Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Revizuire în Legea Învățământului Superior. Propunerea elimină posibilitatea profesorilor să ocupe posturi „fără limită de vârstă”

Publicat

universitate

Un nou proiect de lege ar putea afecta posibilitatea profesorilor universitari de a lucra după pensionare. Aceștia nu vor mai putea lucra la cerere, după ce se pensionează, aşa cum era până acum, dacă proiectul de lege aflat în dezbatere va fi adoptat.

Revizuire semnificativă a Legii Învățământului Superior

Noua lege a învățământului superior, intrată în vigoare recent, este deja subiectul unei propuneri de modificare aflată în dezbatere la Camera Deputaților.

Scopul principal al acestei revizuiri este de a elimina capacitatea profesorilor universitari de a-și extinde serviciul după atingerea vârstei legale de pensionare.

Detaliile propunerii de schimbare a Legii Învățământului Superior

Proiectul vizează abrogarea unei secțiuni specifice din legea nr. 199/2023. Această secțiune permitea profesorilor care ating vârsta de pensionare să continue să lucreze „fără limită de vârstă”, o caracteristică apreciată de mulți în comunitatea academică.

Mai detaliat, proiectul interzice senatului universitar să decidă prelungirea contractului unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, chiar și cu acorduri temporare care pot fi reînnoite anual, scrie avocatnet.ro

Motivele din spatele propunerii

Inițiatorii proiectului consideră actuala reglementare drept problematică pentru sistemul de învățământ superior. Ei argumentează că permite profesorilor să ocupe posturi pe termen nedefinit, fără evaluări anuale ale performanței lor, creând astfel un „privilegiu viager”.

Aceasta ar putea, în opinia lor, să împiedice intrarea noilor cadre didactice în sistem, deoarece posturile ar putea fi „blocate” de conducerea universităților.

Chiar dacă discuțiile despre această propunere sunt în desfășurare, este important de notat că aceasta rămâne un proiect de lege.

Pentru a deveni lege oficială, proiectul trebuie să treacă de Parlament, să fie semnat de președintele Klaus Iohannis și, în final, să fie publicat în Monitorul Oficial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    luni, 18.09.2023 at 11:48

    Bine zis, ar putea. Păi dacă omul nu vrea să-şi facă dosar de pensie stă mult şi bine, până la moarte. Vecinul meu are 74 de ani şi predă la U Cluj, şi nu vrea să iasă la pensie. Simplu.

  2. Mitică

    luni, 18.09.2023 at 12:26

    Este f.bine dacă nu se cumulează pensia cu salariul!Și ,,vecinul meu”fiind polițist pensionar,lucreaza acum la poliția locală și cumulează pensia cu salariul de la stat!Este bine?După ce că au beneficiat de nșpe mii de facilități!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax