Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Restituirea taxei auto. Ce se întâmplă, după ce procedura a fost sistată, cu proprietarii de maşini care au cerut deja banii

Publicat

taxa timbru mediu Persoanele care nu au apucat să solicite restituirea vechilor taxe auto până la sfârșitul lunii ianuarie nu mai pot face acest lucru, de la începutul acestei luni. Concret, de la 1 februarie a fost eliminat din legislație timbrul de mediu și tot de la acea dată a dispărut și posibilitatea de a cere restituirea, pe cale administrativă, a vechilor taxe auto.

Proprietarii de mașini care au cerut banii înapoi și cărora deja li s-au emis decizii de restituire până la sfârșitul lunii ianuarie 2017 își vor primi în continuare banii, scrie avocatnet.ro.

Proprietarii de mașini care au cerut banii înapoi și cărora deja li s-au emis decizii de restituire până la sfârșitul lunii ianuarie 2017 își vor primi în continuare banii la care au dreptul. Informația a fost confirmată, la solicitarea redacției avocatnet.ro, de Mihai Alexandru Moia, președintele Administrației Fondului pentru Mediu – entitate implicată în restituirile taxei auto și aflată în subordinea Ministerului Mediului. Concret, acesta a făcut trimitere la prevederile Codului civil, conform căruia „legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare”.

Reamintim faptul că de la 1 februarie, timbrul de mediu ce era reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013, a fost eliminat. Totodată, la acea dată a dispărut și posibilitatea de a cere restituirea, pe cale administrativă, a vechilor taxe auto, din moment ce regulile procedurale de bază erau incluse în aceeași ordonanță.

Prin urmare, persoanele care n-au apucat să solicite restituirea vechilor taxe auto până la finele lunii ianuarie 2017 nu mai pot face acest lucru încă din prima zi a lunii curente. Motivul este simplu: nu mai există un temei legal pentru rezolvarea acestor cereri.

Persoanele care au achitat una dintre vechile taxe auto și care n-au apucat deja să ceară banii înapoi au ca unică soluție deschiderea unei acțiuni în instanță. De asemenea, varianta rămâne valabilă și când vine vorba de timbrul de mediu, deoarece acesta a fost declarat parțial ilegal de Curtea de Justiție a Uniunii Europene și ar trebui returnat proprietarilor de mașini. În privința restituirii pe cale administrativă (adică fără acționarea în justiție a autorităților), aceasta va fi posibilă din nou numai dacă aleșii poporului vor da o reglementare specială în acest sens (lege sau ordonanță.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax