Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Revoluția lui Marcel Ciolacu: regionalizarea DSP, DSVSA, a Direcțiilor agricole și școlare și reducerea numărului de angajați

Publicat

Guvernul a modificat radical draftul de Ordonanță de Urgență care vizează reducerea cheltuielilor publice. Documentul urmează să intre în discuții finale în coaliție.

O noutate a acestui document o reprezintă procesul de regionalizare și descentralizare. Printre serviciile publice vizate de regionalizare se numără Direcțiile de Sănătate Publică, Direcțiile Sanitar Veterinare, Direcțiile Județene pentru Agricultură și Direcțiile Județene Școlare.

Astfel, potrivit draftului publicat de stiripesurse.ro, anumite tipuri de servicii se vor regionaliza. (Atenție! Nu este un document oficial, încă).

Vezi AICI draftul Ordonanței de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea/regionalizaea serviciilor publice, disciplină economicofinanciară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Procesul de descentralizare și regionalizare a mai fost încercat în România, dar proiectul de reformă condus atunci de Liviu Dragnea și Klaus Iohannis a picat la Curtea Constituțională.

Servicii publice care ar urma să fie regionalizate

Potrivit draftului de OUG, până la data de 1 ianuarie 2024 următoarele categorii de servicii publice ar urma să fie regionalizate:

a) Direcțiile de Sănătate Publică aflate în coordonarea / subordonarea / autoritatea Ministerului Sănătății;

b) Direcțiile Sanitar-Veterinare aflate în coordonarea / subordonarea /autoritatea Autorității Naționale Sanitar-Veterinare;

c) Direcțiile Județene pentru Agricultură aflate în coordonarea / subordonarea / autoritatea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale;

d) Direcțiile Județene Școlare aflate în coordonarea / subordonarea / autoritatea Ministerului Educației;

Potrivit documentului, Guvernul României va aproba prin hotărâre organizarea și funcționarea pentru serviciile publice care intră în proces de regionalizare precum și orice alte categorii de măsuri necesare pentru regionalizarea serviciilor publice.

Reducere cu cel puțin 15% a numărului de persoanal și a cheltuielilor

În urma procesului de regionalizare a serviciilor publice menționate rebuie să rezulte cel puțin următoarele condiții cumulative:

a) o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere cât și pentru funcțiile de execuție;

b) o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii;

Care este scopul descentralizării

„În scopul facilitării accesului la fondurile externe nerambursabile în mod descentralizat şi al implementării proiectelor privind infrastructura de interes public local, derulate din aceste fonduri de către unitățile administrativ-teritoriale sau după caz, de către asociații de dezvoltare intercomunitară, prin derogare de la prevederile art. 299 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, ale art.867 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de la dispoziţiile art.2 alin (2) şi anexei nr.2 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, aprobată cu modificări prin Legea nr.404/2003, cu modificările şi completările ulterioare, de la prevederile art.25 alin (5) din Legea apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, de la art.11 alin (1) din Legea nr.46/2008 – Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de la art.3 lit.f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.86/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul cărora sau prin care s-a instituit un administrator de drept asupra unor terenuri proprietate publică sau privată a statului, precum şi de la orice alte dispoziţii legale speciale, care instituie un astfel de administrator de drept pe perioada și în scopul implementării proiectelor de infrastructură de interes public local anterior menţionate se deleagă unităţilor administrativ-teritoriale/asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară un drept de administrare temporară asupra terenurilor proprietate publică sau privată a statului pe care se implementează proiectul.

Durata dreptului de administrare temporară este egală cu durata implementării şi, după caz, cu durata de monitorizare a proiectului iar dreptul de administrare temporară se constituie pe baza unui protocol de delegare încheiat între administratorul de drept şi unităţile administrativ-teritoriale sau, după caz, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, la solicitarea acestora. Dreptul de administrare temporară încetează în toate cazurile la data finalizării implementării, după caz, la data finalizării monitorizării proiectelor de infrastructură de interes public local”, se mai precizează în document.

sursa: stiripesurse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. vaile

    vineri, 18.08.2023 at 17:32

    si cu primariile cand inceteti

  2. pilu

    vineri, 18.08.2023 at 17:49

    Serios ? Mai e mult până departe. Vă mai crede cineva ?

  3. Marin

    sâmbătă, 19.08.2023 at 14:57

    reduceți din ei că sunt o groază care frescă menta acolo..instituții care nu fac altceva decât să emită autorizații și să halească șpagă..nu sunt absolut del9c utili..eu sunt apicultor și am ajuns să mi să ceară autorizație de la mediu..bă voi sunteți cretini..??..albină pune în pericol mediu..?? voi sunteți normali la cap..?..nea ciolacu, rupei pe genuchi că sau fo4mat stat în stat..

  4. Victor

    duminică, 20.08.2023 at 07:11

    Foarte buna ideea ! Sa folosească modelul regiunilor de dezvoltare. Sa se mai reducă din avize, autorizatii. Apoi județele adunate în regiuni de dezvoltare și comunele sub 3000 de locuitori libere sa se alipeasca cu cine vor prin Hcl, sau referendum. E un început!

  5. Pot

    duminică, 20.08.2023 at 14:44

    acu sa vezi Baroni locali . pregatesc wlegerile

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax