Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Restituirea taxei auto, pregătită de Guvern. Sumele alocate în 2018 pentru „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”

Publicat

toba esapament auto poluare

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2018 al Administrației Fondului pentru Mediu prevede „necesitatea asigurării, din excedentul anilor precedenți, a sumei de 845.891 mii lei necesară restituirii taxei auto”, în timp ce programele de stimulare a înnoirii parcului auto au și ele alocări bugetare.

Alocări în 2018 pentru programele Rabla și Rabla Plus

Conform proiectului pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2018 al Fondului pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu, publicat pe site-ul Ministerului Mediului, pentru Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Naţional Auto (Rabla) vor fi alocate în acest an 150 de milioane de lei din credite bugetare şi 133 milioane lei din credite de angajament.

Pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus), Guvernul va aloca 80 de milioane de lei din credite bugetare şi 120 milioane de lei din credite de angajament.

Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică a precizat că, din totalul alocărilor bugetare de 80 de milioane, 60 de milioane de lei vor merge către finanţarea achiziţiilor de maşini electrice şi hibride, iar restul de 20 de milioane către susţinerea instalării de prize pentru maşini electrice.

Primele vor rămâne la nivelul anului trecut, adică 6.500 de lei pentru „Rabla Clasic”, 20.000 de lei pentru hibride şi 45.000 de lei pentru electrice.

Restituirea taxei auto

Odată cu alocările pentru cele două componente ale programului Rabla, proiectul de HG prezent pe site-ul Ministerului Mediului menţionează şi „restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule în baza prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017”.

Astfel, „se estimează pe anul 2018 necesitatea asigurării, din excedentul anilor precedenţi, a sumei de 845.891.000 lei necesară restituirii taxei auto. Aceasta suma se va  restitui din excedentul Fondului pentru mediu încasat din taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule”.

Vehicule verzi

Vânzările de vehicule „verzi” au crescut major anul trecut în România ca efect al subvenţiilor oferite de stat, cele mai mari din Uniunea Europeană. Statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA) pentru 2017 arată că anul trecut au fost comercializate la noi 2.811 vehicule „verzi”.

Dintre acestea nu mai puţin de 2.297 au fost hibride (HEV), iar vânzările cumulate de BEV (Battery Electric Vehicles), EREV (Extended-Range Electric Vehicles) şi PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicles) au atins 514 unităţi. Statisticile anuale întocmite de asociaţie arată că în ultimii trei ani vânzările de autoturisme „verzi” au crescut progresiv de la 486 de unităţi în 2015 la 2.811 în 2017.

Această creştere mult mai rapidă decât cea a pieţei de autoturisme noi a dus la o majorare a cotei de piaţă. Astfel, dacă în urmă cu trei ani maşinile din categoria analizată reprezentau  doar 0,5% din piaţă, iar în 2016 acestea urcau la 1%, anul trecut au atins 2,2% din totalul vânzărilor de maşini noi.

Din totalul de 2.297 de autoturisme hibride vândute în 2017, nu mai puţin de 2.063 au aparţinut mărcii Toyota, alte 154 purtând emblema mărcii premium a grupului nipon, Lexus. Poziţia a treia în clasamentul vânzărilor de hibride din România este ocupată de KIA cu 22 de unităţi.

Top 5 al modelelor hibride comercializate în România:

  • Toyota Auris (611 unităţi)
  • Toyota Yaris (559 unităţi)
  • Toyota C-HR (470 unităţi)
  • Toyota RAV4 (413 unităţi)
  • Lexus RX (90 de unităţi)

sursa: mmediu.ro, capital.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax