Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reuşitele echipelor din programul YouthBank au fost premiate. Cel mai bun proiect în 2014 a fost al tinerilor de la „Interactienii”


Publicat

Elevii de la licee din Alba Iulia care au avut proiecte implementate prin programul YouthBank au fost premiaţi. Marţi, elevii şi-au mai prezentat încă o dată ideile care au ajuns să fie puse în aplicare, în cadrul unui eveniment la care au participat reprezentanţi ai Fundaţiei Comunitare Alba, ai administraţiei locale, partenerilor programului, dar şi coordonatori de proiect. Zece proiecte au fost finanţate în acest an prin programul YouthBank, de Fundaţia Comunitară Alba, cu 17.135 lei. Cel mai bun proiect de implicare în comunitate pe anul 2014 a fost cel al echipei „Interactienii”, cu „Internship – Licitează-ţi viitorul”.

Cele zece proiecte au făcut parte din cinci secţiuni, respectiv Piaţa Muncii/Orientare Profesională, Sănătate, Sport, Schimbarea Mentalităţii Oamenilor şi Cultură.

La prima secţiune a fost înscris proiectul „Internship – Licitează-ţi viitorul” al echipei Interactienii, care au reuşit să strângă tineri la un eveniment, ca să-şi liciteze un internship la diferite firme din Alba Iulia. O parte din internshipuri au fost onorate, urmând ca altele să se desfăşoare săptămâna viitoare.

Al doilea proiect din cadrul secţiunii este al elevilor de la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”. „Lecţia de pregătire militară” a echipei Gradaţii a adunat 55 de tineri care au participat în curtea liceului la o oră de „militărie”. Au învăţat de la membrii echipei cum se execută salutul militar, dar şi elementele de bază ale pregătirii militare. La lecţie au fost prezenţi elevi din Alba Iulia, dar şi din Cluj şi Hunedoara.

La secţiunea „Sănătate”, echipa Smart Kids cu proiectul „Ştiaţi că…?” a încercat să îi înveţe pe tinerii din Alba Iulia ce înseamnă o boală cronică şi ce presupune. Au şi aplicat chestionare în rândul elevilor, ca să vadă câţi dintre ei ştiu cu adevărat semnificaţia unei boli cronice.

Echipa Tinerii Smart a angrenat în proiectul numit „Ziua Internaţinală a Sclerozei Multiple” cei mai mulţi voluntari, respectiv 28 la număr. Beneficiarii acestui proiect au fost aproximativ 33 de elevi de la Colegiul „Dionisie Pop Marţian”.

„Mamutul, bicicleta şi busola” este proiectul echipei C.T.E Beretele Albastre, înscris la secţiunea „Sport”. Prin acest proiect tinerii au încercat prin diferite activităţi să arate că şi ciclismul este un sport care merită exploatat şi, cel mai important, că mersul pe bicicletă este benefic sănătăţii.

La aceeaşi secţiune a fost înscris proiectul „Şi noi putem” al echipei Wild Cats. Elevii au au organizat diferite concursuri sportive, printre care ping pong, tenis cu piciorul, ştafeta. Au vrut să le arate tinerilor că în secolul în care tehnologia îi „domină”, sportul este prima opţiune pe care o pot alege pentru o minte recreată.

Secţiunea „Schimbarea Mentalităţii Oamenilor” a avut trei proiecte înscrise. „Artă pentru juniori” al echipei AS, în care patru fete au reuşit să comunice cu oameni între 3 şi 30 de ani, astfel că beneficiarii au fost 135 de persoane. Echipa Mozaic cu proiectul „A.Z.I.M.U.T” a vrut să arate tinerilor că sunt moduri noi de a-şi petrece timpul liber într-un fel cât mai productiv. Echipa Interact Alba Iulia şi-a încercat norocul să schimbe mentalitatea oamenilor şi în special a tinerilor prin proiectul „Move right, live right” prin promovarea mersului cu bicicleta la şcoală. Iar pentru ca aceia care au ales acest mijloc de deplasare să nu stea cu grija că o să rămână fără bicicletă până la terminarea orelor, membrii echipei au montat şi rastele în curtea unor licee din Alba Iulia.

Ultima secţiune, „Cultură”, dar şi ultima echipă, „Masca” au avut în cadrul programului proiectul „Unde-i scena”. Aceştia au jucat diferite spectacole de teatru în locaţii neconvenţionale.

Tinerii, dar şi coordonatorii au fost premiaţi de către voluntarii YouthBank. De asemenea, şi partenerii acestui program au primit diplome pentru sprijinul acordat tinerilor.

Au fost acordate şi distincţii speciale, pentru trei echipe participante. Cel mai bun proiect finanţat de Fundaţia Comunitară prin programul YouthBank în 2014 a fost al echipei Interactienii cu „Internship-Licitează-ţi viitorul”. Pentru cel mai mare număr de voluntari angrenat a fost premiată echipa Tinerii Smart cu „Ziua Internaţinală a Sclerozei Multiple”, iar pentru reuşita de interacţiune cu persoane cu vârste cuprinse între 3 şi 30 de ani, echipa As cu proiectul „Artă pentru juniori” a primit, de asemenea, o distincţie.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Iluminatul stradal din satele aparținătoare municipiului Aiud va fi modernizat. Proiectul inițiat de Primărie, aprobat de AFM

Publicat

pixabay manfredrichter

Administrația locală din Aiud a câștigat un proiect pentru modernizarea iluminatului stradal din satele aparținătoare municipiului. Valoarea proiectului, finanțat de Administrația Fondului de Mediu (AFM), este de peste 2,4 milioane de lei.

„Administrația Fondului de Mediu (finanțatorul proiectului) a publicat lista proiectelor aprobate pentru modernizarea iluminatului public, iar municipiul Aiud se află printre acestea.

Valoarea proiectului (cheltuieli eligibile + cheltuieli neeligibile) este de 2.408.369,60 lei”, au transmis marți reprezentanții Primăriei Aiud.

Obiectivele proiectului sunt:

 •  Achiziționarea şi instalarea unui număr de 645 corpuri de iluminat cu LED cu eficienţă energetică ridicată;
 • Achiziţionarea şi instalarea sistemului de dimare/telegestiune care permite reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiţie.

Reprezentanții administrației locale reamintesc că se află deja în implementare proiectul privind modernizarea iluminatului public din urbanul municipiului.

Această nouă finanțare înseamnă că toți locuitorii municipiului Aiud (urban și rural) vor beneficia de un iluminat public modern.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul în care o casă a fost luată de ape în Bihor. Județul se află sub un Cod Roșu de inundații

Publicat

O casă modulară a fost luată de furia apelor, marți seara într-un sat din județul Bihor, județ care se află sub un cod roșu de alertă hidrologică și pericol de inundații. 

Imaginile în care casa este luată de apă au fost suprinse în satul Cociuba Mică, comuna Pietroasa.

Momentul în care Crişul Pietros dislocă imobilul construit din materiale prefabricate a fost surprins într-o înregistrare video chiar de salvatorii ISU Crişana, care anterior au ajutat familia care locuia acolo să se mute.

La recomandarea autorităţilor, cei doi părinţi şi patru copii s-au dus din timpul zilei la nişte rude, de teamă că apele râului vor distruge casa, aflată aproape de Criş.

Aşa cum s-a văzut, îngrijorarea a fost întemeiată: marţi seară, apele învolburate ale râului au luat casa pe sus şi au dus-o la vale.

Într-o cotitură a râului, construcţia modulară s-a spart şi a fost complet distrusă.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Inundațiile fac prăpăd la Arieșeni după ce Arieșul Mare a ieșit din matcă. 50 de familii din satul Galbena, izolate

Reamintim că și în județul Alba, inundațiile au produs pagube. În satul Galbena, în urma distrugerii podului care face legătura între DN 75 și satul respectiv, 50 de familii sunt momentan izolate și nu mai au pe unde să iasă pe DN75, au declarat reprezentații autorităților locale pentru alba24.ro.

sursă: ebihoreanul.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, la Policlinica din Alba Iulia. Condiții de testare

Publicat

Policlinica Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia oferă teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

Femeile care doresc să efectueze acest tip de testare, se pot prezenta, fără programare, la policlinica spitalului.

Consultația medicală, testarea screening și consilierea se efectuează cu prezentarea pacientei la Policlinica din Alba Iulia.

Locația este situată pe strada Mușețelului, numărul 2.

Pacientele trebuie să aibă vârste cuprinse între 25 și 64 de ani

Testările se efectuează în fiecare zi de joi, între orele 15.00 – 17.00, în cabinetul numărul 26, etajul 2.

Detalii suplimentare puteți primi la numărul de telefon 0766467252.

Femeile care au contraindicații nu pot fi testate

Exemple de contraindicații:

 • prezintă absența congenitală a colului uterin;
 • prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne;
 • au diagnostic stabilit de cancer de col uterin;
 • au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital.

Scopul programului este prevenirea si combaterea cancerului de col uterin.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 12,3 milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor și planșeelor la corpurile Palatului Principilor din Alba Iulia

Publicat

Acoperișurile și planșeele peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G din cadrul ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 12,3 milioane de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat marți, 18 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare/restaurare pentru obiectivul de investiție „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia – reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G”.

Citește și VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea

Valoarea totală estimată este de 12.398.647,95 de lei, fără TVA. 

Intervențiile propuse la corpurile A, B, C, D, F si G ale Palatului Principilor, se referă la:

 • eliminarea cauzelor de infiltrații de apă meteorică (înlocuire învelitori , înlocuire sistem de colectare și evacuare ape meteorice etc.),
 • eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale și nestructurale,
 • reabilitarea și consolidarea zidăriilor de la nivelul podului și a șarpantei,
 • înlocuirea planșeelor din lemn degradate,
 • reabilitarea acceselor și scărilor din pod.

Necesitatea realizării acestei investiții rezultă din starea tehnică actuală a acoperișurilor și implicit a elementelor arhitecturale și de rezistență asupra cărora nu s-a mai intervenit de o perioadă mare de timp.

Pentru reabilitarea/restaurarea acoperișurilor prin proiect se propun următoarele lucrări principale de bază:

 • eradicarea atacurilor biologice
 • consolidarea elementelor structurale existente
 • demolarea parțială a unor elemente structurale existente
 • introducerea unor elemente structurale suplimentare

Potrivit caietului de sarcini, în prezent starea de conservare a șarpantei la diferite corpuri prezintă diferențieri semnificative. Corpurile C, G și F prezintă cea mai bună stare de conservare. La aceste corpuri degradările biologice au fost produse de fungi și apar cu precădere în zona doliilor și hornurilor.

La corpurile A și B se întâlnesc cele mai extinse zone degradate produse de fungi. Lipsa de ventilație și de încălzire din aceste spații a contribuit la evoluția atacurilor și a dus la prăbușirea planșeelor. De la nivelul planșeelor atacul s-a extins în zidăria de cărămidă situată sub cosoroabe și apoi la lemnul din cosoroabe, grinzișori, capete de corzi. Cosoroabele sunt cele mai afectate elemente ale șarpantei, iar modul lor de așezare pe zidăria de cărămidă și esența din care sunt confecționate le-a crescut vulnerabilitatea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate