Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Retrospectiva anului 2011, în sportul din județul Alba


Publicat

Anul 2011 s-a dovedit a fi unul încărcat din toate punctele de vedere, toate cluburile au muncit, s-au străduit să-și treacă rezultate notabile în cont. Alba24.ro vă prezintă retrospectiva anului 2011, în ceea ce privește sportul din județul nostru, rezultatele importante obținute de cluburi, performanţele reușite de sportivi, dar și alte fapte notabile.

Anul 2011 a debutat cu bine pentru portarul albaiulian Mihai Mincă. Acesta a semnat un contract pe cinci sezoane cu CFR Cluj, la care a ajuns să apere puțin, preferați fiind Nuno Claro sau din nou sezon competițional portughezul Beto.

Un alt eveniment important din 2011, a fost revenirea pe pistă a Anei Maria Groza. Aceasta a decis, la finele lui 2009, ca anul 2010 să fie un an de relaxare și de pauză totală. Apo atleta a revenit, pentru că „microbul” rămas adânc în sângele sportivei a determinat-o să reînceapă pregătirile și să spere la o nouă participare la Jocurile Olimpice.

Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia susținut primul examen din istoria acestei facultăți în 2011, iar sportivii s-au dovedit a fi dornici și deschiși în ceea ce privește înscrierile și prezența la cursurile acestei facultăți.

Înainte de returul sezonului competițional 2010-2011, Adorian Himcinschi a fost înlocuit de Marian Pană la cârma echipei Unirea Alba Iulia. Mariajul dintre cele două părți nu a durat mult, întrucât Pană a intrat într-o altă horă a Unirii și a ales să antreneze Unirea Urziceni în dauna celei din Alba Iulia. Acesta a fost urmat pe bancă de cuplul Himcinschi-Rotaru, pentru ca mai apoi la Alba Iulia să sosească Gabi Stan.

Și suporterii au avut motive de bucurie; special pentru aceștia a fost înființată ”Liga Suporterilor”, proiect despre care nu s-a mai auzit de multă vreme, iar acest lucru s-a datorat faptului ca a fost realizat din diverse interese, probabil politice și nu sportive.

Mihai Scheau de la Daia Română a ajuns să schimbe maidanul din Daia cu gazonul de pe ”Dan Păltinișanu”. Fotbalistul descoperit de Paul Ciuca a fost cedat la grupării „alb-violete” fără prea multe pretenții financiare și asta deoarece antrenorul Ciuca nu a dorit să umbrească viitorul fotbalistului Mihai Scheau.

La handbal, autoritățile din Sebeș primeau vești bune: gruparea CSM Cetate Deva a decis să mute echipa la Sebeş, iar în vară urma să aibă loc o fuziune între CSM Sebeș și CSM Cetate Deva, însă aceasta nu a avut loc. Tot de handbal este legat și unul dintre cele mai importante evenimente sportive din acest an, ce a avut loc pe aria județului Alba. Este vorba de meciul de handbal CSM Cetate Deva – Oltchim Râmnicu Vâlcea, partidă încheiată cu scorul 20-33.

Pe 30 aprilie 2011, a avut loc cea de-a VII-a ediție a competiției  ”Alba Golf Challenge”, găzduită de terenul de golf de la Pianu de Jos. Competiția a fost adjudecată de Laurențiu Coman, acesta reușind astfel să câștige pentru a treia oară consecutiv acest trofeu.

Fetele de la atletism nu s-au lăsat pe tânjeală în 2011. Alina Boholțan a fost selecționată în lotul național de alergare montană, competiție la care țara noastră a reușit să cucerească medalia de aur, pe echipe.

Straja a găzduit în acest an etapa a  VII-a, din cadrul Campionatului Național de Viteză în Coastă ”Dunlop” 2011. La eveniment a concurat în premieră și prezentatoarea de la ProTV a emisiunii ”Promotor”, Roxana Ciuhulescu. Iubitorii de ”motoare încinse” au avut, timp de două zile, deosebita plăcere de a asista la această competiție dedicată automobiliștilor.

La începutul verii, Unirea Alba Iulia a reușit probabil cel mai important moment din 2011, mai exact trupa pregătită de Gabriel Rotaru a reușit să evite retrogradarea, în eșalonul terț, evitând astfel cea de-a doua retrogradare consecutivă, dat fiind faptul că albaiulienii tocmai retrogradaseră din prima divizie.

Tenismanul Bogdan Borza a reușit să-și arate încă odată clasa în luna mai, când s-a impus în Cehia, la turneul ”Bohemia Cafex Cup”.  Acesta și-a învins adversarii și a demonstrat încă odată forma în care s-a aflat pe tot parcursul anului.

În luna iunie, la FC Unirea Alba Iulia demisiile s-au ținut lanț. Mai întâi, președintele executiv Nicolae Lupu a demisionat din funcție, fiind urmat de Eutin Bojin, managerul sportiv al clubului. Dacă  Lupu nu era la prima abatere, ”Efi” Bojin a  renunțat la funcție din motive simple: ”lipsa de profesionalism” a unora de la Alba Iulia, așa comenta la momentul respectiv Bojin. Tot în luna iunie au fost puși pe liber și antrenorii Adorian Himcinschi și Adrian Bicheși.

Performanța Alba Iulia a reușit contraperformanța de a nu promova în Liga a III-a, fiind învinsă pentru al doilea an consecutiv la barajul de accedere în  Liga a III-a. De data aceasta, campioana județului Alba a întâlnit CS Vladimirescu, reprezentanta județului Arad. Trupa pregătită de Sorin Mărginean a pierdut disputa cu 2-0, la capătul unui joc în care albaiulienii au evoluat cu un jucător pe postul de libero, poziție folosită foarte rar sau deloc în zilele noastre.

Transferul lui Himcinschi junior la Empoli a ținut prima pagină a cotidianelor de sport. Chiar dacă a evoluat destul de puțin pentru Unirea Alba Iulia, ”Pantera” Fabian Himcinschi a  fost cedat la Empoli pentru 105.000 de euro plus TVA.

Echipa de baschet feminin și-a înființat în acest an echipa secundă, formație pentru care evoluează junioarele provenite de la Liceul cu Profil Sportiv din Alba Iulia și rezervele primei echipe. Această formație a fost încropită cu gândul de a oferi șansa echipierelor de la CS Universitatea să acumuleze experiență, în vreme ce junioarele au șansă să crească în valoare alături de componentele prim-divizionarei CS Universitatea. Echipa este pregătită de Nicușor Marcu și a încheiat turul fără înfrângere, pe locul I.

Echipa de baschet feminin, CS Universitatea a intrat în rândul echipelor de top din România. Echipa și-a luat manager sportiv în vara acestui an, pe Petru Eleș, a transferat jucătoare pe bandă rulantă și au adus și un antrenor nou, înlocuindu-l pe George Lăncrănjan cu Tomas Bilek.

Copiii din Roșia Montană au avut o șansă la care mulți amatori de sport încă visează. Tinerii au  avut onoarea de a învăța baschet de la  Ghiță Mureșan. ”Uriașul” meu a jucat și el alături de micuții sportivi, acțiunea organizată de membrii RMGC dovedindu-se a fi un real succes.

După doar un sezon de existență, CS Universitatea ”Soleil” Alba Iulia a devenit CS Volei Alba-Blaj. Echipa a fost mutată la Blaj, oraș cu tradiție în ceea ce privește acest sport și este finanțată substanțial de Consiliul Județean Alba.

Cu o săptămână înainte de startul ediției de campionat a ligii secunde, sezonul 2011-2012, antrenorul Gabriel Rotaru a fost înlocuit cu Stelian Gherman. Lui ”Roti” i-a fost fatal eșecul din partida amicală cu Arieșul Turda de pe propriul teren. După un lung timp petrecut la Unirea, Gabriel Rotaru nu a fost păstrat în club în nici o funcție, rănind astfel sentimentele pe care antrenorul-jucător le avea față de FC Unirea Alba Iulia.

Unirea Alba Iulia a primit o altă lovitură grea din partea unui junior. Cotat ca fiind unul dintre portarii de viitor ai României, Vlad Ignat a ”dezertat” de la Alba Iulia cu destinația Valladolid, loc în care a semnat un contract cu formația Real. Puștiul a reușit să dea astfel o palmă oficialilor albaiulieni, care nu au avut în tocmai un comportament adecvat față de juniorul albaiulian.

Înființată în 2009, Europa Alba Iulia a început să apară pe harta fotbalului românesc. Acest lucru a fost posibil grație parcursului excelent al echipei pregătite de Mihai Manea. ”Europenii” au fost eliminați de Arieșul Turda, la primul meci ca antrenor al lui Fane Fogoroși pe banca echipei din Alba Iulia.

După mai multe încercări eșuate de a-l transfera pe Nicușor Stanciu, fotbalistul a fost în cele din urmă cumpărat de gruparea patronată de Adrian Porumboiu, FC Vaslui.  Vânzarea celui mai bun fotbalist din lotul lui Gherman a adus în conturile clubului albaiulian 200.000 de euro, bani vitali pentru ”alb-negri” la momentul respectiv.

Atleta Roxana Duță a reușit în luna septembrie să cucerească titlul de vicecampioană națională la semimaratonul Aradului. Aceasta a alergat 21 de kilometri și a izbutit să ocupe treapta secundă a podiumului, fapt ce i-a adus sportivei medalia de argint.

Antrenorul emerit Nicolae Paștiu continuă să surprindă prin talentele pe care le descoperă în box. În acest an, pugilistul Ion Pleș a reușit să obțină la Călărași medalia de argint la categoria cadeți. După o lungă așteptare, dorința antrenorului Nicolae Paștiu s-a îndeplinit și Box Club ”Nicolae Linca” a fost cooptat ca secție de box în cadrul Clubului Sportiv Unirea Alba Iulia, astfel că antrenorul pugiliștilor nu va mai fi nevoit să facă performanță cu burta goală.

O altă schimbare care a avut loc la echipa de fotbal Unirea Alba Iulia a fost demisia lui Ioan Didă. Chiar dacă acesta a spus că ruptura dintre el și clubul albaiulian a avut loc din motive personale, surse apropiate susțin că o discuție între el și Bumbac ar fi dus la demisia fostului președinte executiv. În locul acestuia a fost numit în funcție Mihai Dăscălescu.

Memorialul de box ”Nicolae Linca” a ajuns la a doua ediție; competiția a fost dominată de sportivii pregătiți de Nicolae Paștiu, pugiliști din cadrul CS Unirea. Evenimentul s-a dovedit a fi un real succes, iar dovadă elocventă a acestui fapt a fost numărul mare de spectatori care au asistat la luptele din ring.

„Roșia Montană Gold Corpoation” s-a implicat încă odată în județul nostru și a adus la Alba Iulia finala Cupei României la Rugby, partidă disputată între Rugby Club Timișoara și CSM Știința Baia Mare. Partida a fost adjudecată de timișoreni, iar la meci au asistat aproximativ 4.500 de spectatori.

Mihai Beldie Junior a făcut o mare surpriză iubitorilor de automobilism din județul nostru. Acesta a reușit să cucerească titlul de vicecampion național la ”viteză în coastă”, în cadrul Campionatului Național de Viteză în Coastă Dunlop 2011. Sportivul s-a declarat încântat de reușită și speră ca la anul să obțină titlul de campion.

Seria evenimentelor sportive din județul nostru s-a încheiat cu Gala Sportului Județean Alba, ce a cuprins decernarea premiilor pentru cei mai buni sportivi din anul 2011. Astfel că titlul de cel mai bun sportiv al județului a fost cucerit de tenismanul cugirean Bogdan Borza. Acesta a fost triplu campion european și de patru ori campion național la  tenis la categoria lui de vârstă.

Mai trebuie amintite și pozițiile pe care au încheiat echipele din județul nostru, care evoluează în competiții interjudețene.

FC Unirea Alba Iulia a încheiat turul de campionat pe locul șase, cu 22 de puncte acumulate în 15 etape. Unirea a izbutit să adune 13 puncte pe propriul teren și nouă puncte în deplasare, având următorul golaveraj: 15 goluri marcate și 10 primite.  Echipa se află la 12 puncte de un loc promovabil și la șase lungimi de pozițiile retrogradabile.

CS Volei Alba-Blaj a încheiat anul acesta pe locul 1, cu 29 de puncte acumulate și mai are de disputat încă două partide, urmând ca apoi să se dea lupta pentru marea promovare. Blăjencele au câștigat 9 partide cu 3-0 și una cu 3-1.

CS Universitatea ”1 Decembrie” Alba Iulia: Formația antrenată de Tomas Bilek a încheiat turul de campionat pe locul secund cu 27 de puncte, acumulând 12 victorii și trei înfrângeri.

HC Alba-Sebeș: Echipa de handbal reprezintă o dezamăgire după prima parte a campionatului. Trupa din Sebeș a izbutit să obțină patru succese, două remize și patru înfrângeri, situându-se pe locul 9 din 12 posibile.

CS Zlatna: Gruparea din Liga a III-a a reușit contraperformanța de a acumula doar 9 puncte în 15 partide și se află pe penultimul loc. Golaverajul echipei din Zlatna este zdruncinător și asta deoarece elevii lui Dorel Mureșan au marcat 10 goluri și au încasat, atenție, 35.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

Două cadre medicale din Alba, INFECTATE cu coronavirus. Anunț OFICIAL al Grupului de Comunicare Strategică

Publicat

coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a comunicat miercuri seară că din datele centralizate până la această oră, un număr de  357 cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus. Sunt 99 de medici, 127 de asistenți medicali, 35 de infirmiere, 11 îngrijitori și 85 de angajați – personal auxiliar. 

Printre  cei din urmă, două persoane din Alba. Autoritățile județene nu au anunțat însă situația, ba mai mult, au dat asigurări că rezultatele au fost negative.

Situația pe județe, prezentată oficial miercuri seara:

Alba total 2
Personal auxiliar 2

Arad total 24
Medici 9
Asistenți medicali 5
Infirmiere 1
Personal auxiliar 9

București total 60
Medici 19
Asistenți medicali 16
Infirmiere 6
Personal auxiliar 19

Bistrița Năsăud total 3
Personal auxiliar 3

Botosani total 19
Medici 6
Asistenți medicali 10
Infirmiere 3

Cluj total 3
Personal auxiliar 3

Constanța total 1
Asistenți medicali 1

Covasna total 8
Medici 5
Asistenți medicali 3

Galați total 6
Medici 3
Asistenți medicali 1
Personal auxiliar 2

Hunedoara total 16
Medici 5
Asistenți medicali 9
Îngrijitoare 1
Personal auxiliar 1

Iași total 3
Medici 2
Asistenți medicali 1

Mehedinți total 1
Personal auxiliar 1

Neamț total 7
Medici 2
Asistenți medicali 3
Infirmiere 1
Personal auxiliar 1

Suceava total 200
Medici 45
Asistenți medicali 77
Infirmiere 24
Îngrijitoare 10
Personal auxiliar 44

Timiș total 2
Medici 1
Asistenți medicali 1

Vrancea total 2
Medici 2

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia scoate la licitație terenuri pentru construirea unor întreprinderi sociale în cartierul Lumea Nouă

Publicat

Primăria Alba Iulia intenționează să organizeze licitațiile pentru concesionarea pe 10 ani a două terenuri pe care să fie amenajate întreprinderi de inserție în cartierul Lumea Nouă. Acestea fac parte din proiectul de revitalizare a zonei, ce ar urma să fie finanțat din fonduri POR.

Cele două terenuri, în suprafață de aproximativ 2000 mp fiecare, se află pe strada Gheorghe Șincai 14 și vor fi utilizate pentru construirea de spații de producție/prestări servicii (întreprinderi sociale de inserție). Vor fi concesionate prin licitație publică, pe o perioadă de 10 ani.

Vezi și FOTO Se-nnoiește „Lumea Nouă” din Alba Iulia. 150 de locuinţe sociale, teren de sport plus alte facilități

Valoarea de inventar este de circa 300.000 de lei pentru fiecare lot. Prețul minim de pornire al licitației publice este de 1,19 euro/mp/an.

La licitație pot participa persoane fizice sau juridice, române sau străine.

Concesionarul va avea obligația ca, în termen de cel mult 12 luni de la semnarea contractului de concesiune, să obțină autorizațiile și să termine construcția.

De asemenea, va trebui să asigure dotarea construcțiilor cu mobilier, utilaje și echipamentele necesare desfășurării activității, pe cheltuiala sa.

Va avea de suportat cheltuielile cu utilitățile, taxele și impozitele pentru locație și nu o poate închiria sau subconcesiona.

Va angaja personal, fără criterii discriminatorii, din rândul locuitorilor din cartierul Lumea Nouă și împrejurimi. Pentru participarea la licitație va trebui depusă o garanție de participare ce reprezintă contravaloarea redevenței minime pe 6 luni.

Strategia de revitalizare a zonei ”Lumea Nouă”, cu o valoare nerambursabilă de 7 milioane de euro, a fost aprobată în februarie 2018, fiind inițiată de Asociația FAL Alba Iulia Incluzivă (fondator Municipiul Alba Iulia). Strategia includea acțiuni de finanțat prin POR 2014-2020 sau POCU 2014-2020, printre care: creare/reabilitare/modernizare spații publice urbane, extindere rețea transport public cu noi rute și stații de autobuz, zone verzi, facilități pentru recreere (zone pentru sport, locuri de joacă), modernizarea pieței Talcioc, construirea unor locuințe sociale, a unor întreprinderi de inserție, a unui centru multifuncțional (sală spectacole, activități, întâlniri comunitare), servicii de dispensar, after-school, microcantină socială, voluntariat, ucenicie, informare și consiliere, mentorat, formare profesională, programe educaționale.

Potrivit documentației proiectului HCL aprobat luni, la data depunerii și aprobării strategiei nu existau ghiduri de condiții specifice, însă informațiile disponibile sugerau că orice investiție era condiționată de dreptul de proprietate, astfel că a fost emis Certificat de urbanism (în 2017), aprobat PUZ pentru zona Gheorghe Șincai (în 2018). În 2019 a fost licitată și realizarea documentațiilor pentru studiul de fezabilitate, însă între timp a apărut ghidul solicitantului potrivit căruia solicitanții eligibili sunt doar întreprinderile sociale de inserție cu sediul/punct de lucru în zona respectivă.

Prin urmare, este necesară concesionarea terenurilor, pentru a putea fi obținute fondurile de finanțare. Suma alocată pentru construirea acestora este de 400.000 de euro, potrivit ghidului citat.

În documentație se mai explică faptul că în zona Lumea Nouă încadrarea în muncă cu forme legale a locuitorilor este scăzută (55,8% dintre tinerii cu vârste între 16 și 24 de ani nu sunt angajați sau integrați în sistemul de învățământ, 38,1% dintre cei cu vârste între 15 și 64 de ani nu au loc de muncă legal).

De asemenea, locurile de muncă accesibile acestora sunt cele de pe piața secundară a muncă (menaj, reciclare fier vechi, servicii apă-canal și salubritate, munci necalificate), iar principala sursă de venit este reprezentată de alocațiile pentru copii (56%), pe lângă salarii (44%), ajutoare sociale (30,7%).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

În ce condiții pot ieși din casă minorii și cine trebuie să le completeze declarația pe proprie răspundere. Precizări oficiale

Publicat

politie amenzi 1

Grupul de Comunicare Strategică a realizat un material prin care încearcă să răspundă la o serie de întrebări transmise de cetățeni, în contextul epidemiei de coronavirus și a măsurilor speciale prevăzute de ordonanțele militare.

Spre exemplu, cele legate de circulația minorilor. Redăm mai jos răspunsurile oficiale ale autorităților.

Întrebare: Este permisă circulația persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 de ani în afara locuinței/gospodăriei, pentru activităţile menţionate la pct. 5 şi 6?

Răspuns: În ceea ce privește minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 16 ani, deplasarea acestora în afara locuinței trebuie efectuată sub supravegherea sau cu încuviințarea părinților sau a tutorelui legal. În contextul epidemiologic actual, recomandăm limitarea la minim a acestor deplasări.

Întrebare: Dacă da, cine trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere în cazul minorilor care nu au împlinit 16 ani şi, respectiv, în cazul minorilor între 16-18 ani?

Răspuns: În cazul minorilor sub 16 ani declarația trebuie completată și semnată de unul dintre părinți sau de tutorele legal.

Minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani completează și semnează singuri declarația pe propria răspundere, cu mențiunea că aceștia trebuie să respecte condițiile individuale de deplasare și că le este interzisă participarea la activități fizice colective.

De asemenea, minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor avea asupra lor și documentele de identitate.

Alte întrebări la care au răspuns autoritățile:

Întrebare: Pot merge la serviciu, în această perioadă, şi persoanele care fac naveta? Care locuiesc în Ilfov, de pildă, şi muncesc în Bucureşti?

Răspuns: În conformitate cu prevederile Ordonanței militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, art. 1, pct. a „Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții…deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoiˮ.

Astfel, actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuință și locul de muncă. Nu se face mențiunea că localitatea în care se defășoară activitatea profesională trebuie să fie aceeași cu cea de domiciliu.

În conformitate cu exemplul oferit de dumneavoastră, un cetățean care locuiește în Ilfov se poate deplasa la locul de muncă din București, cu condiția să aibă asupra sa documentele prevăzute la art. 4 al ordonanței menționate mai sus, respectiv legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Întrebare: Cât de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult de la Cluj la Bucureşti, de pildă?

Răspuns: Nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie să fie situat cabinetul medical, dar recomandăm cetățenilor să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgențele majore, doar după verificarea disponibilității medicilor.

Întrebare: La ce distanţă maximă de domiciliu poate fi amplasată unitatea comercială la care putem face cumpărături? Putem merge la cumpărături, de pildă, din cartierul Berceni într-un hipermarket din Militari?

Răspuns: Prevederile Ordonanței militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 nu menționează o distanță cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetățeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare.

Întrebare: Ce înseamnă în kilometri, de pildă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui să alerge doar în jurul blocului sau şi pe străzile alăturate? Care e distanţa maximă permisă?

Răspuns: Activitățile fizice, sportive, trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim că sunt interzise activitățile fizice colective.

Întrebare: Animalele de companie trebuie plimbate doar în jurul blocului sau proprietarii lor pot merge şi în parcurile din apropiere? Cât au voie să se îndepărteze de domiciliu?

Răspuns: Plimbarea zilnică a animalelor de companie trebuie realizată în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc.

Întrebare: Pot să-mi transport cu mașina soția/soțul la/de la serviciu?

Răspuns: Dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art.1 lit.d (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie).

După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță.

O astfel de situație ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații, etc).

Pentru conducătorul auto cu vârsta de peste 65 de ani este recomandabil să evite inclusiv aceste deplasări în afara perioadei de timp 11.00-13.00.

Întrebare: Pot să transport în mașina mai mult de 3 persoane?

Răspuns: Prevederea din art.3 din Ordonanța militară nr.3 vizează doar deplasarea pietonală și nu transportul public. Este important însă să respectați măsurile generale de prevenire a răspândirii COVID 19, inclusiv prin păstrarea unui loc liber între pasageri.

Explicația este valabilă și pentru transportul organizat de operatorii economici pentru deplasarea salariaților la/de la locul de muncă.

Întrebare: Dacă am un prieten care vine cu avionul din altă țară pot să îl iau de la aeroport?

Răspuns: Acest motiv nu este prevăzut ca excepție în textul Ordonanței Militare nr. 3. Dar, în cazul în care persoana nu are cu ce să se deplaseze de la aeroport către locul de domiciuliu sau locul în care urmează să locuiască, atunci deplasarea este permisă, completând declarația pe propria răspundere, având motiv ajutorarea persoanelor. Trebuie avut în vedere că cetățenii care sosesc din zonele roșii intră în carantină instituționalizată, deci aceștia nu pot fi luați de la aeroport de aparținători, rude sau prieteni, iar cei care vin din zonele galbene intră în autoizolare. Acest fapt presupune că persoana care intră în contact cu ei trebuie să respecte aceeași procedură de autoizolare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Când s-ar putea încheia epidemia de coronavirus în Italia. Estimările experților, pe regiuni

Publicat

Lumina de la capătul tunelului nu e încă aproape, dar este vizibilă, spun experții italieni. Potrivit unor estimări realizate de un centru de cercetare universitar, epidemia de coronavirus din Italia ar putea lua sfârșit între 5 și 16 mai,, dar asta depinde foarte mult de comportamentul italienilor.

Într-o analiză realizată de Corriere della Sera se spune că, având în vedere tendințele actuale, ziua zero ar putea apărea pe rând în regiunile Italiei, de la jumătatea primei săptămâni din luna mai până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni a lunii – adică între 5 și 16 mai.

Foto: Corriere della Sera

O parte din regiunile Italiei sunt cu mult înaintea altora în ceea ce privește controlul epidemiei și, din acest motiv, acestea pot ieși din criză mult mai devreme, potrivit sursei citate. Astfel, în regiunea Trentino-Alto Adige, epidemia s-ar putea încheia pe 6 aprilie, în Basilicata pe 7 aprilie, în Valle d’Aosta pe 8 aprilie, iar în Puglia pe 9 aprilie.

Însă, în cele mai afectate regiuni, epidemia ar putea să dureze mai mult. Potrivit graficului analiștilor, publicat de Corriere della Serra, în Lombardia criza s-ar putea încheia pe 22 aprilie, în Emilia-Romagna, pe 28 aprilie, iar în Toscana epidemia s-ar putea întinde până la data de 5 mai.

Estimările sunt realizate de Institutul Einaudi pentru Economie și Finanțe (Eief), un centru de cercetare universitar susținut de Banca Italiei, dar complet independent în cercetare.

sursa: digi24.ro, corriere.it

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate