Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reţete politice la mâncăruri de Paşte. Vezi ce gătesc politicienii din Alba de Sărbători

Publicat

Deşi recunosc că nu sunt cei mai abili cu craţiţa şi polonicul şi că în familiile lor şorţul de bucătar îl poartă soţiile, politicienii din Alba apreciază întotdeauna o masă îmbelşugată, iar, în apropierea sărbătorilor de Paşte, aceştia au decis deja ce nu va lipsi de pe masa pascală. Chiar dacă unii dintre ei au declarat că vor opta pentru tradiţionala friptură de miel, iar alţii pentru un meniu lacto-ovo-vegetarian, politicienii noştri, indiferent de culoarea pe care o reprezintă,au un lucru în comun: ei ştiu că sărbătorile cele mai reuşite sunt petrecute în familie, aşa că Paştele îi va găsi acasă.

Oamenii politici din Alba nu stau la cratiţă. Asta e concluzia pe care am tras-o după ce am discutat cu reprezentanţii partidelor din judeţ, dar în schimb se declară adevăraţi gurmanzi. Şi pentru că în săptămâna din apropierea Sărbătorii Învierii Domnului, pregătirile au loc în bucătărie, ne-am adresat liderilor Puterii şi Opoziţiei din Alba pentru a ne dezvălui care sunt reţetele lor preferate şi ce se va afla pe masa de Paşte a celor care ne conduc.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2015: Felicitări, urări și gânduri frumoase pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

Primarul Mircea Hava ne-a declarat că nu mănâncă miel nici măcar de Paşte, aşa că, de aceste sărbători, în familia Hava se va găti supă de găină, salată de boeuf, dar şi prăjituri şi cozonaci „pregătite de mama şi soacra”. Edilul recunoaşte că nu este el cel care dictează în bucătărie şi că de bucatele de pe masă se ocupă soţia. Primarul Alba Iuliei îşi va petrece Paştele acasă, unde speră să îi adune pe toţi membrii familiei, aşa cum o face în fiecare an.

În casa viceprimarului Paul Voicu nu se găseşte carne. Asta ne-a asigurat edilul, care a declarat că mai gustă carne doar pe la petreceri. Paul Voicu este adeptul meniului ovo-lacto-vegetarian şi nici măcar de Paşte nu va renunţa la acest stil de viaţă. Acesta ne-a explicat că de mâncarea de Paşte se va ocupa soţia şi că pe masa pascală se vor găsi de toate, dar fără carne. Nici chiar tradiţionalul drob nu va fi gătit din măruntaie, ci va fi o guşiţă falsă pe care o va însoţi cu sarmale de post, tocăniţă de cartofi, năut şi mâncare de soia.

Şi în familia viceprimarului Ioan Bogăţan, Paştele este sfânt, dar în locul tradiţionalului miel se va afla la loc de cinste iedul. Viceprimarul susţine că nu îi place carnea de miel, aşa că deja a stabilit cu soţia sa să gătească friptură de ied. Nici acesta nu se simte în largul lui în bucătărie, dar ştie în schimb ce i-ar plăcea să mănânce: ied, stufat regăţenesc şi specialităţi dulci la care doamna Bogăţan este specialistă: „Prăjitura mea preferată, şi pe care soţia o pregăteşte excelent, este Regina Nopţii”.

Preşedintele CJ Alba a declarat că de Paşte va mânca „ce îi dă soţia„. Ion Dumitrel susţine că nu ştie să gătească, dar că nu este pretenţios la mâncare şi că „deşi nu se vede, mănâncă mult şi bine”. Acesta ne-a spus că pe masa pascală se regăsesc în fiecare an mielul sau carnea de ied şi ouăle roşii.

Prefectul judeţului Alba preferă bucatele „ca la mama acasă”. Ştefan Bardan nu găteşte, dar ne-a declarat ce va mânca de Paşte. Edilul vrea friptură de miel, drob şi şuncă fiartă. Acesta mănâncă cu plăcere jambon, despre care ştie că doar că trebuie fiert şi este numai bun de mâncat. De pe masa de Paşte a prefectului nu vor lipsi caşul, ceapa verde, ouăle şi pasca.

Nici subprefectul Raul Tudoraşcu nu este fan carne de miel. De altfel, acesta ne-a declarat că, de Paşte nu va mânca deloc carne. Subprefectul intenţionează să mănânce salată de fasole verde cu maioneză şi usturoi pe care susţine că ştie să o şi gătească: „Fasolea se fierbe, se toacă mărunt şi se amestecă cu usturoi”.  Raul Tudoraşcu mai vrea pe masa de sărbători şi jambon, caş, ceapă verde şi ridichi.

Senatorului PDL Alexandru Pereş îi place să mănânce supă de găină, dar nu ştie să o gătească, pentru că are soţie şi soacră. Totuşi, în rarele momente în care găteşte, acesta pregăteşte ochiuri sau papară cu verdeaţă, ceapă verde şi murături sau eventual piept de pui la grătar. Câteodată, se întâmplă să prepare supă Knorr, pentru că indicaţiile sunt toate pe plic, sau ceai.

Preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, preferă mâncărurile sănătoase, naturale şi preparate în casă. În rarele momente când găteşte, preferă să prepare o salată de legume, uşoară şi simplu de pregătit: cu morcovi, hrean, roşii, varză, tăiate, amestecate, ulei de măsline neapărat, piper şi puţină sare. De Paşti îi place foarte mult să mănânce „guşiţă” (drob) de miel, chifteluţe, preparate în casă, iar mâncărurile care conţin carne trebuie preparate cu carne proaspătă şi nu consumă nicidecum mezeluri.

Deputatul PNL Călin Potor găteşte extrem de rar, din lipsă de timp, însă, atunci când o face, îi place să gătească,”studenţeşte”, cum însuşi s-a exprimat, papară cu slănină, şuncă sau salam, carne la grătar sau cartofi copţi (care îi activează plăcerea momentelor din copilărie, când bunica pregătea cartofii în cuptor, iar copiii îi ţineau, fierbinţi, în mănuşi, ca să îşi încălzească mâinile). Reţeta recomandată de Călin Potor este omletă cu cârnaţi: Se bat bine 3-4 ouă. Se taie câteva felii de cârnaţ de casă, afumat dar nu uscat, se prăjesc în ulei. Deasupra se adaugă ouăle bătute, iar, înainte cu un minut de a fi gata, se presară deasupra caşcaval ras sau brânză telemea. Se asortează cu gogoşari muraţi.

De Paşti, mâncarea preferată de Călin Potor este pieptul de curcan cu maioneză. Din supa de curcan preparată de soţia sa, se ia pieptul, se răceşte, se taie în bucăţi mici şi se amestecă cu maioneză. De asemenea, îi place friptura de miel rece, dar nu prea mult, căci,mielul îi place cel mai mult „pe iarbă”.

Vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman mănâncă aproape săptămânal peşte: şalău sau păstrăv, la grătar, la cuptor. Reţeta preferată este şalău la cuptor cu legume. Se curăţă legumele, se taie,(un mix de legume, după gust), se prăjesc puţin în ulei în tigaie. Legumele călite se aşează într-un vas de yena. Se curăţă peştele de coloană, se spală şi se aşează peste legume. Se pun câteva felii de lămâie peste peşte, vasul se acoperă cu capacul de yena sau cu staniol şi se introduce la cuptorul cu microunde timp de 40 de minute.

Am lăsat pentru final trei oameni politici din Alba care îmbracă cu plăcere şorţul de bucătar. Este vorba despre vicepreşedintele PNL Alba, Simion Creţu, vicepreşedintele CJ Alba, Sorin Bumb şi candidatul PDL la Primăria Sebeş, Dorin Nistor.

De Paşte, Sorin Bumb mănâncă întotdeauna friptură de miel cu spanac şi vin alb. Reţeta vicepreşedintelui CJ Alba sună cam aşa: „Carnea de miel se lasă la macerat în apă cu legume cel puţin jumătate de oră. Pe urmă, se iau picioarele de miel, se crestează cu cuţitul şi se împănează cu usturoi, iar, dacă carnea e mai slabă, şi cu slăninuţă. Carnea se condimentează bine şi se bagă la cuptor, unde se lasă până prinde o pojghiţă maronie. Între timp, se întoarce de pe o parte pe alta şi se stropeşte cu vin. Se serveşte cu spanac şi vin alb.”

Liberalul Simion Creţu susţine că ştie să gătească multe feluri de mâncare, însă, tot din lipsă de timp, găteşte rar. Ne-a dezvăluit o reţetă de friptură de miel, personală: „Carnea, condimentată cu sare, piper, boia şi puţin ulei („pe fundul cratiţei”). Se adaugă apă şi vin alb. Vasul se introduce la cuptor sau, dacă vasul este de fontă sau are pereţi dubli, se poate aşeza pe plită. Când este făcut în proporţie de 90%, se adaugă usturoi, se lasă la rumenit. Se potriveşte foarte bine cu garnitură de spanac sau piure de cartofi şi salată verde cu foi de ceapă, oţet balsamic şi usturoi, după gust. Secretul acestei reţete este să fie făcută la foc cât de mic posibil”.

Simion Creţu este tradiţionalist în ceea ce priveşte masa de Paşti: îi place să mănânce ciorbă şi alte mâncăruri de miel, iar de pe masă nu lipsesc ouăle roşii, „guşiţa” (drobul de miel, cu multe ouă şi multă verdeaţă), cozonacul şi băuturile tradiţionale.

Dorin Nistor pregăteşte masa de Paşte cot la cot cu soţia. Acesta ne-a declarat că, şi de aceste sărbători, el va fi cel care va găti friputura de miel şi spanacul, în timp ce soţia se va ocupa de înroşitul ouălor şi de drob. De pe masa lui Nistor nu va lipsi nici ciorba acră cu tarhon şi cremeşul, desertul ideal pentru familia sa. Toate aceste bunătăţi vor fi însoţite de nelipsitul pahar de vin alb.

Acum, că am aflat ce se va afla pe masa pascală a politicienilor din Alba, nu ne rămâne decât să vă urăm poftă bună şi să luaţi aminte: funcţiile de conducere se ţin cu burţile pline, dar din păcate acestea nu sunt de ajuns pentru a putea urca pe scara ierarhică.

Flavia NICOLAE

Adina CURTA



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. el conquistador

    sâmbătă, 07.04.2012 at 12:57

    primii trei au meniu DNA

  2. Freelancer89

    sâmbătă, 07.04.2012 at 19:37

    am participat la o cercetare sociologica facuta de cineva. mai mult de jumate din participanti nu stiau cum arata dumitrel sau ce e cu el ..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Tânără din Alba Iulia, sechestrată și agresată de fostul concubin. Polițiștii au spart ușa locuinței și l-au reținut pe bărbat

Publicat

O tânără din Alba Iulia a fost amenințată, agresată și sechestrată de fostul concubin în apartamentul acestuia din municipiu. Oamenii legii au fost alertați de către mama tinerei, prin apel la 112. Ajunși la fața locului, polițiștii au pătruns în forță în apartament și l-au reținut pe bărbat pentru 24 de ore. 

Potrivit IPJ Alba, luni, 4 iulie, în jurul orei 9:15, în urma unui apel prin 112 făcut de o femeie din Alba Iulia, care a sesizat faptul că fiica sa este împiedicată să plece dintr-o locuință din Alba Iulia, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia s-au deplasat la adresa indicată.

Întrucât nu s-a primit răspuns la apelul de a deschide ușa, iar din interior se auzeau țipete de ajutor, polițiștii au procedat la pătrunderea în forță.

În interiorul apartamentului au fost identificați un bărbat de 27 de ani și o femeie de 31 de ani, iar din primele cercetări a rezultat că, în seara zilei de 3 iulie 2022, femeia s-ar fi deplasat la locuința fostului său concubin, iar acesta ar fi amenințat-o, agresat-o și ar fi împiedicat-o să părăsească apartamentul.

Față de bărbat, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lipsire de libertate, lovire sau alte violențe și amenințare, urmând ca în cursul zilei de azi, 5 iulie, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Polițiștii au emis, față de bărbat și un ordin de protecție provizoriu, prin care i-a fost interzis să se apropie de fosta sa parteneră.

Cercetările sunt continuate.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Patru cazuri COVID, după 221 testări, în ultimele 24 de ore. Situația pe localități, 5 iulie

Publicat

DSP Alba a anunțat marți că, în județul Alba, în ultimele 24 de ore, a fost descoperite patru COVID.

În total, în județ sunt 80 de cazuri active.

Cazuri Covid în Alba

Cugir – 2 cazuri noi

Alba Iulia – 1 caz reinfectare

Sebeș- 1 caz reinfectare

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 54.035 cazuri confirmate, 52.682 persoane vindecate, 1.290 decese.

În același interval au fost procesate 474.112 teste, din care 359.388 PCR și 114.724 rapide.

În ultimele 24 de ore, în județ, au fost făcute 221 testări: 39 PCR (22 la DSP și 17 la spitalul județean) și 182 teste rapide.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,21.

Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Rata incidenței Cazuri
MUNICIPIUL ALBA IULIA 0.65 50
BISTRA 0.45 2
ORAŞ OCNA MUREŞ 0.44 6
METEŞ 0.37 1
VINŢU DE JOS 0.36 2
ŞONA 0.23 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 0.21 7
MUNICIPIUL BLAJ 0.19 4
IGHIU 0.14 1
ORAŞ CÂMPENI 0.14 1
ORAŞ TEIUŞ 0.14 1
MUNICIPIUL AIUD 0.08 2
ORAŞ CUGIR 0.08 2
ALBAC 0 0
ALMAŞU MARE 0 0
ARIEŞENI 0 0
AVRAM IANCU 0 0

sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Petre Daea se întoarce la ministerul Agriculturii. Este singura opțiune agreată de taberele din PSD

Publicat

Petre Daea este prima opțiune a PSD pentru ministerul Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, implicat într-un dosar de corupție.

Informația a venit din partea unor surse din conducerea PSD și pare că este singura soluție de compromis care poate să împace taberele social-democrate, potrivit postului Antena 3.

Decizia finală urmează să fie luata miercuri, într-o ședință a Consiliului Politic Național al PSD. Petre Daea este soluția de compromis găsită de taberele din PSD, după zile întregi de discuții.

Pe lângă Daea, a mai fost vehiculat numele lui Florin Ionuț Barbu, președintele Comisiei de Agricultura, deputat PSD de Olt.

Petre Daea a fost ministru al agriculturii în perioada 14 iulie–28 decembrie 2004 în guvernul condus de Adrian Năstase, iar între ianuarie 2017 și noiembrie 2019 a fost ministru al agriculturii în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

În perioada 1970–1989 a fost membru al Partidului Comunist Român, în care a intrat din convingere. Până în 1989 a deținut funcția de adjunct șef de secție la Comitetul Județean de Partid, la secția pentru agricultură.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Transavia investește masiv în energie verde pentru a-și asigura necesarul de energie

Publicat

Transavia, liderul pieței de carne de pui din România, investește masiv în energie regenerabilă și în cogenerare pentru a ajunge să își acopere aproape în integralitate necesarul de energie. Doar în acest an, prin proiectele deja demarate, Transavia intenționează să amplaseze peste 22.000 de panouri fotovoltaice care vor produce energie verde.

Prin această capacitate instalată, de 10 MWh, se va acoperi aproximativ 30% din consumul anual de electricitate al facilităților Transavia. Această etapă va elimina anual cel puțin 4 milioane de kilograme de emisii de CO2, echivalentul emisiilor anuale provenite de la 1778 de autoturisme.

Reducerea semnificativă a emisiilor de carbon va fi dublată de un efect economic pozitiv asupra performanțelor companiei, care, odată ce își va asigura necesarul energetic pe cont propriu, va fi protejată de fluctuațiile masive ale prețurilor la energie. Panourile fotovoltaice vor fi instalate atât pe acoperișurile fermelor de pui, cât și pe teren, în funcție de structura construcțiilor și de poziția față de soare. În etapa actuală vor fi amplasați peste 100.000 de metri pătrați de panouri fotovoltaice.

„Ambiția noastră este să ne asigurăm, până la finalul anului 2023, aproape în integralitate energia electrică necesară. De aceea, investim masiv în energia verde și soluții de eficiență energetică ce vor contribui la rezultatele noastre pe termen lung. Doar în prima etapă, concentrată în anul în curs, vom acoperi circa o treime din necesarul de energie electrică pentru facilitățile noastre, creând și un avantaj unic în piață. Singurul factor care ne-ar putea afecta progresul ar fi funcționarea defectuoasă a lanțurilor logistice. Avem însă încredere că, împreună cu companiile cu care colaborăm în implementarea proiectului, vom găsi soluții astfel încât să reușim până la finalul anului viitor să producem 80%-100% din energia de care avem nevoie”, declară dr. ing. Ioan Popa, președinte și fondator Transavia.

Această inițiativă face parte din strategia de sustenabilitate, de la bob la furculiță, prin care compania s-a angajat să protejeze resursele pentru generațiile viitoare, acționând responsabil în privința oamenilor, a animalelor, a comunităților și a mediului.

„Suntem hotărâți să fim un model pentru toți jucătorii din piață și să contribuim activ la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite, reducându-ne la minimum posibil amprenta de carbon. Doar cei 10 MWh, produși de panourile fotovoltaice din prima etapă, sunt echivalentul plantării a 187.000 de copaci sau, altfel spus, a unei păduri de aproape 200 de hectare. Contribuim astfel direct la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) și la combaterea efectelor schimbărilor climatice”, spune Theodora Popa, vicepreședinte Transavia.

Suplimentar, pe lângă panourile fotovoltaice, Transavia va implementa și două proiecte de cogenerare de înaltă eficiență electrică și termică.

Pentru eficientizarea consumului de energie, Transavia a adoptat deja utilizarea tehnologiilor și echipamentelor eficiente și a implementat modele de exploatare fiabilă a acestora astfel încât să nu existe pierderi. Conform celui mai recent Raport de Sustenabilitate publicat de Transavia, compania a devansat cu 4 ani atingerea obiectivului țintă de reducere a consumului de energie relaționat cu iluminatul. Astfel, ca urmare a accelerării înlocuirii corpurilor de iluminat existente cu corpuri LED la toate punctele de lucru unde se puteau aduce îmbunătățiri, compania a redus deja cu 15% consumul de energie din această activitate. Același Raport indică faptul că afacerea de familie, cu capital 100% românesc, utilizează gazele naturale la producerea aburului pentru asigurarea fluxului tehnologic, la încălzirea spațiilor destinate creșterii păsărilor dar și la încălzirea spațiilor administrative. Tot în vederea creșterii eficienței energetice, compania continuă activitatea de izolare termică și de monitorizare a microclimatului cu echipamente automatizate în halele de creștere. De asemenea, Transavia a implementat măsuri specifice pentru fiecare punct de lucru, în funcție de zona geografică și de variația de temperatură pentru perioada iarnă-vară.

Transavia este singurul producător de carne de pui care a publicat în mod voluntar Raportul de Sustenabilitate în ultimii doi ani. De asemenea, este prima companie din România co-semnatară a Codului Conduită al UE cu privire la practicile responsabile comerciale şi de marketing în sectorul alimentar.

Despre Transavia

Transavia este liderul pieței locale de carne de pui, fiind una dintre cele mai importante afaceri de familie, care deține și produce brand-urile Fragedo, Libertan și Papane, ocupând locul 4 în topul celor mai valoroase portofolii din România (Brand Finance Romania 50 2022). Transavia operează sustenabil cu un model de business integrat vertical, bazat pe cele mai bune practici și cele mai stricte protocoale în întreg lanțul de producție și distribuție, de la bob la furculiță. În cei 31 de ani de activitate, Transavia a investit constant în modernizare și în tehnologie de ultimă generație și a adoptat inovația ca sursă de creștere sustenabilă a business-ului și de predictibilitate pentru viitor. Unul dintre cei mai mari angajatori români, Transavia are în prezent peste 2.300 de angajați, care activează preponderent în cele 30 ferme de creștere a păsărilor și în cele 4 ferme de producție vegetală, în fabrica de nutrețuri combinate, în cele 3 abatoare de ultimă generație și în fabrica de procesare a cărnii.

În fermele Transavia, localizate în 8 județe din România, se produc anual peste 100.000 de tone de carne de pui. Aproximativ 25% la sută din producția anuală a companiei merge către export, în mai multe state europene, pe continentul african, în zona Mării Mediterane și a CSI. Fragedo, brand emblemă al companiei Transavia, a fost desemnat și la ediția 2021 a Summit Forbes Brands for Kids, drept „Cea mai de încredere marcă de carne”.

Pentru mai multe informații, vizitați https://transavia.ro/.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax