Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rețetele, biletele de trimitere și concediile medicale ar putea fi obținute și de la medicul specialist. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

reteta retete medici medic

reteta retete medici medic Mai mulți parlamentari propun modificarea legii privind reforma în domeniul sănătății astfel încât medicii să poată elibera adeverință pentru concediile medicale, rețetele compensate și biletele de trimitere, chiar dacă nu au contract încheiat cu Casa de asigurări de sănătate a pacientului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, inițiată de mai mulți senatori și deputați UDMR, PNL, PSD, PMP și USR, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 12 octombrie.

Inițiativa prevede ca toate aceste servicii gratuite pentru cetățeni să poată fi ușurate de birocrația obținerii lor prin medicul de familie care are contract cu CNAS, deoarece sunt acte pe care oamenii ar trebui să le poată lua de la orice cabinet medical autorizat.

Pe lângă beneficiile cetățenilor, inițiatorii susțin că și medicii tineri, care nu sunt imediat acceptați în contractele cu CNAS, sau alți medici, care vor să își deschidă cabinet individual și care vor avea de lucru în țară și nu vor mai fi tentați să plece în străinătate să lucreze. „Medicul specalist tânăr, proaspăt confirmat prin Ordin ministerial și nu numai, dornic și capabil să deschidă și să doteze un cabinet medical de speciaitate, poate să presteze servicii ambulatorii cu finanțare <out-of-pocket>, dar nu se va confrunta cu lipsa posibilității de contractare a serviciilor și cu lipsa posibilității de a putea asigura pacienților dreptul lor cuvenit”, argumentează parlamentarii în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit proiectului, în vederea exercitării dreptului de liberă practică a medicului specialist, confirmat în specialitate, Casele Județene de Asigurări de Sănătate au obligația să încheie un contract cu acesta, prin care medicul va avea dreptul de a elibera certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultații și investigații paraclinice gratuite, rețete gratuite sau compensate.

Indiferent de rezultatul votului din Senat, actul normativ va trebui să treacă și de plenul Camerei Deputaților, camera decizională în acest caz.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax