Connect with us
Publicitate

BLAJ

Rețea de canalizare menajeră, în localitatea Cenade. Emiterea acordului de mediu, solicitată la APM Alba. Valoarea investiției

Publicat

Cetățenii din localitatea Cenade ar putea beneficia în curând de o rețea de canalizare menajeră, printr-o investiție de peste 11,1 milioane de lei, cu TVA inclus. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare rețea de canalizare menajeră în localitatea Cenade, comuna Cenade”, titlular Comuna Cenade.

Potrivit memoriului de prezentare, în prezent în localitatea Cenade există o rețea de distribuție apă spre toți locuitorii, apa fiind asigurată din gospodăria de apă a localității Cenade. Gospodăria de apă Cenade existentă este alimentată cu apă din „sistemul microregional de alimentare cu apă al județului Alba”, aceasta având ca sursă lacul de acumulare de la
Obreji de Căpâlna, județul Alba.

În ce privește canalizarea, în localitatea Cenade nu există rețea de canalizare, apele uzate fiind deversate în fose septice din acestea vor fi absorbite în sol sau evacuate direct în rigolele de colectare, situație ce conduce la infestarea solului şi a pânzei freatice de mică adâncime din zona populată, cât și din vecinatatea acesteia, precum şi la degradarea calităţii cursurilor de apă de suprafaţă ce traversează zona în aval.

„În concluzie apa preluată din pânza freatică prin puțurile existente nu îndeplinește condițiile de calitate și sănătate pentru locuitorii acestei localități”, se mai precizează în memoriul de prezentare.

Principalele obiective ale realizării investiției sunt:

 • realizarea rețelelor de canalizare pentru reducerea poluării solului, aerului şi apei
 • asigurarea evacuării apelor uzate menajere în stația de epurare propusă
 • realizarea unei stații de epurare cu capacitatea de 1300 LE

Rețeaua de canalizare menajeră din localitatea Cenade s-a proiectat în sistem divizor, apele uzate menajere sunt colectate în rețeua de canalizare, separat de apele pluviale care sunt colectate în rigole amplasate la marginea drumurilor din interiorul localității . Apele uzate vor fi colectate în rețeaua de canalizare propusă și sunt conduse spre colectorul principal ce va fi amplasat în ampriza drumului județean DJ141 C , pe strada Principală din localitate.

Totodată, rețeaua propusă pe străzile comunale va prelua apele uzate de la câteva gospodării acestea fiind duse spre stațiile de pompare SP1-SP4, respectiv stația de pompare SP5 (amplasată pe traseul colectorul principal). Din stațile de pompare, apele menajere vor fi pompate prin conducte PEID, De=90-160 mm, spre căminele de canalizare amplasate în aval față de stația de pompare.

Rețelele de canalizare vor fi echipate cu cămine de racordare a consumatorilor, de schimbare de direcție, sau de întreținere și inspecție, executate din elemente de beton prefabricat, cu ramă și capac carosabil tip greu din fontă. Diametrul conductelor de canalizare din PVC-KG este Dn200-315 mm, pe o lungime totală proiectată de 7.703 ml.

Vor fi realizate 387 branșamente, acestea fiind racordate la rețeaua de canalizare proiectată prin conducte cu D=160mm, respectiv cu D=125mm.

Pe traseul rețelelor proiectate există două subtraversări de torenti, cinci bucăti cursuri de apă necadastrate.

Rețeaua de canalizare va fi amplasată pe drumurile comunale sau drumul județean, aceasta fiind pozată în săpătură în ampriza drumurilor, cu intervenții minime în structura drumului.

Valoarea totală a investiției este estimată la 9.341.779,14 lei, fără TVA (11.102.201,29 lei, cu TVA).

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Ocnișoara a murit după ce a căzut într-o groapă lăsată nesemnalizată. Dosar penal pentru ucidere din culpă

Publicat

Un dosar penal pentru ucidere din culpă este deschis în cazul unui bărbat din satul Ocnișoara, care a murit înecat, după ce a căzut într-o groapă săpată pe marginea drumului, în localitate. Groapa ar fi fost nesemnalizată, susțin mai multe surse alba24.ro. 

Fapta s-a petrecut în 29 aprilie, dar nu a fost anunțată de autorități. Potrivit surselor alba24.ro, bărbatul din satul Ocnișoara se întorcea, în seara de 29 aprilie, acasă și mergea pe marginea drumului.

În zona respectivă se executau mai multe săpături, iar lângă drum a fost săpată o groapă, însă aceasta nu ar fi fost semnalizată. În groapa respectivă, în timp, ar mai fi căzut și animale, însă chiar și după acele cazuri nu ar fi fost semnalizată.

În seara de 29 aprilie, groapa era plină de apă, iar când bărbatul se întorcea spre casă nu a observat-o. Atunci a căzut în groapa plină de apă și a murit înecat. A fost găsit a doua zi.

A doua zi, groapa a fost semnalizată, însă după ce a fost începută o anchetă în urma decesului bărbatului. Momentan a fost deschis un dosar penal in rem, pentru ucidere din culpă, iar cercetările sunt efectuate de polițiști sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, au transmis reprezentații IPJ Alba, la solicitarea alba24.ro.

sursă foto: rol ilustrativ.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

28-29 mai: Festivalul Plutăritului la Ciugud. Reconstituiri istorice, spectacol folcloric și plimbări cu caiacul pe Mureș. PROGRAM

Publicat

Prima ediție a Festivalului Plutăritul la Ciugud va avea loc în weekendul 28 – 29 mai, la debarcaderul din Drâmbar. Evenimentul promovează tradiția și istoria plutăritului, una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș. 

Proiectul este implementat de Primăria comunei Ciugud și Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”.

Programul Festivalului Plutăritul la Ciugud, prima ediție, 28-29 mai 2022

Sâmbătă, 28 mai 2022

 • 10:00 – Deschiderea oficială și arborarea Drapelului României (participă Fanfara județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș)
 • 10:30 – Reconstituirea istorică a „Drumului sării între Ciugud și Alba Iulia (portul antic Partoș)”

– Ceremonialul de lansare a plutei pe râul Mureș

– Prezentarea proiectului de reconstituire a plutei tradiționale – Imre Szuhanek (Asociația Petro Aqua)

 • 11:00 – 13:00​ Simpozionul științific „Plutăritul pe râul Mureș – istorie și tradiție”

– Cuvânt de deschidere – Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud

– „Portul roman de la Apullum și tradiții în navigația fluvială pe Mureș” – prof. Radu Ciobanu

– „Plutăritul – una dintre cele mai vechi îndeletniciri” – dr. Liviu Zgârciu (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)

– „Plutăritul, istorie, apă, natură. Realizări și perspective ecologice în viziunea Petro Aqua Petroșani” – Dorin Iancu (Petro Aqua Petroșani)

– „Cum protejăm, valorificăm și promovăm Râul Mureș?” – Dan Lungu (Primăria comunei Ciugud)

 • 11:00 – 17:00​ Ateliere și reconstituiri antice cu Garda Apulum (Legiunea XIII Gemina și Lupii Apoulonului)

– Ateliere de gastronomie antică cu specific pescăresc

– Ateliere de unelte antice folosite în pescuit

– Ateliere antice pentru copii și adulți: tras cu arcul, monetărie, fierărie, olărit, scriptoria

 • 14:00 – 15:00​ Demonstrații gastronomice

– Ciorbă de pește la ceaun, gătită după o rețetă antică – prezentare și degustare

 • 16:00​ Spectacol folcloric „Tradiții populare din zona Bazinului Râului Mureș”

– ​Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal

– ​Roxana Reche / Nicolae Plută / Bianca Șușman / Maria Filimon / Cătălin Hașa / Dorina Narița / Floricica Moga / Leontina Fărcaș / Cristina Todor

– Grupul vocal tradițional ,,Doina Mureșului” din Ciugud

Duminică, 29 mai 2022

 • 11:00​ Demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș
 • 12:00​ Ateliere pentru copii

– Atelier hand-made pentru realizarea de obiecte din materiale naturale, găsite în natură

– Atelier de artă

– Eco-atelierul: „Cum protejăm râul Mureș?”

 • 14:00​ Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș” (sediul Primăriei Ciugud).

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Platformă de belvedere asupra Teiușului și văii Mureșului, pregătită de Primăria Teiuș, în zona Căpud

Publicat

Primăria Teiuș pregătește o platformă de belvedere asupra văii Mureșului în zona Căpud. 

„O panoramă superbă se deschide asupra văii Mureșului, a Teiușului în general, de platforma ce se amenajează, prin eforturi proprii în zona ultimelor locuințe din Căpud, în proximitatea bisericii reformate!

Deocamdată nivelăm platformă, o balastăm și în curând vom amenaja un chioșc pentru toți cei dornici să petreacă câteva minute într-un loc deosebit, cu o priveliște încântătoare, ce așteaptă să fie pusă în valoare, în folosul concetățenilor noștri”, au scris reprezentanții Primăriei Teiuș, pe pagina de Facebook.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Sri Lanka a murit în Sebeș, când încerca să repare o remorcă. Cum s-a petrecut tragicul accident

Publicat

criminalisti-politia-nu-treceti

Un tânăr de 26 de ani, din Sri Lanka, a murit, sâmbătă, 21 mai, în Sebeș, în timp ce încerca să schimbe o roată la o remorcă. 

Mai exact, tânărul era angajat la un atelier auto din Petrești, dar în ziua accidentului era liber și încerca să repare o remorcă, au declarat pentru alba24.ro, reprezentații ITM Alba.

Tânărul a ridicat remorca pe cric și încerca să schimbe o roată, dar cricul a cedat și remorca a căzut peste tânăr, au precizat reprezentații IPJ Alba, pentru alba24.ro.

Incidentul a fost anunțat printr-un apel la 112, iar la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje, dar tânărul nu a mai putut fi salvat, fiind declarat decesul.

În cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, au mai precizat reprezentații poliției.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax