Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reţete politice la mâncăruri de Paşte. Vezi ce gătesc politicienii din Alba de Sărbători

Publicat

Deşi recunosc că nu sunt cei mai abili cu craţiţa şi polonicul şi că în familiile lor şorţul de bucătar îl poartă soţiile, politicienii din Alba apreciază întotdeauna o masă îmbelşugată, iar, în apropierea sărbătorilor de Paşte, aceştia au decis deja ce nu va lipsi de pe masa pascală. Chiar dacă unii dintre ei au declarat că vor opta pentru tradiţionala friptură de miel, iar alţii pentru un meniu lacto-ovo-vegetarian, politicienii noştri, indiferent de culoarea pe care o reprezintă,au un lucru în comun: ei ştiu că sărbătorile cele mai reuşite sunt petrecute în familie, aşa că Paştele îi va găsi acasă.

Oamenii politici din Alba nu stau la cratiţă. Asta e concluzia pe care am tras-o după ce am discutat cu reprezentanţii partidelor din judeţ, dar în schimb se declară adevăraţi gurmanzi. Şi pentru că în săptămâna din apropierea Sărbătorii Învierii Domnului, pregătirile au loc în bucătărie, ne-am adresat liderilor Puterii şi Opoziţiei din Alba pentru a ne dezvălui care sunt reţetele lor preferate şi ce se va afla pe masa de Paşte a celor care ne conduc.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Felicitări, urări și gânduri frumoase pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

Primarul Mircea Hava ne-a declarat că nu mănâncă miel nici măcar de Paşte, aşa că, de aceste sărbători, în familia Hava se va găti supă de găină, salată de boeuf, dar şi prăjituri şi cozonaci „pregătite de mama şi soacra”. Edilul recunoaşte că nu este el cel care dictează în bucătărie şi că de bucatele de pe masă se ocupă soţia. Primarul Alba Iuliei îşi va petrece Paştele acasă, unde speră să îi adune pe toţi membrii familiei, aşa cum o face în fiecare an.

În casa viceprimarului Paul Voicu nu se găseşte carne. Asta ne-a asigurat edilul, care a declarat că mai gustă carne doar pe la petreceri. Paul Voicu este adeptul meniului ovo-lacto-vegetarian şi nici măcar de Paşte nu va renunţa la acest stil de viaţă. Acesta ne-a explicat că de mâncarea de Paşte se va ocupa soţia şi că pe masa pascală se vor găsi de toate, dar fără carne. Nici chiar tradiţionalul drob nu va fi gătit din măruntaie, ci va fi o guşiţă falsă pe care o va însoţi cu sarmale de post, tocăniţă de cartofi, năut şi mâncare de soia.

Şi în familia viceprimarului Ioan Bogăţan, Paştele este sfânt, dar în locul tradiţionalului miel se va afla la loc de cinste iedul. Viceprimarul susţine că nu îi place carnea de miel, aşa că deja a stabilit cu soţia sa să gătească friptură de ied. Nici acesta nu se simte în largul lui în bucătărie, dar ştie în schimb ce i-ar plăcea să mănânce: ied, stufat regăţenesc şi specialităţi dulci la care doamna Bogăţan este specialistă: „Prăjitura mea preferată, şi pe care soţia o pregăteşte excelent, este Regina Nopţii”.

Preşedintele CJ Alba a declarat că de Paşte va mânca „ce îi dă soţia„. Ion Dumitrel susţine că nu ştie să gătească, dar că nu este pretenţios la mâncare şi că „deşi nu se vede, mănâncă mult şi bine”. Acesta ne-a spus că pe masa pascală se regăsesc în fiecare an mielul sau carnea de ied şi ouăle roşii.

Prefectul judeţului Alba preferă bucatele „ca la mama acasă”. Ştefan Bardan nu găteşte, dar ne-a declarat ce va mânca de Paşte. Edilul vrea friptură de miel, drob şi şuncă fiartă. Acesta mănâncă cu plăcere jambon, despre care ştie că doar că trebuie fiert şi este numai bun de mâncat. De pe masa de Paşte a prefectului nu vor lipsi caşul, ceapa verde, ouăle şi pasca.

Nici subprefectul Raul Tudoraşcu nu este fan carne de miel. De altfel, acesta ne-a declarat că, de Paşte nu va mânca deloc carne. Subprefectul intenţionează să mănânce salată de fasole verde cu maioneză şi usturoi pe care susţine că ştie să o şi gătească: „Fasolea se fierbe, se toacă mărunt şi se amestecă cu usturoi”.  Raul Tudoraşcu mai vrea pe masa de sărbători şi jambon, caş, ceapă verde şi ridichi.

Senatorului PDL Alexandru Pereş îi place să mănânce supă de găină, dar nu ştie să o gătească, pentru că are soţie şi soacră. Totuşi, în rarele momente în care găteşte, acesta pregăteşte ochiuri sau papară cu verdeaţă, ceapă verde şi murături sau eventual piept de pui la grătar. Câteodată, se întâmplă să prepare supă Knorr, pentru că indicaţiile sunt toate pe plic, sau ceai.

Preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, preferă mâncărurile sănătoase, naturale şi preparate în casă. În rarele momente când găteşte, preferă să prepare o salată de legume, uşoară şi simplu de pregătit: cu morcovi, hrean, roşii, varză, tăiate, amestecate, ulei de măsline neapărat, piper şi puţină sare. De Paşti îi place foarte mult să mănânce „guşiţă” (drob) de miel, chifteluţe, preparate în casă, iar mâncărurile care conţin carne trebuie preparate cu carne proaspătă şi nu consumă nicidecum mezeluri.

Deputatul PNL Călin Potor găteşte extrem de rar, din lipsă de timp, însă, atunci când o face, îi place să gătească,”studenţeşte”, cum însuşi s-a exprimat, papară cu slănină, şuncă sau salam, carne la grătar sau cartofi copţi (care îi activează plăcerea momentelor din copilărie, când bunica pregătea cartofii în cuptor, iar copiii îi ţineau, fierbinţi, în mănuşi, ca să îşi încălzească mâinile). Reţeta recomandată de Călin Potor este omletă cu cârnaţi: Se bat bine 3-4 ouă. Se taie câteva felii de cârnaţ de casă, afumat dar nu uscat, se prăjesc în ulei. Deasupra se adaugă ouăle bătute, iar, înainte cu un minut de a fi gata, se presară deasupra caşcaval ras sau brânză telemea. Se asortează cu gogoşari muraţi.

De Paşti, mâncarea preferată de Călin Potor este pieptul de curcan cu maioneză. Din supa de curcan preparată de soţia sa, se ia pieptul, se răceşte, se taie în bucăţi mici şi se amestecă cu maioneză. De asemenea, îi place friptura de miel rece, dar nu prea mult, căci,mielul îi place cel mai mult „pe iarbă”.

Vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman mănâncă aproape săptămânal peşte: şalău sau păstrăv, la grătar, la cuptor. Reţeta preferată este şalău la cuptor cu legume. Se curăţă legumele, se taie,(un mix de legume, după gust), se prăjesc puţin în ulei în tigaie. Legumele călite se aşează într-un vas de yena. Se curăţă peştele de coloană, se spală şi se aşează peste legume. Se pun câteva felii de lămâie peste peşte, vasul se acoperă cu capacul de yena sau cu staniol şi se introduce la cuptorul cu microunde timp de 40 de minute.

Am lăsat pentru final trei oameni politici din Alba care îmbracă cu plăcere şorţul de bucătar. Este vorba despre vicepreşedintele PNL Alba, Simion Creţu, vicepreşedintele CJ Alba, Sorin Bumb şi candidatul PDL la Primăria Sebeş, Dorin Nistor.

De Paşte, Sorin Bumb mănâncă întotdeauna friptură de miel cu spanac şi vin alb. Reţeta vicepreşedintelui CJ Alba sună cam aşa: „Carnea de miel se lasă la macerat în apă cu legume cel puţin jumătate de oră. Pe urmă, se iau picioarele de miel, se crestează cu cuţitul şi se împănează cu usturoi, iar, dacă carnea e mai slabă, şi cu slăninuţă. Carnea se condimentează bine şi se bagă la cuptor, unde se lasă până prinde o pojghiţă maronie. Între timp, se întoarce de pe o parte pe alta şi se stropeşte cu vin. Se serveşte cu spanac şi vin alb.”

Liberalul Simion Creţu susţine că ştie să gătească multe feluri de mâncare, însă, tot din lipsă de timp, găteşte rar. Ne-a dezvăluit o reţetă de friptură de miel, personală: „Carnea, condimentată cu sare, piper, boia şi puţin ulei („pe fundul cratiţei”). Se adaugă apă şi vin alb. Vasul se introduce la cuptor sau, dacă vasul este de fontă sau are pereţi dubli, se poate aşeza pe plită. Când este făcut în proporţie de 90%, se adaugă usturoi, se lasă la rumenit. Se potriveşte foarte bine cu garnitură de spanac sau piure de cartofi şi salată verde cu foi de ceapă, oţet balsamic şi usturoi, după gust. Secretul acestei reţete este să fie făcută la foc cât de mic posibil”.

Simion Creţu este tradiţionalist în ceea ce priveşte masa de Paşti: îi place să mănânce ciorbă şi alte mâncăruri de miel, iar de pe masă nu lipsesc ouăle roşii, „guşiţa” (drobul de miel, cu multe ouă şi multă verdeaţă), cozonacul şi băuturile tradiţionale.

Dorin Nistor pregăteşte masa de Paşte cot la cot cu soţia. Acesta ne-a declarat că, şi de aceste sărbători, el va fi cel care va găti friputura de miel şi spanacul, în timp ce soţia se va ocupa de înroşitul ouălor şi de drob. De pe masa lui Nistor nu va lipsi nici ciorba acră cu tarhon şi cremeşul, desertul ideal pentru familia sa. Toate aceste bunătăţi vor fi însoţite de nelipsitul pahar de vin alb.

Acum, că am aflat ce se va afla pe masa pascală a politicienilor din Alba, nu ne rămâne decât să vă urăm poftă bună şi să luaţi aminte: funcţiile de conducere se ţin cu burţile pline, dar din păcate acestea nu sunt de ajuns pentru a putea urca pe scara ierarhică.

Flavia NICOLAE

Adina CURTA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. el conquistador

    sâmbătă, 07.04.2012 at 12:57

    primii trei au meniu DNA

  2. Freelancer89

    sâmbătă, 07.04.2012 at 19:37

    am participat la o cercetare sociologica facuta de cineva. mai mult de jumate din participanti nu stiau cum arata dumitrel sau ce e cu el ..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax