Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Restaurantul unde a avut loc nunta cu probleme ÎNCHIS de DSVSA Alba, până ies analizele la alimente. Şase pacienţi au fost externați

Publicat

Potrivit evidenţelor DSP Alba,  până luni la ora 14.30, 63 de persoane dintre cele 146 care au participat, joi, la o nuntă, lângă Alba Iulia, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Dintre cei 22 de pacienţi care au fost internaţi cu simptome de toxiinfecţie alimentară, şase au fost externaţi. Directorul DSP Alba, Horea Timiş, a declarat, luni, în conferinţă de presă, că pacienţii externaţi sunt de la Cugir. DSP și DSVSA au prelevat probe de mâncare de la restaurantul localului unde a avut loc nunta. Până la obținerea rezultatelor la analize, care potrivit purtătorului de cuvânt DSVSA Alba, Delia Oltean, durează între 5-7 zile, activitatea restaurantului este suspendată. Rămâne de văzut dacă evenimentele care au fost programate sâmbătă şi duminică se vor mai ţine în incinta restaurantului.

Numărul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au participat, joi seara,  la o nuntă într-un un local de lângă Alba Iulia au ajuns până luni la 63. La Secţia de Boli Infecţioase din Alba Iulia au fost internate 15 persoane care au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară, iar la Cugir încă 7 persoane. În total 22 de pacienți, dintre cei 63 care s-au prezentat la consultații, au necesitat internarea.

Până luni la ora 14.30 au fost externate şase persoane  de la spitalul din Cugir. În total au mai rămas sub observaţie medicală 16 persoane, respectiv cei 15 pacienţi internaţi la spitalul din Alba Iulia şi o persoană la Cugir.

„Timpul de incubaţie a trecut de cel de 48 de ore şi nu ne mai aşteptăm la alte recidive. Până acum, echipa mixtă DSP şi DSVSA Alba a efectuat controale specifice și s-au recoltat probe de la angajaţi şi s-au verificat documente alimentelor. Când vom avea probele, vom putea să interpretăm şi rezultatele”, a spus directorul DSP Alba, Horea Timiş în cadrul conferinţei de presă desfășurată luni, la trei zile de la declanșarea valului de toxiinfecții.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, Delia Oltean a precizat că încă de sâmbătă dimineaţa specialişti din cadrul instituţiei s-au deplasat la restaurantul la care a avut loc petrecerea şi au prelevat probe din  toate categoriile de produse care au fost consumate, joi, de nuntaşi .

Probele au ajuns în laboratorul DSVSA Alba şi urmează ca, după o perioadă de 5-7 zile, să se afle cauza acestor îmbolnăviri. Până acum se bănuiește că sursa toxiinfecției ar putea fi peștele sau prăjiturile.

„Sunt analize complexe, parametri microbiologici, atât în ceea ce priveşte verificarea deficienţelor de igienă, cât şi a prezenţei germenilor patogeni în produsele alimentare. În urma analizelor de laborator se vor putea lua măsurile concrete, având un buletin de analize care certifică rezultatele. Dintre măsurile care au fost dispuse până în acest moment, a fost interzisă activitatea în blocul alimentar până la remedierea deficienţelor şi a situaţiei, până la confirmarea rezultatelor analizelor. Până se poate stabili cu certitudine care este cauza care a stat la baza îmbolnăvirilor în masă nu se mai pot desfăşura activităţi în locul respectiv”, a declarat Delia Oltean. Reprezentantul DSVSA nu precizat care sunt deficiențele descoperite în blocul alimentar.

Aceasta a precizat că inspectorii DSVSA Alba au fost la restaurant şi luni, pentru prelevarea de probe atât din punct de vedere al igieniei, cât şi al materiei prime folosite și se fac, în continuare, analize angajaţilor din cadrul restaurantului.

„Este o anchetă în desfăşurare. În momentul în care avem buletinele de analize acreditate ale acestor cazuri, atât de la personal cât şi de la alimente, atunci o să ne pronunţăm cu privire la sancţiuni, măsuri”, a adăugat directorul DSP Alba.

Reamintim că, încă de vineri seara, zeci de persoane care au participat la o nuntă cu 146 de invitaţi, organizată la un restaurant de lângă Alba Iulia, s-au prezentat la spitale din Alba Iulia, Cugir şi alte oraşe şi judeţe, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, după ce au consumat preparate din meniul petrecerii.

Dacă până sâmbătă după-amiaza erau aproximativ 20 persoane internate şi peste 30 consultate, duminică numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale a ajuns la 49 la Secţia de Boli Infecţioase din Alba Iulia, 15 dintre aceștia fiind internaţi.  La spitalul din Cugir au fost internațe 12 persoane.

Potrivit pacienților și medicilor de la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Alba, localul la care a avut loc nunta este restaurantul Astoria. Niciun oficial DSP nu a confirmat care ar fi sursa toxiinfecției alimentare. Surse medicale au precizat că sunt luate în calcul două din alimente: peștele sau prăjiturile.

Printre cei care s-au prezentat la spitalul din Alba Iulia au fost şi mirii şi naşa cuplului – care, potrivit unor surse, ar fi cântăreaţa de muzică populară Mirela Petrean. Aceştia ar fi primit tratament în ambulatoriu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. porcu'

    luni, 04.08.2014 at 19:32

    Uraaa! Dupa 3, TREI! zile D-ul Horea face declaratii! Incredibil!
    De fapt acum si-a dat seama ca nu mai poate ascunde situatia si a realizat ca telefonul se poate si încarca, magie… El cumpara altul nou de fiecare data… Glumesc si sunt răutăcios, mea culpa, ma ascund si nu imi dau cnp-ul si numele. Nu am nimic cu respectivul domn Timis, dar este inacceptabil sa iti închizi telefonul si sa taci malc. Evenimentul a avut loc joi, el intervine luni… Oare câte persoane puteau decedat sau infectate cu vreo salmonela sau altceva. Nu se poate închide o institutie intr-o singura persoana, fie ea directorul acesteia. Nu a avut nimeni curajul sa vorbeasca deschis din tot dsv-ul? Daca d-nul Timis se imbolnaveste, posibil la vreo nunta, ce facem? Închidem jucăria? Inacceptabil. Si e valabil pt toate institutiile statului român.

  2. eu

    marți, 05.08.2014 at 00:07

    Pana nu are analizele de la laborator ce poate face decat sa suspende temporar activitatea? geniu in devenire ce esti tu…

  3. porku

    joi, 07.08.2014 at 14:34

    Mare geniu in devenire mi-s, dar ca unu isi închide telefonul si nici macar nu da numele localului nu pot sa nu observ asa tantalau cum sunt. Nu era mai ok sa fi povestit întâmplarea si numele localului si toate informatiile ce le stia un momentul respectiv in loc sa se ascundă?? Sunt curios EU-le daca era familia ta la mijloc erai tot asa se nepăsător si asteptai relaxat niste rezultate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax