Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Restricţii în utilizarea a patru substanţe nocive pentru sănătate, la fabricarea jucăriilor pentru copii mai mici de 3 ani. Măsuri adoptate de Guvern


Publicat

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGuvernul a adoptat miercuri o Hotărâre care introduce limite specifice pentru patru substanţe chimice utilizate în fabricarea jucăriilor destinate copiilor mai mici de 36 de luni şi care prezintă risc asupra sănătăţii, respectiv cancerigen.

Măsura are scopul de a introduce condiţii suplimentare de protecţie a sănătății copiilor, prin stipularea unor reguli mai stricte de utilizare, în fabricarea jucăriilor, a unor substanțe chimice considerate nocive asupra sănătății.

Astfel, a fost limitată cantitatea folosită la fabricarea jucăriilor pentru patru substanțe chimice asupra cărora unele studii și evaluări făcute la nivel european au arătat faptul că utilizate în concentrații mari, prezintă riscuri pentru sănătatea copiilor.

Actul normativ transpune în legislația națională Directiva 2014/79/UE a Comisiei, Directiva 2014/81/UE a Comisiei si Directiva 2014/84/UE a Comisiei de modificare a Directivei nr. 2009/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranţa jucăriilor .

Acesta a fost analizat în cadrul grupului de lucru de experţi din România format din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, ai Asociaţiei de Standardizare din România şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Substanțele a căror utilizare a fost limitată pentru a asigura o protecție suplimentară a sănătății copiilor sunt:

TCEP (conținut limită de 5 mg/kg) – fosfat de tris (2-cloretil) – Raportul Uniunii Europene de evaluare a riscurilor privind TCEP (European Union Risk Assessment on TCEP) arată că această substanță migrează ușor și atunci când este ingerată duce la toxicitate în rinichi, ficat și creier, provocând deteriorarea sănătății, prezentând riscul de a produce cancer. Raportul de evaluare a riscurilor arată, de asemenea, că, începând cu 2001, producția de TCEP în UE a încetat. Utilizarea sa în UE a scăzut, această substanță fiind înlocuită progresiv cu alte substanțe ignifuge. Cu toate acestea, prezența acestei substanțe în jucării nu poate fi exclusă deoarece între jucăriile disponibile pe piața UE sunt și cele importate, fiind fabricate în afara UE.

–  TCPP (conținut limită de 5 mg/kg ) fosfat de tris (2-cloro-1-metiletil) și TDCP (conținut limită de 5 mg/kg ) fosfat de tris [2-cloro- 1-(clormetil)etil] – aceste substanțe sunt înlocuitori ai TCEP, care au aceleași proprietăți fizico-chimice. Urmare a analizelor făcute la nivel european, s-a ajuns la concluzia că este necesară limitarea folosirii acestor substanţe în procesul de fabricare a jucăriilor, având în vedere riscurile asupra sănătăţii.

–  Bisfenol A (conținut limită de 0,1 mg/l) – Această substanță a fost amplu evaluată în 2003 și în 2008, în temeiul Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului.

Ultimul raport de evaluare a riscurilor – „Updated European Union risk assessment Report 4,4 ′ -isopropylidenediphenol (bisphenol-A)” a constatat, printre altele, faptul că substanța bisfenol A are o acțiune de modulare a activității endocrine într-o serie de teste de screening in vitro și in vivo și a concluzionat că erau necesare cercetări suplimentare pentru a soluționa incertitudinile privind potențialul substanței bisfenol A de a produce efecte adverse asupra dezvoltării, la doze mici. Cu toate acestea, un nivel înalt de protecţie a copiilor împotriva riscurilor cauzate de substanțele chimice din jucării, în funcție de nevoile speciale ale copiilor,  justifică încorporarea limitei de migrare de 0,1 mg/l pentru bisfenol A în Directiva 2009/48/CE. Această limită este preluată și în legislația națională prin adoptarea acestui act normativ. Efectele substanței bisfenol A se află în curs de evaluare în cadrul forurilor științifice, inclusiv al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.

De asemenea, actul normativ stabilește că o altă substanță – nichelul – poate  fi utilizată doar în jucării şi componente ale jucăriilor confecționate din oțel inoxidabil, precum și în componente ale jucăriilor destinate a fi conductoare de curent electric.

sursa: Guvern – comunicat de presăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Autoturism cuprins de flăcări în comuna Stremț. Intervin pompierii din Aiud

Publicat

pompieri

Pompierii din Aiud intervin sâmbătă seara pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

Incidentul a fost anunțat în satul Geomal, comuna Stremț.

Pompierii intervin în cooperare cu SVSU Stremț.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un nou caz de înșelăciune prin metoda ”Covid”, în Alba. O femeie i-a dat unui escroc bijuterii în valoare de 15.000 de lei

Publicat

Un nou caz de înșelăciune prin metoda ”Covid” a intrat în atenția Poliției Alba. O femeie din Aiud a fost păcălită de un necunoscut să-i dea bunuri cu o valoare consistentă.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 17.30, Poliţia Municipiului Aiud a fost sesizată de o femeie de 80 de ani, cu privire la faptul că a fost sunată de către un individ care a pretins că este medic și care i-a spus că nepotul său este internat în spital, în stare gravă, infectat cu SARS-COV-2 și are nevoie de un aparat, în valoare de 15.000 de euro, pentru a fi menținut în viață.

Vezi și Țepe prin metodele ”Accidentul” și ”Sars-Cov-2” la Alba Iulia. Cum au acționat escrocii și atenționările Poliției

Individul i-a spus femeii că o să-l trimită pe asistentul său pentru a ridica bunurile de valoare sau sumele de bani de care dispune, iar, la scurt timp, la ușa acesteia s-a prezentat un bărbat căruia i-a dat bijuterii în valoare de 15.000 de lei.

Abia după aceea femeia și-a sunat nepotul, care este sănătos și în afara oricărui pericol și și-a dat seama că a fost înșelată.

Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului și fac apel la cetățeni pentru a manifesta prudență în situațiile în care sunt abordați de persoane necunoscute care își atribuie diverse calități și le pretind sume de bani sau bunuri.

Poliția Alba solicită celor la care ajunge această informație să ia legătura cu vârstnicii din familiile lor, să le descrie acest mod de operare, să îi sfătuiască să nu dea crezare unor astfel de povești și să nu accepte, sub nicio formă, să dea bani sau bunuri unor necunoscuți care se prezintă la ușa lor.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

UPDATE FOTO: INCENDIU la Bistra. Acoperișul unei case a luat foc. Pompierii intervin cu trei autospeciale

Publicat

Pompierii din Cîmpeni au fost chemați să intervină, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în localitatea Bistra.

Din primele date, flăcările au cuprins acoperișul unei case.

Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă violent, cu posibilitate de extindere.

La fața locului s-au deplasat pompierii cu două autospeciale de stins incendii și o autospecială SMURD.

UPDATE, ora 19.35: Incendiul a fost localizat. ISU Alba transmite că a fost afectat acoperișul imobilului, pe o suprafață de 60 mp.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare INSP. Nu este recomandată dezinfecţia suprafeţelor în școli cu lămpi UV

Publicat

Institutul Naţional de Sănătate Publică nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecţia suprafeţelor în unităţile de învăţământ cu scopul limitării transmiterii COVID-19.

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie, opinie transmisă de altfel tuturor instituţiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcţie”, precizează Institutul Naţional de Sănătate Publică, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Conform sursei citate, utilizarea dezinfecţiei cu UV este specifică unităţilor sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecţie a aerului şi suprafeţelor din încăperi.

„Punerea în funcţiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate şi instruite în acest sens. În timpul funcţionării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar persoanele expuse dezvoltă reacţii nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign)”, subliniază INSP.

Totodată, INSP atrage atenţia că măsurile de curăţenie şi cele de aplicare a produselor de curăţenie şi a dezinfectanţilor prevăzute atât în recomandările naţionale, cât şi în cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvenţa şi perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfăşurării activităţilor educative.

„Igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea aglomeraţiei, aerisirea frecventă a spaţiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID-19. În concluzie metoda dezinfecţiei cu UV nu reprezintă o opţiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în şcoli”, se mai arată în comunicatul citat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate