Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Restaurantul unde a avut loc nunta cu probleme ÎNCHIS de DSVSA Alba, până ies analizele la alimente. Şase pacienţi au fost externați


Publicat

Potrivit evidenţelor DSP Alba,  până luni la ora 14.30, 63 de persoane dintre cele 146 care au participat, joi, la o nuntă, lângă Alba Iulia, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Dintre cei 22 de pacienţi care au fost internaţi cu simptome de toxiinfecţie alimentară, şase au fost externaţi. Directorul DSP Alba, Horea Timiş, a declarat, luni, în conferinţă de presă, că pacienţii externaţi sunt de la Cugir. DSP și DSVSA au prelevat probe de mâncare de la restaurantul localului unde a avut loc nunta. Până la obținerea rezultatelor la analize, care potrivit purtătorului de cuvânt DSVSA Alba, Delia Oltean, durează între 5-7 zile, activitatea restaurantului este suspendată. Rămâne de văzut dacă evenimentele care au fost programate sâmbătă şi duminică se vor mai ţine în incinta restaurantului.

Numărul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au participat, joi seara,  la o nuntă într-un un local de lângă Alba Iulia au ajuns până luni la 63. La Secţia de Boli Infecţioase din Alba Iulia au fost internate 15 persoane care au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară, iar la Cugir încă 7 persoane. În total 22 de pacienți, dintre cei 63 care s-au prezentat la consultații, au necesitat internarea.

Până luni la ora 14.30 au fost externate şase persoane  de la spitalul din Cugir. În total au mai rămas sub observaţie medicală 16 persoane, respectiv cei 15 pacienţi internaţi la spitalul din Alba Iulia şi o persoană la Cugir.

„Timpul de incubaţie a trecut de cel de 48 de ore şi nu ne mai aşteptăm la alte recidive. Până acum, echipa mixtă DSP şi DSVSA Alba a efectuat controale specifice și s-au recoltat probe de la angajaţi şi s-au verificat documente alimentelor. Când vom avea probele, vom putea să interpretăm şi rezultatele”, a spus directorul DSP Alba, Horea Timiş în cadrul conferinţei de presă desfășurată luni, la trei zile de la declanșarea valului de toxiinfecții.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, Delia Oltean a precizat că încă de sâmbătă dimineaţa specialişti din cadrul instituţiei s-au deplasat la restaurantul la care a avut loc petrecerea şi au prelevat probe din  toate categoriile de produse care au fost consumate, joi, de nuntaşi .

Probele au ajuns în laboratorul DSVSA Alba şi urmează ca, după o perioadă de 5-7 zile, să se afle cauza acestor îmbolnăviri. Până acum se bănuiește că sursa toxiinfecției ar putea fi peștele sau prăjiturile.

„Sunt analize complexe, parametri microbiologici, atât în ceea ce priveşte verificarea deficienţelor de igienă, cât şi a prezenţei germenilor patogeni în produsele alimentare. În urma analizelor de laborator se vor putea lua măsurile concrete, având un buletin de analize care certifică rezultatele. Dintre măsurile care au fost dispuse până în acest moment, a fost interzisă activitatea în blocul alimentar până la remedierea deficienţelor şi a situaţiei, până la confirmarea rezultatelor analizelor. Până se poate stabili cu certitudine care este cauza care a stat la baza îmbolnăvirilor în masă nu se mai pot desfăşura activităţi în locul respectiv”, a declarat Delia Oltean. Reprezentantul DSVSA nu precizat care sunt deficiențele descoperite în blocul alimentar.

Aceasta a precizat că inspectorii DSVSA Alba au fost la restaurant şi luni, pentru prelevarea de probe atât din punct de vedere al igieniei, cât şi al materiei prime folosite și se fac, în continuare, analize angajaţilor din cadrul restaurantului.

„Este o anchetă în desfăşurare. În momentul în care avem buletinele de analize acreditate ale acestor cazuri, atât de la personal cât şi de la alimente, atunci o să ne pronunţăm cu privire la sancţiuni, măsuri”, a adăugat directorul DSP Alba.

Reamintim că, încă de vineri seara, zeci de persoane care au participat la o nuntă cu 146 de invitaţi, organizată la un restaurant de lângă Alba Iulia, s-au prezentat la spitale din Alba Iulia, Cugir şi alte oraşe şi judeţe, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat preparate din meniul petrecerii.

Dacă până sâmbătă după-amiaza erau aproximativ 20 persoane internate şi peste 30 consultate, duminică numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale a ajuns la 49 la Secţia de Boli Infecţioase din Alba Iulia, 15 dintre aceștia fiind internaţi.  La spitalul din Cugir au fost internațe 12 persoane.

Potrivit pacienților și medicilor de la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Alba, localul la care a avut loc nunta este restaurantul Astoria. Niciun oficial DSP nu a confirmat care ar fi sursa toxiinfecției alimentare. Surse medicale au precizat că sunt luate în calcul două din alimente: peștele sau prăjiturile.

Printre cei care s-au prezentat la spitalul din Alba Iulia au fost şi mirii şi naşa cuplului – care, potrivit unor surse, ar fi cântăreaţa de muzică populară Mirela Petrean. Aceştia ar fi primit tratament în ambulatoriu.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. porcu'

  luni, 04.08.2014 at 19:32

  Uraaa! Dupa 3, TREI! zile D-ul Horea face declaratii! Incredibil!
  De fapt acum si-a dat seama ca nu mai poate ascunde situatia si a realizat ca telefonul se poate si încarca, magie… El cumpara altul nou de fiecare data… Glumesc si sunt răutăcios, mea culpa, ma ascund si nu imi dau cnp-ul si numele. Nu am nimic cu respectivul domn Timis, dar este inacceptabil sa iti închizi telefonul si sa taci malc. Evenimentul a avut loc joi, el intervine luni… Oare câte persoane puteau decedat sau infectate cu vreo salmonela sau altceva. Nu se poate închide o institutie intr-o singura persoana, fie ea directorul acesteia. Nu a avut nimeni curajul sa vorbeasca deschis din tot dsv-ul? Daca d-nul Timis se imbolnaveste, posibil la vreo nunta, ce facem? Închidem jucăria? Inacceptabil. Si e valabil pt toate institutiile statului român.

 2. eu

  marți, 05.08.2014 at 00:07

  Pana nu are analizele de la laborator ce poate face decat sa suspende temporar activitatea? geniu in devenire ce esti tu…

 3. porku

  joi, 07.08.2014 at 14:34

  Mare geniu in devenire mi-s, dar ca unu isi închide telefonul si nici macar nu da numele localului nu pot sa nu observ asa tantalau cum sunt. Nu era mai ok sa fi povestit întâmplarea si numele localului si toate informatiile ce le stia un momentul respectiv in loc sa se ascundă?? Sunt curios EU-le daca era familia ta la mijloc erai tot asa se nepăsător si asteptai relaxat niste rezultate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Aleșii locali nu își pierd pensiile speciale. Comisia juridică a Camerei Deputaților, aviz negativ proiectului de desființare

Publicat

Primarii și președinții de consilii județene vor rămâne cu pensiile speciale, cel puțin deocamdată.

Proiectul de desființare a pensiilor speciale pentru aleșii locali a primit raport de respingere în Comisia juridică a Camerei Deputaților. PNL, PSD și UDMR au votat împreună în acest sens.

Se pare că partidele abandonează încă un proiect îndelung dezbătut în campania electorală.

România este în acest moment împărțită între două categorii de pensionari: una care primește pensie pe măsura contributivității, formată în general din ”oameni simpli” și una care primește așa-numita pensie specială, formată în general din răsfățați ai sistemului, politicieni, membrii ai administrației superioare, servicii secrete, armată, justiție și nu numai.

Toți aceștia au un regim special și beneficiază de sume enorme din bani publici, pe lângă restul beneficiilor de care au beneficiat anterior (pensionare la vârstă ”fragedă”, salarii foarte mari, sporuri și alte beneficii).

Eliminarea lor nu este agreeată nici de Curtea Constituțională, care consideră, culmea, că ar fi neconstituțional și nedrept ca toți românii să beneficieze de tratament egal din partea statului. De menționat că și membrii CCR beneficiază de pensii speciale și de diferite sporuri.

Vezi detalii aici – VIDEO: Judecătorii CCR primesc spor „de risc” și spor de „suprasolicitare neuropsihică”. În total, peste 10.000 de lei

Revenind, pentru raportul de respingere a proiectului de lege au votat 15 deputaţi, şase s-au exprimat împotrivă şi doi s-au abţinut, potrivit Digi24.

Proiectul de lege, iniţiat de USR, se referă la abrogarea articolului 210 din OUG nr. 57/2019 care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

Acum urmează ca el să fie discutat în plenul Camerei Deputaților și apoi în Senat.

Ce valoare au pensiile speciale

Potrivit actului normativ, un primar de comună cu un singur mandat ar primi 1.600 de lei pensie specială și 5.000 de lei, după trei mandate.

Articolul 210 precizează:

„Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al Consiliului judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului judeţean, din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial (…) se acordă, începând cu data de 1 ianuarie 2020, o indemnizaţie lunară pentru limită de vârstă – cunoscută sub denumirea de pensie specială – pentru persoanele care începând cu anul 1992 au deţinut calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Fraude pe TikTok cu jocuri „gratis”. Conținuturi asociate cu ”malvertising”

Publicat

Cercetătorii de la Malwarebytes Labs atrag atenția cu privire la conturile de pe TikTok care promovează conținut în domeniul gaming și oferă adesea jocuri sau alte aplicații gratis.

Un exemplu este un cont ce promovează un site care ar trebui să ofere gratis jocul „Among Us” pe Steam, dar și o versiune „hacked”, prin care utilizatorul ar avea avantaje în joc.

Conform verificărilor cercetătorilor conținutul de pe site este, în realitate, asociat cu malvertising.

Sursă: CERT.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPU, în prag de colaps. Medic: ”Virusul este mult mai agresiv în rândul celor nevaccinați. Am obosit să le spun că se vaccineze”

Publicat

Sunt zile de mare încercare, atât pentru medici, cât şi pentru familiile care au pe cineva bolnav. În aceste momente unităţile de primiri urgențe sunt în prag de colaps.

Ambulanțele sosesc fără pauză, una după alta, şi nu dau semne că se vor opri curând în condiţiile în care numai astăzi, peste 16 mii de oameni au aflat că au Covid-19. Vecinii unguri încep să ne preia din bolnavi.

Bogdan Oprița, medic-șef UPU-SMURD la Spitalul de Urgență Floreasca, susține că pacienții vaccinați fac forme ușoare, nu necesită internare sau au nevoie de oxigen doar în cantitate mică.

”Sunt 38 de pacienți în UPU, dintre care 18 sunt intubați și ventilați, mai avem un număr de 8 care sunt pe ventilație non-invazivă și pe oxigen în flux mare. Un singur pacient este vaccinat, dar acesta a fost prezentat la noi în urmă cu șapte zile. Alți doi au mai venit în acest interval de timp”.

Medic: Am obosit să le spun să se vaccineze

”În momentul de față, nici nu mai pot să comentez acest lucru. Am obosit. Oamenii ar trebui să se vaccineze. Toată lumea adresează acuzații că valul acesta nu a fost pregătit, dar trebuie spus, totuși, că există o limită fizică a paturilor peste care nu mai poți să crești, efectiv. Pe de altă parte, personalul este același. Noi am crescut de la 14 locuri la Terapie Intesivă, iar acum avem 23 de pacienți internați”.

Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20,00

”Este dovedit, însă, că cei care sunt vaccinați cu schema completă sunt purtători de virus timp de cinci zile, în sensul că ei pot fi contagiosi numai cinci zile, în timp ce ceilalți sunt 14… 28 de zile.

Iar agresivitatea virusului la cei vaccinați este mai mică decât la persoanele vaccinate.

De asemenea, s-a demonstrat că o persoană care este nevaccinată este de opt ori mai agresivă în a transmite virusul decât în cazul unei persoane vaccinate.

Acestea sunt studii științifice, se pot găsi pe site-ul CNCAV-ului, peste tot. Orice argument în a da acum vina pe cei vaccinați este o absurditate și un nonsens”.

Bogdan Oprița: ”Am avut pacienţi cea mai mică vârsta 22 de ani, cea mai mare 96. Noi am transformat toată UPU în zona roşie, pentru a avea cât mai multe pături.

În condiţii obişnuite 31 de paturi, dar în momentul de față avem 38 pentru că atâţia pacienţi avem. Putem să mărim, cel mai mult am avut 40 de pacienţi”.

Potrivit medicilor cei mai mulţi dintre pacienţi nu sunt imunizaţi. Pe de altă parte, dacă o persoană vaccinată ia virusul nu ajunge în stare gravă dacă nu are şi alte probleme de sănătate.

Bogdan Oprița: ”Cei vaccinaţi sunt purtători de virus 5 zile, pe când ceilalţi 30 de zile, iar agresivitatea virusului la cei vaccinaţi este mai mică. O persoană nevaccinată este de 8 ori mai agresivă în a transmite virusul″.

Sursa: Știrileprotv.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții în infrastructura educațională, la Zlatna. Școala Gimnazială „Avram Iancu” va fi reabilitată și modernizată

Publicat

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Zlatna urmează să fie reabilitată și modernizată printr-o investiție de peste 7,6 milioane de lei. 

Primăria Zlatna a lansat vineri, 15 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare și modernizare Școală Gimnazială Avram Iancu”.

Valoarea totală este estimată la 7.628.452,73 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, clădirea este amplasată în zona centrală a localității, alipită clădirii Primăriei. Zona este închegată din punct de vedere urbanistic.

Clădirea școlii este poziționată cu fațada principală paralelă cu limita terenului la strada Valea Morilor, retras față de aceasta cu aproximativ 24 m. Clădirea ocupă aproape tot de la frontul la stradă, rămânând liber doar un acces auto și pietonal în partea dreaptă. Forma în plan a terenului este neregulată, cu front la strada Valea Morilor.

Proprietatea școlii cuprinde:

 • corp C1 – Clădire școală, regim de înălțime Parter și 2 etaje (P+2E);
 • corp C2 – Clădire Anexă, regim de înălțime Parter (P);
 • curte amenajată în fața școlii (între clădire școală și strada) cu acces pietonal direct din strada Valea Morilor și alee de legătură cu intrarea principală în școală;
 • curtea școlii, situată în spatele clădirii școlii, cu acces auto și pietonal din strada Valea Morilor.

Intervenţiile propuse sunt menite să refuncţionalizeze spațiul de învățământ existent, astfel încât să fie atins standardul impus de normele şi legislaţia în vigoare.

În vederea reabilitării și modernizării construcțiilor școlii, se propun următoarele măsuri structurale de consolidare clădiri existente (conform expertizei tehnice), dar și de realizare a extinderii:

Lucrări de intervenție cu caracter general propuse:

 • Amenajare a două săli pentru clasa pregătitoare;
 • Amenajarea a 16 săli de clasă, câte două săli pentru fiecare nivel de școlarizare;
 • Amenajarea unor laboratoare de fizică/chimie, biologie, calculatoare, CDI;
 • Amenajarea unei săli de mese pe sistem „catering” cu anexele aferente, cu capacitate de aproximativ 30 de locuri la masă;
 • Amenajarea unor cabinete pentru medicină generală, logoped și consiliere;
 • Asigurarea unor spații pentru cadre didactice: 2 săli profesorale, director, secretariat și contabilitate;
 • Asigurarea spațiilor pentru depozitare (manuale, cărți, arhivă, materiale didactice);
 • Spații conexe: centrala termică, spații întreținere;
 • Refuncționalizarea clădirii anexe (mărirea sălii de sport);
 • Realizarea termoizolației clădirilor;
 • Asigurarea condițiilor de funcționare în conformitate cu legislația actuală;
 • Refacerea instalațiilor interioare noi;
 • Reparații capitale la ambele clădiri (înlocuirea finisajelor interioare și exterioare), la școală se vor păstra doar tâmplăriile exterioare, care sunt din PVC cu barieră termică și geam termopan;
 • Refacerea fațadei, inclusiv înlocuirea învelitorilor;
 • Echipamente și dotări noi;
 • Reparații la împrejmuirea școlii;
 • Amenajarea incintei școlii.

Parametrii propuși:

 • Suprafață teren CF 72615 = 5.147 mp
 • Suprafață construită totală SC1+SC2 = 1.230,05 mp
 • Suprafață desfășurată totală SC1+SC2 = 3.324,15 mp
 • Suprafață construită școală propus = 1.047,05 mp
 • Suprafață desfășurată școală propus = 3.141,15 mp
 • Regimul de înălțime școală propus: = P + 2 E
 • Suprafață construită clădire atelier C2 = 183 mp
 • Suprafață desfășurată clădire atelier C2 = 183 mp
 • Regimul de înălțime clădire atelier C2 = P
 • Spații verzi = 1.307,88 mp;
 • Suprafață rampe și scări exterioare școală = 43,34 mp;
 • Suprafață căi pietonale = 272,62 mp;
 • Suprafață platformă gospodărească = 12,38 mp;
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate