Actualitate
REȚETE pentru MASA de PAȘTI: Cum se prepară cele mai delicioase preparate de miel pentru sărbători. Drob, friptură și ciorbă
Fiecare dintre noi se gândește cum va sărbători Paștile și în special ce preparate va pune invitaților pe masă.
De nelipsit de la tradiționala masă de Paști este drobul, friptura și ciorba, bineînțeles toate din carne de miel. Gospodinele și-au făcut deja proviziile de carne și legume iar acum urmează să se apuce de gătit.
Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2022: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători
Dacă încă nu ați stabilit după ce rețete vreți prepara aceste feluri de mâncare tradiționale vă punem la dispoziție trei rețete după care vă puteți ghida.
Masa de paște – Rețetă DROB DE MIEL:
Ingrediente:
-1 kg organe de miel (plămâni, ficat, inima, limbă; cântărițe după fierbere și tocare)
-2 cepe
-2 legături de ceapa verde (10 fire)
-2 legături pătrunjel
-2 felii pâine mai veche (fără coajă)
-150 ml lapte
-8 ouă fierte tari
-4 ouă crude
-1 linguriță rasă sare
-1 linguriță rasă piper
-80 ml ulei
Mod de preparare
Se spală organele bine în câteva ape, până rămâne curată apa pe ele. Se pun în apă cu oțet și sare pentru 30 minute. Se fierb organele timp de 5 minute. Se aruncă apa murdară de pe ele, se spală bine oala și se pun la fiert încă 30 minute din momentul primului clocot.
Cât timp fierb organele, se toacă foarte mărunt ceapa, ceapa verde și pătrunjelul. Se toacă mărunt și 4 oua fierte. Pâinea se pune la înmuiat cu puțin lapte. Pâinea va face drobul mai pufos
Se scurg bine organele și cum se răcoresc se toacă cu cutițul cât mai mărunt. Se pot da prin mașina de tocat și veți obține pate Se încinge uleiul într-o tigaie mare și se călește ceapa la foc mediu spre mic până este moale.
Se adaugă organele tocate și se prăjesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecând mereu. Se trage de pe foc. Se adaugă ceapa verde și pătrunjelul, ouăle tocate și pâinea stoarsa de lapte. Se amestecă totul foarte bine. Se condimentează amestecul cu sare și piper. Puteți gusta compoziția.
Se bat 3 ouă mari crude și se pun peste amestecul răcorit. Se amestecă bine.
O tavă de chec se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini). Se așează 1/3 din compoziție pe fundul formei. Deasupra așezați restul de 4 ouă fierte întregi. Se acoperă ouăle cu restul de umplutură.
Bateți ultimul ou crud rămas și ungeți drobul cu el. Dați drobul la cuptor, la 180C pentru 50 minute. Când îl scoateți treceți cu un cuțit pe margini. Lăsați să se răcească. Se păstrează la frigider.
Masa de Paște – Rețetă FRIPTURA DE MIEL
Ingrediente:
-1 bucată pulpă de miel, curăţată de pielite şi grăsimea în exces
-1 lingura rasă de boia dulce
-1 linguriţă rasă de piper proaspăt măcinat
-2 linguri de rozmarin mărunţit
-3-4 căţei de usturoi mărişori
-2 linguri de oţet balsamic
-1 lingura bună de sare marină grunjoasă
pentru sos:
-100 de ml. de vin roşu
-2 linguri de sos worcester
-1 lingura rasă de zahăr brun
-câteva fire de rozmarin verde pentru decor
Se curăţă pulpa de miel, întreagă, de pielite şi seu. Se poate şi dezosa şi apoi lega cu sfoară de bucătărie.
Într-un castronel, se amestecă bine-bine: sarea, usturoiul tocat mărunt, rozmarinul, paprikă, piperul şi oţetul balsamic, până se formează o pastă omogenă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News