la etaj se va face pe o scară interioară.

La intrarea în baza sportivă se va amplasa o cabină de poartă din poliester armat cu fibra de sticlă, cu dimensiunile 2,7 x 2,7 m.

Accesul auto se face prin coborarea bordurii trotuarului pietonal amenajat denivelat față de partea carosabilă a străzii/drumului. Structura rutieră va fi de același tip cu cea a străzii/drumului. Lățimea accesului va fi de 8 m pentru intrarea/ieșirea autovehiculelor cu raze interioare de 6 m.

Va exista o parcare pentru 55 de autoturisme – din care 4 pentru persoane cu dizabilități locomotorii și pentru 2 autocare.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Stație de dezinfecție cu ultraviolete, amplasată la intrarea principală de la Alba Mall din Alba Iulia

Publicat

Centrul Comercial Alba Mall continuă să investească sume importante pentru siguranța celor care îi trec pragul, mai ales în această perioadă în care numărul infectărilor cu noul coronavirus este unul îngrijorător. 

Mai exact, începând de marți, 20 octombrie 2020, la intrarea principală a Alba Mall, a fost amplasată o stație de dezinfecție cu ultraviolete, care permite decontaminarea împotriva agenților biologici, inclusiv a virusului COVID-19.

Aparatul este certificat cu privire la toate normele de conformitate pentru utilizarea eficientă și în siguranță. Instrucțiunile de utilizare sunt afișate în apropierea stației iar lămuriri suplimentare, dacă este cazul, se pot primi de la personalul Centrului Comercial.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate