Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REVOLTĂTOR: Cât costă și cât muncește un parlamentar român în 2018. Bonus: prețurile de la cantina Parlamentului

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Deputaţii şi senatorii au muncit în Parlament, în medie, două zile şi jumătate pe săptămână, adică o jumătate din cât muncește un român obișnuit. La deputați, un calcul cu privire la numărul de zile lucrate pe săptămână arată că aceștia au fost ușor mai harnici decât senatorii: 2,5 zile față de 2,4, în cazul colegilor de la Senat. Statistica este valabilă în primele șase luni ale anului 2018, dar tendința s-a menținut cel puțin în aceiași parametri, și în lunile următoare. 

Fiecare parlamentar costă aproximativ 40.000 de lei. Pentru ceea ce muncește, un simplu parlamentar este remunerat cu o indemnizație de aproximativ 13.000 de lei brut, o sumă forfetară de 20.000 de lei, diurne, decontări pentru cazare și transport. De altfel, decontul pentru transport depășește salariul minim net al unui angajat român, ajungând la aproximativ 1.600 de lei. În total, un senator sau deputat ne costă aproape 40.000 de lei lunar.

parlamentari

Județul Alba este reprezentat în Parlamentul României de 5 deputați și doi senatori. La Camera Deputaților este vorba despre Florin Roman, Sorin Bumb, Corneliu Olar și Claudiu Răcuci din partea PNL și de Ioan Dîrzu din partea PSD. La Senat vorbim despre Alexandru Pereș (PNL) și Daniel Breaz (PSD).

Dincolo de faptul că muncesc jumătate din cât o fac românii de rând, pe o sumă foarte mare de bani, parlamentarii se bucură și de alte avantaje. De exemplu, pot mânca bine și ieftin la cantina lor. Restaurantul de la S2 al Camerei Deputaților, oferă prețuri extrem de mici, potrivit unui reportaj realizat de Antena 1. Mai jos, o listă de prețuri.

Prețurile speciale pentru parlamentari

File de şalău cu cartofi natur şi lămâie – 6,45 lei
Şniţel Gordon Bleau – 5,68 lei
Escalop-ul cu ciuperci – 7,56 lei
Antricot de vită cu sos de vin – 5,61 lei
Mămaliguţă cu brânză şi smântână – 4,07 lei
Supă de pui cu tăiţei – 1,25 lei
Ciorbă de perişoare – 4 lei
Cartofi prăjiţi (200 g.) – 1,58 lei
Cartofi natur (200 g.) – 1 leu
Salată de varză albă – 1,14 lei
Salată orientală – 2,7 lei
Salată dobrogeană – 3,4 lei
Salată de vară – 2,6 lei
Ecler – 0,91 lei
Amandină – 1,3 lei
Tiramisu – 1,3 lei

În țările Europene, veniturile parlamentarilor sunt, în medie, de 8,7 ori mai mari decât ale cetățenilor de rând, mai arată un studiu publicat de presse.preisvergleich.de

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. pilu

  luni, 19.11.2018 at 16:52

  Sunt revoltatat ! Acestea sunt preturi de penitinciar. Chiar asa rau au ajuns trantorii sefi ?.
  Se spune prin targ ca doua picaturi de transpiratie de ales costa cam 1 milion de lei. Rara marfa !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul alocă 1,5 milioane lei pentru Centenarul Încoronării la Alba Iulia. Banii se împart între primărie și consiliul județean

Publicat

Guvernul a aprobat 1,5 milione de lei pentru organizarea Centenarului Încoronării la Alba Iulia. 

Banii provin din Fondul de rezervă bugetară și au fost alocați Primăriei Alba Iulia (1.000.000 de lei) și Consiliului Județean Alba (500.000 de lei).

Reprezentanții Consiliului Județean Alba au transmis că banii se vor duce cătredouă instituții implicate direct în programul dedicat Anului Încoronării: Centrul pentru Cultură ”Augustin Bena” (200.000 de lei) și Muzeul Național al Unirii (300.000 de lei).

Potrivit viceprimarului Emil Popescu, banii alocați autorităților locale vor fi utilizați pentru cheltuieli logistice de organizare, cum ar fi deplasarea Trenului Regal, pavoazare, promovare, servicii destinate organizării evenimentelor, servicii tehnice și conferinţe.

De asemenea, sunt organizate evenimente culturale: expoziţii tematice, spectacle cu liber acces la acţiuni culturale pentru publicul larg, lansări de carte, simpozioane şi colocvii pe teme istorice şi patriotice.

Prefectul de Alba, Nicolae Albu, a declarat că Guvernul a alocat întreaga sumă solicitată de autoritățile din Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Sediul Bibliotecii Județene Alba va fi renovat. Ce lucrări se vor face și cât costă

Publicat

Sediul Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” din Alba Iulia va fi modernizat. Se va amenaja mansarda, iar clădirea va fi reabilitată energetic. Finanțarea va fi cerută prin PNRR.

Proiectul este în valoare de 2.232.739,812 lei (fără TVA), din care valoarea totală eligibilă a unei stații de încărcare pentru vehicule electrice cu două puncte de încărcare per stație: 123.067,5 lei (fără TVA)

Clădirea propusă pentru mansardare şi reabilitare, aflată pe strada Trandafirilor nr. 22, are subsol și parter, în formă de L, cu o suprafață construită de 712 mp şi suprafața desfășurată de 974 mp. Imobilul este construit în 1943.

Situația actuală

Pereții exteriori nu sunt izolați termic, nici planșeele; acoperişul este tip şarpanta din lemn cu învelitoare din ţiglă ceramică.

În birouri și sălile de lectură este parchet, iar pe holuri și în băi, gresie. Clădirea are tâmplărie interioară din pvc şi din lemn.

Căldura și apa caldă este asigurată de trei centrale termice pe gaz, iar caloriferele sunt din fontă.

Lucrări propuse

 • izolarea termică a faţadelor, pereţi exteriori  cu un strat de vată minerală bazaltică având o grosime de min. 15 cm; izolarea termică a soclului cu un strat de polistiren extrudat (grosimea de min. 10 cm); izolarea planşeului peste parter cu un strat de vată minerala bazaltică (min. 15 cm)
 • mansardare: lucrări de mansardare pentru crearea de spaţii suplimentare necesare desfăşurării activităţii curente a bibliotecii dar şi pentru asigurarea spaţiilor necesare diversificării preconizate a activităților; izolarea pereţilor de la mansardă cu vată minerală bazaltică (min. 20 cm între grinzile de lemn şi suplimentar încă un strat de 10 cm), bariere contra vaporilor de apă, plăci de gips carton rezistent la foc minim 45 minute
 • izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel, cu un strat de vată mineral bazaltică (grosimea de min. 30 cm), montarea unei bariere contra vaporilor şi placarea cu un strat de lemn
 • centrala termică și de apă caldă: se va utiliza o pompă de căldura de tip apă-apă cu capacitatea de minim 70 kW (pompa de căldură de tip apă-apă formată din unitate exterioară şi unitate interioară cu capacitatea de 70 kW); montare calorifere din tablă, cu robineţi de reglare (robineţi termostataţi), robinet de retur (detentor); înlocuirea instalaţiei interioare de distribuţie a agentului termic
 • înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri eficiente din punct de vedere energetic tip LED şi automatizarea parţială a instalaţiei de iluminat, montarea de corpuri de iluminat cu senzori în locurile în care se pretează acestea
 • pe acoperișul clădirii vor fi amplasate panouri fotovoltaice. Energia electrică produsă de panourile fotovoltaice va fi furnizată în rețeaua națională. Puterea produsa pe an este de aproximativ 30 MWh; se vor monta sisteme inteligente de înregistrare a consumurilor energetice, de control și de monitorizare tip BMS
 • echiparea clădirii cu stații de încărcare pentru vehicule electrice – stație cu două puncte de încărcare

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Radu Ţâmpea de la CSM Unirea Alba Iulia, medaliat cu bronz la Balcaniada de şah pentru juniori din Muntenegru

Publicat

Reluate după o pauză de peste 20 de ani, Campionatele Balcanice de şah se desfăşoară în aceste zile la Cetinje (Muntenegru), la competiţie participând concurenţi din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Moldova, Macedonia, Muntenegru, România, Slovenia şi Serbia.

Juniorul albaiulian Radu Ţâmpea a avut o evoluţie excelentă în prima probă a competiţiei, cea de şah clasic, obţinând medalia de bronz la categoria juniori sub 16 ani, la care au participat 18 jucători.

Din cele 9 partide jucate, juniorul antrenat de maestrul internaţional Cătălin Ardelean a câştigat 4 cu Valton Xheladini (Macedonia), Nichita Şoiliţa (Moldova), Klean Shuqja (Albania) şi Ahmet Jusufi (Kosovo), remizând celelalte 5 cu Kelvin Kosta (Albania), Simeon Trendafilov (Bulgaria), Ismet Mesic (Bosnia şi Herţegovina), Alaudin Shtavica (Kosovo) şi Peko Djurovic (Muntenegru). Medalia de aur i-a revenit lui Kelvin Kosta (Albania) cu 7,5 puncte, în timp ce Simeon Trendafilov (Bulgaria) a obţinut medalia de argint.

Radu Ţâmpea a fost desemnat să reprezinte România la Balcaniada după un alt turneu reuşit la care a participat recent cu susţinerea Consiliului Judeţean Alba şi CSM Unirea Alba Iulia, Campionatele Mondiale de juniori de la Mamaia, unde juniorul albaiulian a obţinut 6 puncte din 11 partide, clasându-se pe locul 36 din 111 participanţi.

A fost prima participare a lui Radu la cea mai importantă competiţie mondială juvenilă, una extrem de dificilă, în care România a obţinut ultima medalie în urmă cu 8 ani în Africa de Sud printr-un alt şahist albaiulian, Mihnea Costachi.

Următoarele probe ale competiţiei balcanice vor fi cele de şah rapid şi blitz.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ANM: Prognoza meteo până în 7 noiembrie. Meteorologii anunță cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni

Publicat

toamna

ANM a emis prognoza meteo de vreme pentru luna octombrie și prima săptămână din noiembrie 2022. Meteorologii estimează că temperaturile vor fi mai mari decât cele obișnuite pentru finalul lunii octombrie, potrivit prognozei pentru următoarele 4 săptămâni, transmisă vineri de Administrația Naționallă de Meteorologie.

Prognoza meteo/ vremea în săptămâna 10 – 17 octombrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile estice și nordice.

Prognoza meteo/ vremea în săptămâna 17 – 24 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea estică a țării.

Citește și VREMEA în ALBA până duminică: temperaturi maxime de 20-21 de grade. Prognoza meteo de weekend, 7-9 octombrie

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile nord- vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Prognoza meteo/ vremea în săptămâna 24 – 31 octombrie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo/ vremea în săptămâna 31 octombrie – 7 noiembrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui ușor excedent în sud-vest.

Directorul ANM anunță cum va fi iarna 2022-2023

Cum va fi iarna 2022-2023. Directorul ANM a prezentat o prognoză meteo pentru această iarnă. Meteorologul anunță că următoarele luni vor fi blânde, însă vor exista și zile cu temperaturi scăzute de -15 grade Celsius.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a făcut joi, 6 octombrie, o prognoză meteo pentru iarna 2022-2023.

Potrivit acesteia, luna octombrie a debutat cu o vreme deosebit de caldă, cu valori de 33 de grade în partea de sud-est.

Au urmat apoi zile mai răcoroase, așa cum se întâmplă în acest moment, după care la sfârșitul de săptămână vom avea din nou temperaturi de 24-25 de grade.

Săptămâna viitoare, în perioada 10-17 octombrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit. Directorul ANM susține că aceste alternanțe vor fi specifice până în data de 31 octombrie.

Cum va fi iarna 2022-2023

„În ceea ce privește iarna 2022-2023, există probabilitate destul de mare să avem parte de o iarna mai blândă.

Aceste estimări nu exclud posibilitatea să avem intervale pe parcursul iernii în care să vorbim de temperaturi minime de -15 grade sau de precipitații mai abundente”, a transmis Elena Mateescu într-o intervenție la România TV.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax