Connect with us
Publicitate

BLAJ

Rețea de canalizare menajeră, în localitatea Cenade. Emiterea acordului de mediu, solicitată la APM Alba. Valoarea investiției

Publicat

Cetățenii din localitatea Cenade ar putea beneficia în curând de o rețea de canalizare menajeră, printr-o investiție de peste 11,1 milioane de lei, cu TVA inclus. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Înființare rețea de canalizare menajeră în localitatea Cenade, comuna Cenade”, titlular Comuna Cenade.

Potrivit memoriului de prezentare, în prezent în localitatea Cenade există o rețea de distribuție apă spre toți locuitorii, apa fiind asigurată din gospodăria de apă a localității Cenade. Gospodăria de apă Cenade existentă este alimentată cu apă din „sistemul microregional de alimentare cu apă al județului Alba”, aceasta având ca sursă lacul de acumulare de la
Obreji de Căpâlna, județul Alba.

În ce privește canalizarea, în localitatea Cenade nu există rețea de canalizare, apele uzate fiind deversate în fose septice din acestea vor fi absorbite în sol sau evacuate direct în rigolele de colectare, situație ce conduce la infestarea solului şi a pânzei freatice de mică adâncime din zona populată, cât și din vecinatatea acesteia, precum şi la degradarea calităţii cursurilor de apă de suprafaţă ce traversează zona în aval.

„În concluzie apa preluată din pânza freatică prin puțurile existente nu îndeplinește condițiile de calitate și sănătate pentru locuitorii acestei localități”, se mai precizează în memoriul de prezentare.

Principalele obiective ale realizării investiției sunt:

  • realizarea rețelelor de canalizare pentru reducerea poluării solului, aerului şi apei
  • asigurarea evacuării apelor uzate menajere în stația de epurare propusă
  • realizarea unei stații de epurare cu capacitatea de 1300 LE

Rețeaua de canalizare menajeră din localitatea Cenade s-a proiectat în sistem divizor, apele uzate menajere sunt colectate în rețeua de canalizare, separat de apele pluviale care sunt colectate în rigole amplasate la marginea drumurilor din interiorul localității . Apele uzate vor fi colectate în rețeaua de canalizare propusă și sunt conduse spre colectorul principal ce va fi amplasat în ampriza drumului județean DJ141 C , pe strada Principală din localitate.

Totodată, rețeaua propusă pe străzile comunale va prelua apele uzate de la câteva gospodării acestea fiind duse spre stațiile de pompare SP1-SP4, respectiv stația de pompare SP5 (amplasată pe traseul colectorul principal). Din stațile de pompare, apele menajere vor fi pompate prin conducte PEID, De=90-160 mm, spre căminele de canalizare amplasate în aval față de stația de pompare.

Rețelele de canalizare vor fi echipate cu cămine de racordare a consumatorilor, de schimbare de direcție, sau de întreținere și inspecție, executate din elemente de beton prefabricat, cu ramă și capac carosabil tip greu din fontă. Diametrul conductelor de canalizare din PVC-KG este Dn200-315 mm, pe o lungime totală proiectată de 7.703 ml.

Vor fi realizate 387 branșamente, acestea fiind racordate la rețeaua de canalizare proiectată prin conducte cu D=160mm, respectiv cu D=125mm.

Pe traseul rețelelor proiectate există două subtraversări de torenti, cinci bucăti cursuri de apă necadastrate.

Rețeaua de canalizare va fi amplasată pe drumurile comunale sau drumul județean, aceasta fiind pozată în săpătură în ampriza drumurilor, cu intervenții minime în structura drumului.

Valoarea totală a investiției este estimată la 9.341.779,14 lei, fără TVA (11.102.201,29 lei, cu TVA).

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax